Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Les últimes tendències de la formació a distància

Article d'opinió

  • 13/06/2013

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


Redacció d'Educaweb
La formació a distància evoluciona constantment. De vegades hem parlat de la importància d'aquesta metodologia que està en auge, del seu ús cada cop més massiu i dels avantatges que suposa l'aprenentatge electrònic (e-learning).

Les últimes tendències pel que fa a la formació en línia inclouen l'ús de telèfons intel•ligents i de tauletes en el procés d'ensenyament-aprenentatge. De fet, moltes universitats i centres de formació comencen a aplicar la metodologia mobile learning (m-learning) als seus plans d'estudis. Però, en què consisteix el que s'anomena aprenentatge mòbil?

Busques formació a distància? Esbrina què és el mobile learning

Fa alguns mesos, la Fundació Telefónica va presentar La Sociedad de la Información en España – SIE 2012, un estudi que mostrava l'ús d'Internet i dels dispositius mòbils per part dels usuaris. Una de les conclusions principals és que el 63,2 % dels usuaris de telèfon mòbil tenen un smartphone, la qual cosa situa Espanya com un dels països que disposa del parc de telefonia mòbil més avançat del món.

Moltes universitats i centres de formació ja apliquen la metodologia mobile learning (m-learning) als seus plans d'estudis. Però, en què consisteix aquest aprenentatge mòbil? Segons el Mobile Education Landscape Report, de GSMA, «l'ensenyament mòbil té lloc quan un estudiant fa servir un dispositiu mòbil, com un telèfon intel·ligent, un netbook o una tauleta per accedir als continguts o per interaccionar amb altres estudiants o amb professors. L'augment de telèfons intel·ligents, tauletes, telèfons mòbils i altres dispositius mòbils indica que comencen a ser una plataforma d'aprenentatge adequada per a una part significativa del mercat de l'ensenyament».

Per a Tíscar Lara, directora de Comunicació de l'Escola d'Organització Industrial (EOI), l'aprenentatge mòbil «és la metodologia més innovadora que aglutina, en certa manera, la resta de les propostes didàctiques que empren les últimes tecnologies de la informació i la comunicació».

Podríem afirmar que l'aprenentatge mòbil va més enllà que el web 2.0, perquè, a més de fomentar la cultura participativa dels usuaris a través de xarxes socials, blogs, etc., facilita l'accessibilitat en qualsevol lloc i fa que la formació en línia pugui adaptar-se a les necessitats de cada usuari.

Els avantatges del mobile learning són ben coneguts: flexibilitat en l'aprenentatge, disponibilitat les 24 hores del dia, material de suport accessible a Internet, navegació senzilla i adaptada pel mateix usuari, més autonomia... Però tots aquests beneficis poden aplicar-se a les metodologies e-learning actuals. Així doncs, per què els centres tenen en compte l'ús dels mòbils a l'hora de dissenyar els projectes educatius? La resposta és simple: avui dia, l'alumnat és usuari avançat de telèfons intel·ligents, els utilitza en la seva vida personal i professional, els duu sempre a sobre…; per això és lògic que els centres i les universitats busquin la manera de «parlar la mateixa llengua» que els estudiants, i per tal d'aconseguir-ho necessiten l'aprenentatge mòbil.

Per aquest motiu, si vols estudiar a distància has de saber que, tot i que no és imprescindible en tots els cursos, és possible que hagis d'interaccionar amb la teva tauleta o telèfon mòbil. L'aprenentatge mòbil complementa l'aprenentatge electrònic i t'ofereix noves possibilitats formatives. Aprofita-les!

Tothom parla dels cursos en línia MOOC. Què són?

Els cursos en línia oberts i massius (MOOC) que ofereixen algunes de les millors universitats del món són una tendència que cada cop pren més embranzida. Encara que fa temps que es porta a terme, no ha estat fins al 2012 que ha gaudit de popularitat, sobretot després de rebre el suport de centres d'ensenyament superior nord-americans.

En què consisteix el model MOOC? Són cursos gratuïts, massius i en línia que ofereixen aquelles universitats que es caracteritzen per donar valor a les eines multimèdia (vídeos, textos, participació en fòrums, testos per avaluar, etc.).

Al nostre país, UniMOOC ha aconseguit que més de 12.000 persones s'hagin inscrit en el curs experimental sobre emprenedoria AEmprende. En l'àmbit internacional, les pàgines que agrupen cursos d'anglès, com ara Coursera, són les que acullen més estudiants i universitats. En concret, aquest lloc web ofereix més de 200 cursos de 33 universitats i aplega 2 milions d'estudiants.

Deixa el teu comentari
Veure comentaris