Grau d'Història de l'Art

1112 Persones estan visitant aquest curs
Preu 1.207 €
Sol·licita informació
Universitat Rovira i Virgili (URV)
Grau d'Història de l'Art
Sol·licita informació
Grau
Oficial / homologat
Presencial
240 crèdits
Preu 1.207 €

Descripció

Branca Art i Humanitats
Durada mínima 4 anys
Crèdits ECTS 240
Formació bàsica 60
Obligatoris 120
Optatius 48
Treball de finalització de Grau 12
Places 50
Centre d'impartició Facultat de Lletres (Campus Catalunya de Tarragona)
Llengües utilitzades català
espanyol
anglès

El desenvolupament de la pintura, arquitectura, escultura i altres arts visuals al llarg de la història, és objecte de la Història de l'Art. Es tracta d'aplicar una mirada objectiva a l'art, classificant cultures i períodes, i relacionant característiques i influències, tenint en compte la història de la humanitat i elaborant una teoria de l'art.

Pràctiques externes
L'alumne realitza una activitat tutelada en empreses o institucions en relació als objectius professionals de la titulació en col·laboració amb els objectius de la institució/empresa, permeten el desenvolupament de la pràctica professional associada amb la història en els seus diferents vessants. A més, l'alumne s'introdueix en la dinàmica empresarial o institucional, descobrint el funcionament intern dels museus, galeries, arxius, empreses de gestió patrimonial o arqueològic per citar alguns exemples.

Objectius
La Història de l'Art és una disciplina científica i humanística que té com a objectiu principal l'anàlisi de la producció artística, donis dels seus processos de creació i recepció i de la seva contribució social dins de la història de la cultura.

Els objectius de la titulació del Grau d'Història de l'Art s'han dissenyat a partir de l'avaluació de la pròpia disciplina científica, de les demandes socials del coneixement, conservació i gestió del Patrimoni Històric-Artístic i de les sortides professionals reals que en aquests moments s'observen al mercat laboral.

Els objectius generals d'aquesta titulació són entre uns altres:

Proporcionar a l'estudiant coneixements racionals i crítics de la producció artística durant la Història i de la seva manifestació en diferents cultures i a través dels diversos llenguatges artístics.
Preparar a l'alumne en una formació específica en diferents camps, funcions i activitats pròpies de l'historiador de l'art. Capacitar a l'alumne per a la pràctica professional que cobreix les diferents demandes socials, especialment, aquelles relacionades amb el mercat laboral, de manera que rebi el ple reconeixement de les seves competències professionals.
Que l'estudiant reconegui les característiques, les funcions i les línies bàsiques de l'art en les seves diferents manifestacions, en el transcurs de la història i en el marc de les diferents cultures, així com les causes primordials d'aquestes característiques, funcions i evolució, relacionant sempre l'obra d'art amb el context social, econòmic, polític, ideològic, religiós i individual en el qual es va a gestar, i connectant-la amb altres formes d'expressió cultural.
Que l'alumne desenvolupi el seu esperit analític i la seva sensibilitat per veure i llegir l'obra d'art, que s'acostumi a interpretar el llenguatge de les seves formes, apreciar els seus valors estètics i extreure d'ella informacions sobre la cultura que ho ha generat. L'obra d'art, a més de posseir el seu propi valor intrínsec, és un excel·lent mitjà per entendre i saber apreciar el seu passat de la humanitat i la civilització en la qual ella mateix va ser creada.
Que l'estudiant aprengui la necessitat de desenvolupar una metodologia científica per a qualsevol tipus d'actuació i de decisió en relació amb els coneixements de la història de l'art.
Treball de finalització de Grau
Amb aquest treball, l'alumne ha de demostrar haver integrat adequadament les competències en relació a l'anàlisi i coneixement dels períodes històrics i de l'estructura diacrònica de la Història, plantejar un projecte de treball i resoldre-ho correctament, i integrar una metodologia de treball històric-artístic. I tot això amb un discurs coherent, lògic i concís.

Competències
Conèixer les coordenades espai-temps (diacronia i sincronia) i els límits i interrelacions geogràfiques i culturals de la Història de l'Art.
Analitzar la visió diacrònica general de la Història de l'Art Universal.
Analitzar la visió diacrònica regional i completa dels fenòmens artístics territorials en els contextos europeu-occidental i hispànic.
Interpretar els coneixements particulars i optatius de la Història de l'Art.
Analitzar el coneixement sistemàtic i integrat del fet artístic: diferents llenguatges (arquitectura i urbanisme, escultura, pintura, fotografia, cinema, música, etc.), procediments i tècniques de la producció artística en el transcurs de la història.
Interpretar les imatges (coneixements bàsics d'iconografia).
Aplicar les diferents metodologies d'interpretació a la Història de l'Art i de la seva contingència històrica (Historiografia de l'Art).
Aplicar la metodologia científica en Història de l'Art: estats de la qüestió, anàlisis integrals de l'obra d'art, replantejament de problemes, recerca d'informació inèdita, plantejament d'hipòtesi, processos crítics de síntesis, formulació ordenada de conclusions.
Avaluar la història de la conservació i de les problemàtiques actuals, criteris de restauració i gestió del patrimoni històric-artístic i cultural.
Conèixer els aspectes bàsics de la museologia i la museografia.
Conèixer la documentació, composició de materials i tècniques constructives dels béns artístics mobles i immobles.
Conèixer la gestió de col·leccions d'art: inventari, documentació, catalogació i difusió, exposicions i difusió d'art.
Conèixer el mercat de l'art: antiquaris, galeries, taxació i mecenatge.
Conèixer els mitjans instrumentals aplicats a la Història de l'Art: gràfics, dibuix artístic i lineal, fotografia, imatge en moviment, informàtica, coneixements per interpretar les anàlisis de tipus material de l'obra d'art (físics, químics, informes de restauració).
Conèixer els diferents períodes de la Història Universal.
Conèixer a nivell general o específica les tècniques historiogràfiques: epigrafia, paleografia, arxivista, diplomàtica, arqueologia.
Conèixer la relació interdisciplinària de les humanitats: filosofia, llengües antigues, lingüística, semiòtica, història del teatre i la literatura, història de la música, mitologia clàssica, història de les grans religions, sociologia i antropologia.
Conèixer la història general i del territori.

Sortides professionals
Catalogació de conjunts monumentals.
Plantejament urbanístic sobre la protecció i gestió del patrimoni històric-artístic i cultural.
Assessoria tècnica i dictàmens històric-artístics sobre protecció i gestió del patrimoni històric-artístic i cultural.
Gestió de programes i recursos humans.
Conservació, exposició i mercats d'obres d'art en museus, fundacions, centres d'art i cultura, galeries d'art, arxius, biblioteques i centres d'imatge.

¿Necesitas información sobre cursos? Llámanos al 900 293 573

Llamada gratuita de lunes a viernes de 9h a 20h

Grau d'Història de l'Art
Universitat Rovira i Virgili (URV)
Sol·licita informació
X