Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Premis i beques perquè més dones estudiïn carreres TIC

Reportatge

Amb motiu del Dia Internacional de les Noies a les TIC, que se celebra aquest 28 d'abril sota el lema Accés i seguretat, et presentem algunes iniciatives que busquen ajudar les dones perquè es formin i guanyin experiència en aquest àmbit

  • 05/05/2022
  • Temps de lectura 14 mins

  • Valora

  • Deixa el teu comentari

El sector de les noves tecnologies de la informació i la comunicació és un dels que més creixerà en termes d'ocupació al futur, segons el Fòrum Econòmic Mundial. No obstant això, segons l'ONU, a escala mundial, menys del 30% dels professionals STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, per la sigla en anglès) són dones, la qual cosa impedirà que elles es beneficiïn de les oportunitats laborals futures.
 
A Espanya, per exemple, només el 13% de les noies estudien la carrera universitària d'Informàtica, segons l'informe Radiografía de la brecha de género en la formación STEAM, del Ministeri d'Educació i Formació Professional. I en la branca d'Enginyeria i Arquitectura, elles representen només el 25% de l'alumnat matriculat.
 
Per cridar l'atenció sobre la bretxa de gènere existent als estudis i les feines relacionades amb les noves tecnologies, i alhora promoure que més dones es formin en aquest àmbit, el quart dijous d'abril de cada any se celebra el Dia Internacional de les Noies a les TIC, una iniciativa creada el 2011 per la Unió Internacional de Telecomunicacions, una agència de l'ONU.
 
Amb motiu d'aquesta celebració, que aquest any es commemora el 28 d'abril sota el lema Accés i seguretat, et donem a conèixer alguns premis i beques dirigides a dones que desitgin desenvolupar-se al sector tecnològic. Algunes convocatòries són vigents en la data en què es publica aquest reportatge, però t'informem també d'altres beques perquè, tot i que la data límit per optar-hi ja hagi passat, puguis estar pendent de les properes convocatòries, ja que es realitzen cada any.

Premis per animar més dones perquè es desenvolupin en l'àmbit de les TIC

Mujeres en las TIC

Una manera de promoure que les noies s'animin a desenvolupar-se en l'àmbit tecnològic és premiar alumnes destacades que realitzin estudis relacionats amb les TIC. Recentment s'han llançat convocatòries de premis a escala local i nacional per a noies que estudien alguna carrera o cicle formatiu STEM. T'expliquem quins són…

1.Premis WonNow de CaixaBank

Termini per presentar candidatures: abans del 30 de juny del 2022
 
CaixaBank i Microsoft Ibérica acaben de llançar la convocatòria per a la 5a edició dels premis WonNow, amb els quals busquen premiar les millors estudiants de graus universitaris STEM.
 
Aquests guardons inclouen una dotació en metàl·lic de 10.000 € per a l'alumna guanyadora que demostri tenir la millor trajectòria acadèmica, personal, professional i social. Addicionalment, totes dues entitats ofereixen 10 beques per fer pràctiques remunerades durant 6 mesos a CaixaBank.
 
Tant la guanyadora del premi monetari com les estudiants que obtinguin les beques, un cop que el programa amb CaixaBank hagi finalitzat, participaran també en un programa de mentoring amb Microsoft Ibérica.
 
Poden optar als premis les dones que hagin cursat els 180 primers crèdits d'un grau STEM a una universitat espanyola; així com també les alumnes que estiguin realitzant estudis de màster i de postgrau. T'agradaria optar a aquests premis? Informa't sobre com fer-ho a la web oficial dels premis.
 

2.Els Premis DonaTIC també reconeixen les estudiants

Termini per presentar candidatures: fins al 23 de maig del 2022
 
Ja està en marxa la convocatòria per postular-se a la 8a edició dels Premis DonaTIC, organitzats pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona i l'associació Tertúlia Digital.
 
