Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

"El saló tornarà a posar a disposició del joves el Servei d'Atenció a l'Estudiant, on experts d'Educaweb els assessoraran sobre els estudis que més s'adapten a les seves preferències i aptituds"

Entrevista


  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Entrevista a Roser Soley. Directora del Saló de l'Ensenyament 2012
Per situar una mica al lector, què es trobaran els estudiants, famílies o docents que visitin el Saló de l’Ensenyament?

Com cada any, el Saló de l’Ensenyament oferirà una àmplia oferta d’estudis universitaris i superiors, formació professional, ocupacional i complementària, idiomes, així com serveis a l’educació. El saló és, sens dubte, una visita imprescindible per a tots aquells joves que estiguin a punt de finalitzar l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), cursant un cicle formatiu, batxillerat o preparant la prova d’accés per a majors de 25 anys i que volen trobar, en un mateix espai, totes les respostes per encaminar el seu futur acadèmic i professional.

Quina és la novetat més destacable d’aquesta edició?

Aquest any potenciarem encara més el servei d’orientació als estudiants. Per una banda, el Departament d’Ensenyament i el d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya oferiran informació i orientació sobre l’itinerari acadèmic a seguir, les proves d’accés a la universitat o les beques i ajudes disponibles.

Per una altra banda, el saló tornarà a posar a disposició del joves el Servei d’Atenció a l’Estudiant, on experts d’Educaweb els assessoraran sobre els estudis que més s’adapten a les seves preferències i aptituds.

Aquest any, la Setmana de la Formació i el Treball compta amb una aposta per la innovació i les TIC. En què consisteix el portal Formació 365. cat? A qui va dirigit?

El Saló de l’Ensenyament i el Saló de Màsters i Postgraus, Futura, posen en marxa el portal Formacio365.cat, un innovador servei d’orientació i informació acadèmica que estarà operatiu durant tot l’any. La seva gestió anirà a càrrec d’Educaweb i comptarà amb un cercador de centres i cursos dels expositors, a través del qual els estudiants podran preparar la seva visita als salons amb antelació i, fins i tot, concertar una cita durant o després de la seva celebració.

El saló comptarà, a més, amb les àrees EspaiCiència i el Saló dels Idiomes. En què consisteixen? A qui van dirigides?

Des del saló volem potenciar les vocacions pels estudis de científics i tecnològics. Per aquest motiu organitzem, juntament amb la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca, l’EspaiCiència, on diverses universitats, centres, institucions i empreses mostraran i compartiran amb els visitants les seves investigacions a través de tallers i activitats interactives proporcionant coneixement, formació i entreteniment. Així mateix, el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC presentarà tres activitats de dinamització. Per això, es muntarà un plató on els visitants podran convertir-se en protagonistes d’una història d’animació, de videojocs populars o, inclús, fer-se fotografies amb la tècnica del Flash Estroboscòpic, que permet que els diferents moviments realitzats davant una càmera siguin congelats amb el flash en una sola imatge.

Pel que fa al Saló dels Idiomes, organitzat per la Asociación Española de Promotores de Cursos en el Extranjero (ASEPROCE), es presentarà una amplíssima gamma de les possibilitats que existeixen avui dia per aprendre o perfeccionar altres llengües a l’estranger. Hi haurà, per exemple, una gran oferta de programes destinats a les persones que necessiten de manera urgent dominar un idioma per accedir o mantenir-se en el món laboral. Un altre dels punts forts seran els cursos especialitzats per a estudiants universitaris o per a llicenciats que precisen millorar els seus coneixements d’un idioma en un àmbit específic com la medicina o el dret, entre altres. En aquest segment, estàn suscitant especial interès els programes de formació de professorat, dirigit tant a docents d’un idioma com a segona llengua, com per als que imparteixen matèries en anglès o francès.

L’any passat es va voler donar molt de pes a la formació professional com a eina per combatre l’atur i frenar el fracàs escolar. Quina és la temàtica clau de la Setmana de la Formació i el Treball 2012?

La FP segueix sent un dels nostres principals objectius. Per aquest motiu, any rere any, oferim la més variada oferta de centres i titulacions que es poden cursar a Catalunya i a la resta de comunitats autònomes i cada cop més potenciem el servei d’orientació que ofereix el saló, ja que som conscients de la necessitat dels joves d’assessorar-se per escollir el seu futur acadèmic i professional. També és una eina molt útil per a les persones majors de 25 anys que volen accedir a estudis universitaris o de formació professional. A banda de les solucions que es poden trobar al Saló de l’Ensenyament, els joves que vulguin aprofundir molt més podem visitar també el saló dels Màsters i Postgraus, Futura, i el Fòrum del Treball, que se celebrarà en el mateix recinte els dies 23 i 24 de març. Aquí trobaran tota l’oferta en vigor per saber quines especialitzacions hi ha i podran assessorar-se sobre les millors sortides professionals i laborals.

