Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

"Cal potenciar accions per donar a conèixer als joves l'amplíssima gamma de titulacions d'FP que hi ha i les oportunitats acadèmiques i laborals que obren"

Entrevista


  • Deixa el teu comentari
  • Valora


Entrevista a Roser Soley. Directora del Saló de l'Ensenyament 2011
Per situar una mica al lector, què es trobaran els estudiants, famílies o docents que visitin el Saló de l’Ensenyament? Quin és el valor diferencial de la fira?

Com cada any, el Saló de l’Ensenyament oferirà una àmplia oferta d’estudis universitaris i superiors, idiomes, cicles formatius (FP), formació ocupacional i complementària i serveis a l’educació. El saló és, sens dubte, una visita imprescindible per a tots aquells joves que estiguin a punt de finalitzar l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), cursant un cicle formatiu, batxillerat o preparant la prova d’accés per a majors de 25 anys i que volen trobar, en un mateix espai, totes les respostes per encaminar el seu futur acadèmic i professional.

Quina és la novetat més destacable d’aquesta edició?

En aquesta convocatòria potenciem l’oferta de formació professional (FP), i és que en els últims anys s’ha convertit en una de les millors vies d’accés al mercat laboral gràcies a la seva especialització i alt nivell pràctic. Per això, hem creat una àrea específica -amb la col·laboració Fundació BCN Formació Professional- on els joves podran assessorar-se sobre les titulacions d’FP vigents i ho faran de manera amena i interactiva amb la participació d’empreses, demostracions, xerrades, etc.

Creu que és necessari potenciar i donar a conèixer de forma exhaustiva l’oferta de Formació Professional?

Sens dubte i així ho avalen les últimes enquestes. Segons dades de la Fundació BCN Formació Professional, obtenir un estudi de tipus professional redueix la taxa d’atur en un 25% i registra menys temporalitat. De fet, la formació professional ofereix una preparació pràctica i especialitzada, molt orientada al món laboral, per tant és una excel·lent opció per ser més competitiu i trobar feina. Tot i que augmenta notablement el nombre de matriculats, la formació professional al nostre país encara no té el mateix reconeixement que en altres països europeus on s’equiparen als estudis universitaris. Per això, cal potenciar accions per donar a conèixer als joves l’amplíssima gamma de titulacions d’FP que hi ha i les oportunitats acadèmiques i laborals que obren.

El saló comptarà, a més, amb les àrees Recerca en Acció i el Saló dels Idiomes. En què consisteixen? A qui van dirigides?

A banda de l’espai dedicat a la formació professional, el saló acollirà novament l’àrea Recerca en Acció amb activitats divulgatives, demostracions, tallers i experiments per fomentar la vocació pels estudis de ciència i tecnologia entre los joves. Es tracta d’una zona promoguda per Talència, institució de foment de la recerca a Catalunya. També hi haurà, un any més, el Saló dels Idiomes, organitzat per l'Associació de Promotors de Cursos a l’Estranger (ASEPROCE) on s’informarà dels cursos vigents per aprendre una llengua en un altre país i de les beques que s’ofereixen.

Al llarg dels dies que duri la fira, es realitzaran activitats d’orientació acadèmica dirigides a alumnat i famílies. En què consisteixen aquestes activitats? Quin tipus d’informació trobaran els usuaris que hi assisteixin?

Un any més, el saló posarà a disposició dels joves i les seves famílies el Servei d’Informació i Orientació a l’Estudiant, dirigit enguany per professionals d’Educaweb, on es podran assessorar sobre els estudis que més s’adapten a les seves preferències i aptituds. Amb el mateix objectiu, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i el Consell Interuniversitari organitzaran sessions informatives i habilitaran un punt d’orientació personalitzat per resoldre dubtes sobre beques i ajudes, proves d’accés a la universitat, el recent implementat Pla Bolonya, l’itinerari acadèmic a seguir, etc.

Quin pes té l’orientació professional en les activitats del saló?

És l’objectiu principal. Per aquest motiu, any rere any, oferim la més variada oferta de centres i titulacions que es poden cursar a Catalunya i a la resta de comunitats autònomes i, especialment, potenciem el servei d’orientació que ofereix el saló, ja que som conscients de la necessitat dels joves d’assessorar-se per escollir el seu futur acadèmic i professional. També és una eina molt útil per a les persones majors de 25 anys que volen accedir a estudis universitaris o de formació professional. A banda de les solucions que es poden trobar al Saló de l’Ensenyament, els joves que vulguin aprofundir molt més poden visitar també el saló Futura i el Fòrum del Treball, que se celebrarà en el mateix recinte del 25 al 26 de març. Aquí trobaran tota l’oferta de màsters i postgraus per saber quines especialitzacions hi ha i podran assessorar-se sobre les millors sortides professionals i laborals.

Deixa el teu comentari