Aquests guardons reconeixen el paper de les dones al món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies, i ofereixen referents per a les noies i les joves perquè estudiïn i treballin en àmbits STEM.
 
Les guanyadores, a més d'obtenir visibilitat i reconeixement, aquest any podran obtenir formació i l'oportunitat de participar en diferents iniciatives de les entitats organitzadores i altres col·laboradores, com la Universitat Oberta de Catalunya, Hewlett-Packard, Netmentora, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i Estratègia Newspace de Catalunya.
 
La majoria de les set categories d'aquests premis reconeixen les professionals del món de les TIC, però la d'Estudiant TIC premia les alumnes de qualsevol titulació universitària o cicle formatiu de FP de l'àmbit de les noves tecnologies que hagin desenvolupat un projecte o una iniciativa destacable en aquest sector. La guanyadora d'aquesta categoria tindrà l'oportunitat d'entrevistar-se amb els directius de l'empresa Hewlett Packard (HP), per fer pràctiques en aquesta companyia.
 
Si ets estudiant i desitges postular-te a aquest premi, consulta les bases i envia telemàticament la documentació necessària per aspirar a aquest guardó abans del 23 de maig del 2022.
 

3.FP STEAM Awards

Termini per presentar candidatures: abans del 20 de maig del 2022
 
La Fundació ASTI i CaixaBank Dualiza, en col·laboració amb la Conselleria d'Educació de la Junta de Castella i Lleó, han llançat la 1a edició dels Premis FP STEAM Awards per premiar les millors alumnes dels cicles formatius de Formació Professional relacionats amb les noves tecnologies i la indústria d'aquesta comunitat autònoma.
 
Els premis s'han posat en marxa "amb la finalitat de contribuir a despertar vocacions femenines que s'apunten a professions STEAM", assenyala a Educaweb Cristina Rodríguez, coordinadora de CaixaBank Dualiza. "De moment, hem posat en marxa un projecte pilot a la província de Burgos i no ha pogut tenir millor acollida. Més de 80 noies s'han inscrit per participar en aquesta iniciativa", indica.
 
Les categories dels premis són cinc: premi a la millor alumna STEAM, a la millor estudiant de FP Bàsica, a la millor alumna de Cicle Formatiu de Grau Mitjà, la millor estudiant de Cicle Formatiu de Grau Superior, millor companyia o institució compromesa amb la FP i millor centre educatiu de FP.
 
El termini d'inscripció per presentar candidatures acaba el 31 de maig del 2022. Les bases per participar es troben a la pàgina web dels premis, on s'anirà recopilant tota la informació relativa a aquests guardons.
 

Beques de centres formatius

Alguns centres formatius s'han compromès a fomentar les carreres relacionades amb el sector tecnològic entre les dones llançant beques per a les alumnes que es vulguin formar en aquest àmbit. Descobreix-ne algunes…

Mujeres en las TIC

4.Beques Closing The Gap d'Inesdi i Three Points

Termini de la convocatòria: abans del 4 de setembre del 2022

Inesdi i Three Points, les dues escoles del Digital Innovation Learning Hub de Planeta Formación y Universidades, acaben de llançar la 5a edició de les beques Closing The Gap. Aquestes beques consisteixen en el finançament del 100% de la matrícula dels programes de màster i van dirigides a "dones que ambicionen liderar processos de transformació digital a les seves empreses o als seus projectes professionals", expliquen les bases de la convocatòria.
 
Tots dos centres ofereixen 10 beques per a dones que desitgin estudiar algun dels programes de màster d'àmbit tecnològic, en el cas de Three Points, o de transformació digital de negocis, en el cas d'Inesdi.
 
Per sol·licitar una de les beques, la durada de les quals és de 12 mesos (a comptar des de l'inici del programa) has de tenir una titulació universitària i complir els requisits acadèmics i professionals d'accés al màster que t'interessi estudiar.
 
