Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

L'orientació acadèmica i professional: un camí comú per a la lluita contra l'abandonament escolar i l'atur

Notícia

  • 06/11/2013

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


El Fons Monetari Internacional (FMI) ha publicat les seves previsions de creixement i atur per a l'any 2014. Les seves estimacions respecte a l'estat són prudents i pronostica una taxa d'atur del 26,7% pel 2014, davant la previsió del 25,9% del govern.

Així mateix, segons les últimes dades disponibles, l'any 2012, el 24,9% dels joves de 18 a 24 anys no cursaven cap tipus de formació, situant Espanya al capdavant dels països europeus en abandonament escolar. Aquesta xifra queda molt lluny de l'objectiu marcat per la UE en l'horitzó 2020, de reduir a un 10% la taxa d'abandonament escolar.

Aquestes dades es sumen a la realitat social canviant en que les transicions i les trajectòries personals posen en crisis els rols i l'estructura o seqüència de vida fins ara assumida. Trobar feina, millorar les condicions salarials o reorientar la carrera professional són esglaons del projecte de vida de qualsevol persona, que avui es troba en un context d'incertesa que el dificulta.

--------------------------
L'orientació acadèmica i professional, la clau per al desenvolupament de la trajectòria formativa i professional
-------------------------
L'orientació acadèmica i professional juga un paper clau en el desenvolupament de la carrera professional i formativa de les persones. Al llarg dels nostres anys d'experiència hem constatat que la construcció del projecte professional és la principal dificultat entre els usuaris dels serveis d'orientació d'Educaweb. Tal i com explica Montserrat Oliveras, orientadora professional i directora d'Educaweb, els orientats, sovint, actuen de forma reactiva a una situació determinada i, moltes vegades, aquesta reacció és improvisada, condicionada, fruit de la urgència, la pressió o el desànim. Davant la dificultat d'una transició o canvi professional, actuar amb decisió és clau: saber escollir un itinerari formatiu davant la multitud d'oferta, escollir per on començar a definir, donar continuïtat o renovar el projecte professional, etc.

--------------------------
Els 3 eixos per reorientar la carrera professional: autoconeixement, pendre el pols al mercat i conèixer l'oferta educativa existent
-------------------------
Cal fer un exercici d'autoexploració. L'anàlisis i la reflexió sobre les característiques i les competències pròpies és el primer pas. Descobrir les seves passions, comprovar la viabilitat de transformar aquesta passió en un projecte professional, valorar les oportunitats de transferir el propi potencial a certs entorns i sectors, ... en definitiva, definir el projecte de vida professional propi. Per a Montserrat Oliveras, aquesta és la base: quan no es tenen clares les coses, cal treballar dos elements clau, que són els que sostenen el procés de decisió: els elements personals, com són els interessos, les aspiracions, els desitjos, les competències i les aptituds per un cantó. Per un altre cantó, prendre el pols del mercat, submergir-se en el món del treball, en el que haurà de nedar,... i flotar. I, finalment, explorar l'oferta formativa existent per a posar solució a les necessitats d'especialització, actualització o millora de les competències.

Cristina Caldas, orientadora d'Educaweb, considera que des de l'orientació s'acompanya a la persona perquè descobreixi quines són les seves oportunitats i la seva pròpia vocació. Per això és important ser conscients de qui som, què ens apassiona i quina formació ajuda a complementar, incrementar i enfortir el propi talent. Amb aquest treball acabaran esdevenint persones capacitades, satisfetes i felices en l'exercici de la seva professió i implicades en ella.

Després de 15 anys d'experiència al món de l'orientació acadèmica i professional, Educaweb.cat ha constatat que cada vegada són més necessaris els programes i professionals que ajuden a les persones a orientar-se quan es plantegen un dubte comú: «No sé què fer». Aquesta qüestió sorgeix tant en alumnes que cursen formació obligatòria com formació postobligatòria i també en persones que volen reorientar la seva carrera professional, per això, les diferents iniciatives locals, estatals i internacionals, que s'estan duent a terme inclouen l'orientació al llarg de tota la vida.

Després de 15 anys d'experiència en orientació acadèmica i professional, Educaweb, segueix constatant la necessitat d'un sistema d'orientació que permeti, des d'una perspectiva integradora, actuar de forma preventiva a l'escola des de l'educació primària fins a la vida adulta, al llarg de la vida.


Però, de quina forma treballen l'orientació les institucions, administracions públiques, centres educatius i professionals del nostre país? Amb l'objectiu de visibilitzar, impulsar i promoure els projectes i iniciatives existents, Educaweb va crear l'any 2008, els Premis d'Orientació Acadèmica i Professional.

Al llarg de les seves 6 edicions, els Premis Educaweb han recollit 219 projectes de totes les comunitats autònomes, abastant temàtiques tan variades com l'orientació vocacional en instituts, l'orientació i integració sociolaboral de col·lectius discapacitats, l'orientació a la universitat…; i formats diversos com els blogs, els portals interactius, les guies en format còmic, les activitats presencials, etc.

El proper 14 de novembre, al Palau de la Música es donaran a conèixer els guanyadors de 2013 en un acte, presidit per l'Honorable Consellera d'Ensenyament, Sra. Irene Rigau, que reunirà a institucions i professionals del sector educatiu. Un acte que ha esdevingut la cita anual de l'orientació acadèmica i professional.

Els Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional demostren, any darrera any, que existeix talent, a nivell individual i institucional, per fer progressar la pràctica orientadora i col·laborar de forma decisiva en l'èxit acadèmic i professional, en la prevenció de l'abandonament escolar i l'atur.

La nostra missió és seguir apostant per premiar les bones pràctiques en orientació i transferir i compartir aquestes experiències entre el sector. Per això, Educaweb, compta un any més amb el recolzament de la Confederació d'Organitzacions de Psicopedagogia i Orientació d'Espanya (COPOE) i  l'Associació Internacional per l'Orientació Educativa i Professional (AIOSP), DEP Institut, Universitat de Barcelona i la Setmana de la Formació i el Treball.

Aquest any, també se sumen a la iniciativa, la Diputació de Barcelona, Catalunya Ràdio, Grup EIM, que amb el seu patrocini signifiquen la seva aposta institucional per l'orientació.
Deixa el teu comentari