Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Formació en dietètica i nutrició: aprèn quina és l'alimentació saludable

Article d'opinió

  • 08/04/2015

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
L'estudiant de Dietètica i nutrició és una persona observadora, analista i empàtica, que té la capacitat de treballar en equip i facilitat per a la comunicació. Si encaixes bé en aquesta definició i vols contribuir a millorar la salut de les persones mitjançant l'alimentació, aquesta professió és per a tu!

La formació bàsica i complementària de Dietètica i nutrició

Un dietista o nutricionista és un professional sanitari especialista en alimentació, nutrició i dietètica. Per accedir a aquesta professió, cal tenir formació superior i fer una especialitat. Actualment hi ha aquestes opcions:
 
  • Formació Professional. Pots accedir al cicle formatiu de grau superior de Dietètica si has acabat el Batxillerat, si tens un títol d'FP de grau superior, una titulació universitària o superes la prova d'accés als cicles formatius de grau superior.
  • Universitat. Amb el Batxillerat i la selectivitat pots accedir al grau de Nutrició humana i dietètica, al grau d'Innovació i seguretat alimentària i al grau de Medicina, en l'especialitat d'endocrinologia i nutrició. Tingues en compte que, per a Medicina, les notes d'accés a la universitat (PAU) són molt altes, ja que en molts casos superen el 12. En el cas del grau de Nutrició humana poden oscil·lar entre el 5 i l'11, segons si tries una universitat privada o pública.
Especialitats:
 
Un cop acabada la formació pots matricular-te en un màster, un postgrau o un curs de formació contínua. A continuació en tens tres exemples.
 
  • Nutrició esportiva. La conscienciació de la necessitat de practicar exercici físic i algunes tendències, com la pràctica del running, han contribuït a fer que creixi l'interès pels productes alimentaris específics per a esportistes. Els especialistes en nutrició esportiva ajuden   aquestes persones a optimitzar els resultats de l'esport mitjançant el disseny de menús adaptats a les seves necessitats.
  • Nutrició infantil. Les necessitats nutritives dels nens i nenes són diferents de les dels adults, i, fins i tot, diferents en funció de l'edat. Els professionals d'aquesta branca han de conèixer la composició dels aliments, la quantitat adequada per a cada etapa i com fomentar els hàbits saludables en la infància.
  • Herbodietètica. Aquesta especialitat té l'objectiu de promoure els hàbits de vida saludables a partir del coneixement dels productes herbodietètics i, principalment, a partir de la fitoteràpia, les teràpies naturals, etc. Per treballar en aquest sector és imprescindible tenir una gran formació en plantes medicinals.
Salidas profesionales del dietista, ¿dónde buscar empleo?

Les funcions dels especialistes de dietètica i nutrició consisteixen en l'assessorament en la nutrició i l'elaboració de dietes; el control de la qualitat en empreses agroalimentàries; la supervisió en empreses de càtering; la nutrició esportiva, etc.
 
Les sortides professionals d'un dietista pertanyen, entre d'altres,
  • a l'àmbit clínic, ja que la formació que ha rebut li permetrà actuar en l'alimentació d'una persona segons les necessitats fisiològiques o patològiques;
  • a l'àmbit comunitari i de la salut pública, ja que participarà en el desenvolupament d'estudis epidemiològics i en programes d'intervenció en matèria d'alimentació,
  • i a l'àmbit de la restauració, ja que gestionarà el servei d'alimentació i participarà en l'organització i el desenvolupament del servei d'alimentació.
Si necessites més informació per definir la teva carrera professional, a la pàgina web del Consejo General de Dietistas - Nutricionistas de España trobaràs informació sobre les associacions i col·legis professionals de la teva comunitat autònoma.
Deixa el teu comentari