Si t'interessa aconseguir una de les cinc beques que ofereix Inesdi i cinc de Three Points, abans del 4 de setembre del 2022 envia al correu becas@threepoints.com la documentació següent: el teu CV, informació sobre el màster que desitgis estudiar, còpies dels títols acadèmics i una proposta de projecte orientat a sensibilitzar sobre l'existència de la bretxa de gènere en les professions digitals (de màxim 1.000 a 2.000 paraules).
 
Si desitges conèixer més detalls sobre aquestes beques i en què consisteix aquest projecte que hauràs de desenvolupar per optar-hi accedeix a aquesta pàgina web.
 

5.Beca HP-La Salle-URL per estudiar Enginyeria de la Salut

Termini per sol·licitar-la: abans del 31 de maig de 2022
 
La Salle Campus Barcelona-Universitat Ramon Llull i Hewlett-Packard acaben de llançar la Beca HP-La Salle-URL, a la qual podran optar dues candidates que vulguin cursar, a partir de setembre del 2022, el nou grau d'Enginyeria de la Salut que oferirà aquesta institució universitària.
 
La beca està dotada d'una ajuda del 50% del cost de la matrícula durant el primer curs acadèmic. "A partir del segon curs, i els següents, la beca es podrà obtenir sempre que l'alumna hagi cursat amb èxit el curs anterior", explica a Educaweb Roger Mallol, coordinador del grau en Enginyeria de la Salut.
 
Per optar a aquestes beques cal matricular-se en el grau d'Enginyeria de la Salut i haver obtingut una nota final igual o superior a 8 al Batxillerat, cicle formatiu de grau superior o estudis equivalents reconeguts pel Ministeri d'Educació i FP. Per atorgar-les es tindrà en compte la trajectòria acadèmica, una entrevista personal, la situació econòmica i la valoració d'un videocurrículum.
 
L'assignació es realitzarà el 31 de maig, "prioritzant la candidata que tingui més necessitats econòmiques, tenint en compte la renda familiar. A partir d'aquesta data, si no s'han cobert les beques, l'assignació es realitzarà per ordre de sol·licitud de la beca i reserva de plaça en el grau d'Enginyeria de la Salut", afegeix Mallol. Per a més informació i/o sol·licitar una entrevista, consulta la pàgina web de beques d'aquesta universitat. 
 

Beques i programes d'entitats i empreses

Perquè més dones participin a la indústria tecnològica, diferents entitats, empreses i organismes disposen de beques dirigides a les noies per estudiar fora d'Espanya.


Mujeres en las TIC

6.Beques Cognizant Lady Tech

Termini per sol·licitar-les: pendent de definir
 
Des del 2018, l'empresa tecnològica estatunidenca Cognizant ofereix anualment 20 beques Lady Tech a Espanya amb l'objectiu de promoure la presència de la dona a les carreres STEM.
 
Les beques van dirigides a dones d'entre 18 i 35 anys que estiguin cursant o vulguin cursar una enginyeria informàtica, telecomunicacions, matemàtiques, estadística o un doble grau relacionat amb aquestes àrees a una universitat espanyola, ja sigui pública o privada, i la titulació de la qual sigui oficial.
 
Per mitjà de les beques Lady Tech, Cognizant subvenciona les assignatures matriculades en primera convocatòria, independentment del curs que sigui, per un import màxim de 500 € l'any i per persona. Les ajudes s'assignen d'acord amb l'ordre de sol·licitud i són abonades a les beneficiàries durant la primera quinzena de cada mes de febrer.
 
L'última convocatòria per optar a aquestes ajudes s'ha realitzat el novembre del 2021, per la qual cosa et recomanem que estiguis atenta per a la propera. Pots accedir a la pàgina web de la beca per consultar les dates de les futures convocatòries i els requisits per optar-hi, o bé contactar per mitjà del correu crecruitspain@cognizant.com.
 