A més, en el marc del Saló de l’Ensenyament, es presentarà la guia de l’FP de Barcelona 2012 amb totes els estudis de formació professional que es poden cursar a la capital catalana.

Quants centres participen com a expositors i com estan organitzats?

Enguany hi participen més de 160 centres, especialment de Catalunya però també de la resta de comunitats autònomes i de països estrangers com ara Suïssa. Ofereixen una àmplia oferta d’estudis universitaris i superiors, d’idiomes, de cicles d’FP, formació ocupacional i complementària i serveis a l’educació. Com sempre, és molt important la presència dels departaments d’Ensenyament i el Consell Interuniversitari de la Generalitat de Catalunya.

A partir de quina edat o nivell educatiu creu que és útil visitar el Saló?

Nosaltres recomanem visitar el saló a tots els joves que estan cursant tercer o quart d’ESO, perquè és el moment en què comencen a triar assignatures i pensar si seguiran els estudis de batxillerat o escolliran cicles formatius, una decisió que marcarà el seu itinerari acadèmic i laboral. També pot ser interessant per als alumnes que volen accedir a la universitat (pre-universitaris o persones majors de 25 anys), ja que trobaran informació de les carreres que més s’adapten a les seves preferències, sobre les proves d’accés, notes de tall, etc.

A més, animem  als universitaris i a la gent en general que estigui valorant estudiar una altra carrera o complementar la seva formació amb cursos d’idiomes, ocupacionals, etc. que ens visitin, perquè els hi serà de gran ajuda per decidir-se. No oblidem que el saló és una eina molt útil també per al professorat ja que aquí es poden informar sobre l’oferta acadèmica vigent i ajudar als seus alumnes en una decisió tan important per al seu futur.

Per quin motiu pot ser recomanable per a un estudiant de cicles formatius visitar el Saló?

És molt recomanable. Gairebé diria que és una cita obligada perquè els joves trobaran una gran oferta de cicles formatius de grau mitjà i superior que poden completar els que ja estan cursant per especialitzar-se encara més i ampliar així les seves opcions de trobar feina. Per als qui estiguin pensant fer el salt a la universitat, aquí també trobaran informació sobre les titulacions a les que poden accedir i com fer-ho.

Quin tipus d'informació venen a buscar normalment els estudiants preuniversitaris?

En general, busquen informació sobre les titulacions que s’imparteixen a les universitats catalanes, els cicles formatius vigents, les beques i ajudes per anar a l’estranger,... Però també demanen orientació sobre les possibilitats acadèmiques que hi ha si no tenen el graduat de l’ESO, altres opcions per si no arriben a la nota de tall per accedir als estudis que volen o realment no saben què estudiar.  

Com qualificaria l'evolució del Saló de Màsters i Postgraus des dels seus inicis?

L’evolució del saló va en funció de l’augment de l’interès pels màsters i postgraus. De fet, en un moment de crisi com l’actual, la formació de tercer cicle es considera una de les millors vies no només per millorar el currículum sinó per accedir al món laboral amb més garanties d’èxit, ja que cada vegada es busquen professionals més qualificats. També cal tenir en compte que, segons les previsions, la demanda de màsters i postgraus anirà creixent a mida que es vagi implantant el Pla Bolonya. En aquest sentit, el certamen ofereix una variada oferta de postgraus i màsters impartits a universitats públiques i privades, així com a centres de negoci d’Espanya i també de l’estranger com el Regne Unit, els Països Baixos o Bèlgica.

També voldria destacar que Barcelona Activa tornarà a organitzar els tallers per assessorar sobre com buscar feina, que tenen una gran acollida entre els joves i, sens dubte, són un bon complement pel saló.

A quin perfil respon el visitant de del Saló de Màsters i Postgraus i quin tipus de formació sol·licita?

El perfil del visitant és, en general, un jove que està a punt d’acabar la carrera o ja llicenciat que vol continuar la seva formació. També venen professionals de diferents àmbits interessats en ampliar els seus coneixements acadèmics o que volen especialitzar-se... tot per millorar el seu currículum i augmentar així les seves expectatives laborals.
Deixa el teu comentari