Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Mobilitat jove. Una estratègia en alça

Article d'opinió


  • Deixa el teu comentari
  • Valora


Anna Delclòs i Baulies. Directora Fundació Cecot Persona i Treball (Terrassa)
Fa uns mesos, des de l’àrea d’estudis de la Fundació Cecot Persona i Treball, la fundació de la patronal Cecot dedicada al foment de l’ocupació i la responsabilitat social empresarial, es va presentar l’informe "El talent jove busca feina a l’estranger". Aquesta investigació va validar la hipòtesi de partida: donades les circumstàncies socio-econòmiques que ens envolten, el jovent capacitat es planteja l’aventura de marxar del país i provar sort fora de les nostres fronteres.

El perfil majoritari d’aquells que marxen és el d’un jove de 25 a 34 anys i altament qualificat. Les dades mostren que hi ha una tendència superior a emigrar entre aquelles persones amb estudis superiors i entre aquelles que tenen ocupacions que requereixen més formació o una major càrrega de responsabilitat.Es tracta de llicenciats formats casa que ja estant desenvolupant el seu capital competencial  fora del país.

En certa manera, factors com la crisi econòmica, les diferències salarials entre països, el major nivell de coneixement d’idiomes, el major coneixement de l’entorn (de l’estranger) degut tant a la globalització de les comunicacions com a la participació en programes d’intercanvi comporten, com a conseqüència, una pèrdua de la "por" a sortir a l’exterior.

Per la seva banda, els programes d’intercanvi laboral per a joves a l’estranger són cada vegada més coneguts i mostren la mateixa tendència a l’alça en els últims temps. El jovent fa un major ús dels programes europeus i internacionals d’intercanvi tant a nivell laboral com formatiu. En aquest sentit, des de la Cecot observem que s’incrementa el coneixement de dispositius de recerca de feina a l’estranger com el portal EURES o l’eina pròpia de la patronal, la nostra "Borsa d’Internacionalització".

Val a dir que la patronal Cecot compta amb una llarga tradició en el desenvolupament de projectes d’intermediació laboral. Un dels nostres principals serveis és la Borsa de Treball, que amb els anys ha esdevingut un dispositiu estratègic de referència per a la intermediació laboral,tant pel que fa als demandants d’ocupació com per a les empreses que cerquen candidats per a cobrir les seves vacants. La nostra borsa s’erigeix com un observatori del devenir del mercat del treball, i s’adapta a les noves demandes i circumstàncies. La borsa d’internacionalització o borsa de professionals a l’estranger n’és un exemple.

Aquesta borsa especifica, vinculada a la nostra Borsa de treball, ofereix un servei per a l’empresa que necessita personal a l’estranger; un dispositiu que acompanya el jovent - i tothom que hi estigui interessat - en el procés de recerca d’un lloc de treball fora de les nostres fronteres.

A més de la borsa d’internacionalització o borsa de professionals a l’estranger, des de la Cecot impulsarem properament la iniciativa "Interjob4youth" junt amb institucions d’Holanda, Polònia, Grècia i Bulgària. Amb "Interjob4youth" establirem una plataforma digital que faciliti la mobilitat laboral entre el jovent interessat a aventurar-se.
Deixa el teu comentari