Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Eleccions 25N: coneix les propostes electorals sobre educació

Notícia

  • 22/11/2012

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
Aquest diumenge 25 de novembre de 2012 se celebraran les eleccions al Parlament de Catalunya. Durant aquests últims dies, els partits polítics s’han preparat pels comicis que escolliran al president de la Generalitat de Catalunya, presentant el seu programa electoral durant la campanya, en mítings i en debats televisats.

Per poder votar conscientment, creiem que conèixer les polítiques educatives és fonamental. Per això, hem elaborat un resum de les principals propostes que inclouen els programes electorals dels partits amb representació parlamentaria, relacionades amb l’educació, la formació i el treball.

Tot i que, l’autogovern, la consulta per la independència i la situació socioeconòmica i l’atur han estat els temes centrals de tots els partits polítics, un dels aspectes en el que coincideixen la majoria de partits és en la necessitat de reduir el fracàs escolar, impulsar l’excel·lència i potenciar la formació professional com a estratègia de creixement i desenvolupament.

Pots consultar les propostes clicant al logo del partit (ordenats per nombre diputats aconseguits al 2010):

Convergència i Unió (CIU) (62 escons)

Convergència i Unió inicia l’apartat d’educació del seu programa electoral destacant que el sistema educatiu català ha de ser la garantia de la igualtat d’oportunitats, sense caure en l’igualitarisme absolut. En aquest sentit, consideren que cal donar a cada centre educatiu la capacitat per poder actual autònomament i liderar un camí propi.

Partit Socialista de Catalunya (PSC) (28 escons)

La candidatura impulsada per Pere Navarro considera que la llibertat, la igualtat i la solidaritat, són l’eix vertebrador de la seva proposta en política educativa i l’escola catalana és l’essència del sistema educatiu. En aquest sentit, el professorat és clau per a la modernització del sistema educatiu, per això, la carrera docent (incloent la formació inicial i continua) és un dels eixos principals de la seva acció política.

Partit Popular de Catalunya (PPC) (18 escons)

El programa electoral de la candidatura d’Alícia Sánchez-Camacho proclama que tots els esforços han d’anar destinats a sortir de la crisi econòmica, creant llocs de treball i garantint l’estat del benestar. Entre les seves propostes concretes destaquen l’impuls d’una política econòmica que combini austeritat i equilibri en reformes que afavoreixin el creixement econòmic, la creació i manteniment de llocs de treball i el suport als treballadors autònoms, i l’elaboració de la Llei d’Emprenedors, del treball autònom i l’autoocupació.

Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUA) (10 escons)

ICV-EUA considera que el sistema educatiu ha de contribuir a reduir les desigualtats socials d’origen i a garantir la igualtat d’oportunitats i el progrés. Per això, cal vetllar per a què el desplegament de la LEC s’orienti atenent els principis d’equitat, igualtat i qualitat de l’educació pública i modificar aquells aspectes ambigus de la LEC que no garanteixen el caràcter de servei públic de l’educació.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) (10 escons)

El partit polític liderat per Oriol Junqueras centra la seva proposta electoral en dissenyar el full de ruta per assolir la independència de Catalunya. En aquest context, l’educació és una eina de vertebració de la societat, que exigeix incrementar la inversió pública per poder transformar el sistema productiu.

Solidaritat Catalana per la Independència (SI) (4 escons)

Solidaritat Catalana per la Independència considera que Catalunya compta amb un subsistema educatiu on l’última paraula la té el Ministeri d’Ecucació, que busca la uniformitat, l’absorció i l’espoli de Catalunya. En aquest context, l’educació ha de ser una prioritat d’Estat. De l’educació depèn en gran part el futur d’un país i el benestar de les persones, i Catalunya ha de poder triar el model educatiu que cregui més adient per a aconseguir una societat més pròspera i un futur millor per a tots els catalans.

Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (3 escons)

L’objectiu de Ciutadans és impulsar un projecte polític de reformes ambicioses dirigit a totes aquelles persones que tenen el sentiment de ser català, espanyol i europeu. En aquesta línia defensen que cal reformar Espanya i no trencar-la. A nivell educatiu, consideren imprescindible revisar la Llei d’Educació Catalana (LEC) i adaptar-la a la sentència del Tribunal Constitucional.

Deixa el teu comentari