7.Beques Come On d'Orange per a dones STEM

Termini per sol·licitar-les: pendent de definir
 
Aquestes beques van destinades a estudiants i titulades (com a màxim des de fa 2 anys) de carreres STEM, com el grau en Informàtica, Matemàtiques, Estadística, Física, Telecomunicacions, etc.
 
El programa ofereix a 10 noies l'oportunitat de fer 6 mesos de pràctiques formatives remunerades a Orange Madrid, prorrogables a un any, i participar en projectes relacionats amb ciberseguretat, DevOps, Cloud, big data i intel·ligència artificial.
 
Si bé el desembre del 2021 s'ha tancat el termini per optar a aquestes ajudes, Orange té planificat oferir-les també aquest any, segons informa l'empresa a la pròpia web. Per tant, et recomanem que estiguis atenta per quan s'obri la convocatòria. Per saber-ne més, et recomanem consultar la pàgina web dedicada a aquestes beques.
 

8.Les tres beques Generation Google per a dones a les TIC

Google busca fomentar la presència de les dones en el desenvolupament de les TIC, per la qual cosa ofereix tres tipus de beques per a estudiants que busquin formar-se en l'àmbit tecnològic a una universitat europea:
 
  • Beques per a dones en ciències de la computació: dirigida a informàtiques. Cada una de les beneficiàries rebrà 7.000 € per estudiar a la universitat que triï, a més tindrà l'oportunitat de col·laborar en projectes de Google.
  • Beques per a desenvolupadores de videojocs: per a estudiants d'aquest àmbit que desitgin rebre 7.000 € per als estudis.
  • Beques per estudiar carreres tecnològiques a Irlanda: per a alumnes d'estudis tecnològics. Les estudiants seleccionades rebran un premi de 5.000 € durant dos anys consecutius dels estudis universitaris.
 
Entre els requisits per aplicar es troba estar inscrit com a estudiant de grau, postgrau o màster a una universitat acreditada a Europa per a l'any acadèmic 2022-2023, o bé tenir la intenció d'inscriure's per al curs 2023-2024, així com també demostrar un expedient acadèmic sòlid.
 
La beca s'atorgarà d'acord amb el bon historial acadèmic de les aspirants, i el compliment d'algunes proves i documentació, com, per exemple, respondre cinc preguntes breus en un assaig destinat a avaluar l'experiència i el lideratge de les alumnes que la sol·liciten; així com també CV, notes i cartes de recomanació.
 
Per conèixer tots els requisits de les beques i com sol·licitar-les et recomanem que consultis la pàgina web oficial de les beques Generation Google per a dones. L'última convocatòria d'aquestes beques es va tancar el desembre del 2021, però Google les convoca anualment, així que et recomanem que estiguis atenta.
 

9.Beques Real Work de STEM Talent Girl

Termini per sol·licitar-les: pendent de definir
 
Es tracta d'un programa de beques i pràctiques a empreses tecnològiques per a alumnes universitàries i recentment titulades que ha llançat la plataforma STEM Talent Girl, una iniciativa de la Fundació ASTI secundada per la Junta de Castella i Lleó. La missió d'aquesta entitat és fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre l'alumnat, especialment el femení.
 
L'objectiu de Real Work és oferir a les joves un període de pràctiques a una empresa després de rebre una formació accelerada en l'àmbit tecnològic que sigui rellevant per a la companyia i que faciliti la incorporació de l'estudiant.
 
Així mateix, les noies que aconsegueixin aquestes beques tindran l'oportunitat d'assistir a classes magistrals amb dones directives de companyies tecnològiques, investigadores i matemàtiques de prestigi. A més, durant les pràctiques tindran una mentora de la seva àrea professional que les ajudarà a desenvolupar-se al màxim.
 
