Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

T'interessa l'alimentació com a professió? Especialitza't en dietètica i nutrició

Article d'opinió

  • 05/04/2016

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


Redacció d'Educaweb
Una alimentació equilibrada i sana és fonamental per al desenvolupament físic i psicològic. Amb tot, l'obesitat és una malaltia que augmenta cada cop més. Una de les preocupacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) és l'obesitat infantil, ja que, segons un estudi que ha dut a terme, el nombre d'infants (de 0 a 5 anys) que pateixen sobrepès o obesitat va passar de 32 a 42 milions entre els anys 1990 i 2013 a tot el món. Aquestes xifres han impulsat molts professionals de la dietètica i nutrició a especialitzar-se en nutrició infantil. Vols ser un d'ells?

Competències per ser un bon nutricionista infantil

Per ser nutricionista infantil has de tenir una bona formació en dietètica i nutrició. Però per convertir-te en un bon professional també necessitaràs capacitats i competències. Saps quines són?
 
Qualsevol feina en què hi hagi interacció amb nens i joves requereix molta dedicació i paciència. Hem de recordar que estan en ple desenvolupament físic i psíquic, i que la infància i l'adolescència són etapes molt importants de la vida d'una persona. El nutricionista infantil ha de tenir molta tolerància envers els pacients, saber tractar-los i mostrar-los empatia.
 
D'altra banda, és molt important ser capaç de treballar en equip, ja que moltes vegades el nutricionista ha de treballar al costat d'un pediatre o d'un psicòleg i amb els pares. Cal tenir en compte que el nutricionista infantil tracta constantment amb les famílies, els explica d'una manera comprensible el procés, aconsegueix que s'adaptin a la planificació, etc. Per això cal desenvolupar determinades competències, com ara la comunicació verbal i escrita, l'escolta activa i l'organització.

Formar-se com a dietista i nutricionista infantil

Una alimentació inadequada en la infància pot perjudicar la salut de la persona al llarg de la seva vida. Segons l'OMS, l'obesitat infantil pot comportar malalties cròniques en l'adult, com ara la diabetis, l'asma, les malalties cardiovasculars i problemes en les articulacions. A més de la probabilitat de patir una malaltia prematura, el sobrepès i l'obesitat infantil afecten també en l'àmbit psicològic, ja que poden provocar dificultats a l'hora d'establir relacions socials, una baixa autoestima, depressió, etc.
 
Perquè una persona s'alimenti adequadament ha de tenir uns hàbits saludables, que s'aconsegueixen gràcies a una educació prèvia. Si et planteges especialitzar-te en aquest sector, has de saber que hi ha diverses professions relacionades amb la nutrició i els hàbits infantils. En funció de les teves competències i de la teva motivació, pots triar un camí o un altre.
 
Nutricionista infantil. El nutricionista infantil s'encarrega d'establir una dieta adequada al creixement del nen o la nena, tenint-ne en compte les necessitats i dolences. Aquesta és la formació més específica en aquest àmbit. Segons la formació prèvia que tinguis, pots cursar un grau de Nutrició humana i dietètica i especialitzar-te en la infància; accedir al cicle formatiu de grau superior de Dietètica, especialitzar-te amb un curs de formació contínua, un postgrau o un màster.
 
Pediatre. El pediatre és el metge que controla des del naixement el creixement i el desenvolupament del nen o nena fins a l'adolescència. Té un paper molt important en la formació d'hàbits dietètics, tant dels infants com dels pares, ja que una alimentació correcta dels nens implica també una alimentació adequada per part dels pares. Si vols ser pediatre hauràs d'estudiar Medicina i especialitzar-te com a pediatre amb la formació de metge intern resident (MIR).
 
Monitor de menjador escolar. El centre educatiu, els docents i els educadors tenen un paper molt important a l'hora de formar els nens i les nenes en els hàbits d'alimentació saludables. Al cap i a la fi, al menjador del col·legi és on els infants s'acostumaran a certs aliments, horaris i pautes alimentàries. A Espanya hi ha menjadors escolars ecològics, com ara les iniciatives d'Entrepueblos, EcoTaula i Greenpeace, en què ensenyen a mantenir un consum saludable i alhora serveixen plats elaborats amb productes ecològics i sostenibles. Per treballar en un menjador escolar, el primer pas és obtenir el títol de manipulador d'aliments i també és important la formació com a monitor de lleure.  
 
Psicòleg. Un psicòleg infantil té les competències per preveure i resoldre problemes de salut mental dels nens, com també detectar-ne els trastorns de l'alimentació. Els psicòlegs treballen d'una manera coordinada amb els pediatres i els nutricionistes per detectar, per exemple, l'origen d'aversions als aliments. Hi ha moltes opcions formatives: existeix un doble grau d'Educació infantil i psicologia a Madrid i també pots cursar el grau de Psicologia i especialitzar-te més endavant.
 
 
 
Deixa el teu comentari