La formació bàsica i complementària de Dietètica i nutrició
Un dietista o nutricionista és un professional sanitari especialista en alimentació, nutrició i dietètica. Per accedir a aquesta professió, cal tenir formació superior i fer una especialitat. Actualment hi ha aquestes opcions:
- Formació Professional. Pots accedir al cicle formatiu de grau superior de Dietètica si has acabat el Batxillerat, si tens un títol d'FP de grau superior, una titulació universitària o superes la prova d'accés als cicles formatius de grau superior.
- Universitat. Amb el Batxillerat i la selectivitat pots accedir al grau de Nutrició humana i dietètica, al grau d'Innovació i seguretat alimentària i al grau de Medicina, en l'especialitat d'endocrinologia i nutrició. Tingues en compte que, per a Medicina, les notes d'accés a la universitat (PAU) són molt altes, ja que en molts casos superen el 12. En el cas del grau de Nutrició humana poden oscil·lar entre el 5 i l'11, segons si tries una universitat privada o pública.
Un cop acabada la formació pots matricular-te en un màster, un postgrau o un curs de formació contínua. A continuació en tens tres exemples.
- Nutrició esportiva. La conscienciació de la necessitat de practicar exercici físic i algunes tendències, com la pràctica del running, han contribuït a fer que creixi l'interès pels productes alimentaris específics per a esportistes. Els especialistes en nutrició esportiva ajuden aquestes persones a optimitzar els resultats de l'esport mitjançant el disseny de menús adaptats a les seves necessitats.
- Nutrició infantil. Les necessitats nutritives dels nens i nenes són diferents de les dels adults, i, fins i tot, diferents en funció de l'edat. Els professionals d'aquesta branca han de conèixer la composició dels aliments, la quantitat adequada per a cada etapa i com fomentar els hàbits saludables en la infància.
- Herbodietètica. Aquesta especialitat té l'objectiu de promoure els hàbits de vida saludables a partir del coneixement dels productes herbodietètics i, principalment, a partir de la fitoteràpia, les teràpies naturals, etc. Per treballar en aquest sector és imprescindible tenir una gran formació en plantes medicinals.
Les funcions dels especialistes de dietètica i nutrició consisteixen en l'assessorament en la nutrició i l'elaboració de dietes; el control de la qualitat en empreses agroalimentàries; la supervisió en empreses de càtering; la nutrició esportiva, etc.
Les sortides professionals d'un dietista pertanyen, entre d'altres,
- a l'àmbit clínic, ja que la formació que ha rebut li permetrà actuar en l'alimentació d'una persona segons les necessitats fisiològiques o patològiques;
- a l'àmbit comunitari i de la salut pública, ja que participarà en el desenvolupament d'estudis epidemiològics i en programes d'intervenció en matèria d'alimentació,
- i a l'àmbit de la restauració, ja que gestionarà el servei d'alimentació i participarà en l'organització i el desenvolupament del servei d'alimentació.