Al programa, les alumnes adquireixen la formació del gener al maig, perquè puguin accedir a les pràctiques a empreses durant els mesos estivals, per la qual cosa les convocatòries per participar en aquestes beques, que s'ofereixen-se des del 2018, es llancen entre els mesos de setembre i octubre de cada any. Si desitges conèixer més informació sobre com optar-hi, consulta la web de STEM Talent Girl

Resum de beques per a noies a les TIC

La taula següent resumeix les beques i els premis que s'ofereixen amb regularitat anual. Veuràs que algunes encara no tenen dates definides perquè puguis sol·licitar-les, però anirem actualitzant les dades perquè les sàpigues amb temps i et donarem a conèixer la data de la darrera convocatòria perquè tinguis una idea de quan se solen obrir anualment.
 
A la taula sempre veuràs primer les convocatòries vigents en la data de publicació o actualització d'aquest reportatge. També afegirem unes altres que vagin sorgint, encara que no estiguin explicades al detall en el cos del reportatge.

 

Premis-beques i entitats que les ofereixen Públic al qual van dirigides En què consisteixen? Dates clau per sol·licitar-ho
Premis WonNow de CaixaBank. Alumnes de graus universitaris STEM. 10.000 € a l'alumna guanyadora i 10 beques per fer pràctiques remunerades i participació en un programa de mentoring amb Microsoft Ibérica Abans del 30 de juny de 2022
Premis DonaTIC de la Generalitat de Catalunya, categoria Estudiant TIC. Estudiants universitàries o de FP d'àmbits STEM que hagin desenvolupat un projecte al sector TIC. Oportunitat de fer pràctiques a Hewlett-Packard. Abans del 23 de maig del 2022
 
Beques Closing The Gap d'Inesdi i Three Points. Dones que desitgin estudiar un màster en aquestes entitats. 10 beques que cobreixen el 100% de la matrícula d'un programa de màster. Abans del 4 de setembre del 2022
Beques HP-La Salle-URL. Alumnes que desitgin estudiar el nou grau en Enginyeria de la Salut. 2 beques del 50% del cost de la matrícula durant el primer curs acadèmic i en els següents segons els resultats acadèmics de les alumnes. Abans del 31 de maig del 2022
Beques Cognizant Lady Tech. Dones d'entre 18 i 35 anys que estiguin cursant o desitgin estudiar un grau STEM. 500 € l'any i per persona. Pendent (última convocatòria el novembre del 2021).
Beques Come On d'Orange per a dones STEM. Alumnes de carreres STEM o que hagin finalitzat els estudis en els dos últims anys i estiguin cursant un postgrau o màster en disciplines STEM. 10 beques per fer 6 mesos de pràctiques formatives remunerades a Orange Madrid en projectes sobre ciberseguretat, big data, intel·ligència artificial, etc. Pendent (última convocatòria el desembre del 2021)
Beques Real Work-STEM Talent Girl Universitàries i recentment titulades Beques per formar-se i fer pràctiques a empreses del gener al maig de cada any. Pendent
Beques Generation Google per a dones en ciències de la computació Estudiants i titulades en Informàtica 7.000 euros Pendent (última convocatòria el desembre del 2021)
Beques Generation Google per a desenvolupadores de videojocs. Alumnes d'estudis relacionats amb els videojocs. 7.000 euros Pendent (última convocatòria el desembre del 2021)
Beques Generation Google per estudiar carreres tecnològiques a Irlanda. Alumnes d'estudis de grau, màster o postgrau relacionats amb les TIC. 5.000 euros Pendent (última convocatòria el desembre del 2021).
 
Elaboració pròpia basada en la informació de les webs de cada convocatòria.

Et recomanem que consultis el contingut d'orientació acadèmica sobre Beques, ajudes i premis d'Educaweb, on trobaràs altres opcions per aconseguir finançament per als teus estudis o oportunitats de desenvolupament professional.
 
Així mateix, a Educaweb trobaràs continguts d'actualitat encaminats a fomentar que les dones apostin per realitzar estudis relacionats amb les noves tecnologies, així com també donar a conèixer les oportunitats laborals que tenen en aquest sector, com ara:
 
Deixa el teu comentari