Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Oposicions 2016: prepara't!

Article d'opinió

  • 16/02/2016

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


Redacció d'Educaweb
D'aquí a pocs mesos començaran les oposicions. Si vols treballar en l'administració pública, hauràs de preparar-te molt bé; tingues en compte que en totes les comunitats autònomes solen competir, de mitjana, 12 persones per plaça.
 
En aquest especial et donem informació sobre les eines i els recursos que tens a l'abast per fer les oposicions d'aquest any i aprofitar al màxim les teves capacitats. No te'l perdis!

Oposicions per a tots els nivells formatius

Sigui quina sigui la teva titulació, de ben segur que trobaràs una oposició adequada als teus coneixements, les teves capacitats i les teves competències. Si tens el títol de l'ESO pots ser funcionari de la categoria C2: auxiliar d'infermeria, auxiliar administratiu, auxiliar de biblioteca, policia nacional…
 
Per accedir a la categoria C1 es requereix posseir el títol de Batxillerat o d'un cicle formatiu de grau mitjà. Els funcionaris de carrera d'aquest grup són els administratius i els que s'encarreguen de la tramitació processal, entre d'altres. El grup B, per al qual cal tenir el títol de tècnic superior, permet accedir al cos d'auxiliars d'institucions penitenciàries, per exemple.
 
Finalment, les oposicions al grup A1 i al grup A2 són per a titulats universitaris i faciliten l'accés a diversos llocs de treball: per exemple, en l'Administració Civil de l'Estat, com a tresorers d'administració local, professors titulars universitaris, etc.
 
D'altra banda, has de saber que les administracions autonòmiques convoquen un nombre concret de places i que, per tant, hauràs d'informar-te en els butlletins oficials de cada comunitat sobre les novetats previstes per al 2016. A Andalusia s'ha aprovat la convocatòria de 2.327 places per a docents; a València, hi ha 1.150 vacants des de la Conselleria d'Educació, i a Galícia s'ofereixen 1.163 vacants per cobrir el 50% de les jubilacions.

Consells per preparar amb èxit les oposicions

La preparació d'unes oposicions requereix esforç personal, constància i hores de dedicació. Molts opositors opten per preparar els exàmens tots sols, mentre que d'altres prefereixen anar a un centre especialitzat per aconseguir més bon rendiment.
 
Si decideixes preparar les oposicions en una acadèmia, et recomanem que primer busquis informació sobre els centres i els comparis. No només és necessari que en comparis les característiques (preu, professorat, temaris actualitzats, horaris, etc.), sinó que és important saber què n'opinen els antics estudiants i quin és el percentatge d'aprovats. A més, resulta molt útil que el professorat de l'acadèmia hagi fet oposicions alguna vegada, perquè d'aquesta manera podran donar-te consells a partir de l'experiència que han tingut i podran informar-te sobre els detalls de tot el procediment.
 
Des d'Educaweb t'oferim la llista dels 5 consells que t'ajudaran a preparar-te per a les oposicions. T'animem perquè consultis més informació a la nostra pàgina.
 
1. Llegeix amb atenció els requisits de la convocatòria. És important saber la documentació que es requereix i quan cal presentar-la; quins elements donen punts (com ara la formació continuada o haver treballat en interinitat) i quin tipus d'exàmens cal superar. A partir d'aquí és necessari reunir tot el material que cal estudiar.
 
2. Fes una valoració realista del temps que necessites per estudiar el temari i del temps que queda fins a l'examen. La planificació i l'organització són fonamentals per aprovar una oposició, però has de ser realista i valorar si ets capaç d'estudiar 60 temes en mig any treballant 8 hores diàries.
 
3. Sigues constant i compleix la planificació d'estudi. Les oposicions són una cursa de fons; cada dia has de treballar per poder obtenir una bona puntuació. Recorda que el fet d'aprovar no et garanteix cap plaça. Has de treure una bona nota, i per això és important que t'organitzis i que disposis d'un espai adequat per estudiar.
 
4. Fes esquemes i resums del temari. Relaciona els temes perquè el conjunt del temari sigui més clar. Un altre recurs molt útil és fer simulacres d'exàmens i tests. A Internet en trobaràs exemples i als centres especialitzats et facilitaran les proves perquè puguis comprovar el nivell que tens.
 
5. Quan arriba el dia de l'examen, descansa abans de l'examen. Dormir bé i relaxar-se ajuda a afrontar en millors condicions les proves. No t'oblidis de repassar tota la documentació que cal portar a l'examen i de prepara-la. En el moment de fer l'examen, llegeix amb atenció els enunciats i evita precipitar-te a l'hora de respondre.
 
Deixa el teu comentari