Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Realització i producció audiovisual: la professió darrere les càmeres

Article d'opinió

  • 25/02/2014

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
T'interessen el cinema, la televisió i l'àmbit de la comunicació audiovisual? T'agradaria treballar darrere les càmeres, coordinant programes o movent-te en diferents àrees tècniques com la direcció de fotografia, el muntatge de vídeo, etc? Si és així, et recomanem la formació en realització i producció audiovisual, que conté formació professional, màsters i cursos d'especialització.

Realització, producció...? Quina formació trio?

El sector de la realització i la producció audiovisual abraça un bon nombre de perfils professionals i feines específiques que es duen a terme des de l'inici del projecte fins al final del rodatge. Si no tens clar el que t'agrada més, a continuació t'ajudem a diferenciar-ne les professions.

La realització és el procés pel qual es crea i es dissenya un producte audiovisual, i també comprèn el seu desenvolupament. Té l'objectiu de convertir el guió en realitat. La formació més adequada per acomplir aquesta feina és el cicle formatiu en tècnic superior en realització de projectes d'audiovisuals i espectacles. Aquests estudis capaciten per executar i muntar qualsevol tipus de programa filmat o en directe, per coordinar els mitjans tècnics i humans, per controlar-ne el contingut i la forma...

D'altra banda, la producció se centra en la feina que cal dur a terme per executar el projecte, tenint en compte aspectes més generals: la inversió, els recursos tècnics disponibles, el pla organitzatiu… El cicle formatiu en tècnic superior en producció d'audiovisuals i espectacles permet adquirir les competències necessàries per planificar, organitzar, supervisar i gestionar els recursos econòmics, materials, tècnics i humans per a la producció d'audiovisuals, espectacles i esdeveniments.

Pel que fa a les sortides professionals, el realitzador sol ocupar els llocs de tècnic de realització de televisió, tècnic de direcció de cinema, secretari de rodatge, tècnic de muntatge cinematogràfic, tècnic mesclador de vídeo, etc. D'altra banda, el productor s'encarrega de produir programes de televisió, obres cinematogràfiques, programes radiofònics, espectacles, obres teatrals…

El futur del sector audiovisual: trobaré feina?

El sector audiovisual també ha estat afectat per la crisi, però els experts consideren que continua sent un dels àmbits per als quals es preveuen unes millors perspectives de futur. De fet, l'absència de finançament, l'aparició de la televisió digital terrestre (TDT) i un canvi en els hàbits de consum dels espectadors –ús massiu de tauletes i telèfons intel·ligents– han provocat que el sector es reinventi i s'adapti a les noves necessitats.

Quina és la clau per trobar feina en aquest context? La flexibilitat. Els professionals més buscats són els que saben combinar la seva especialització amb un rol més flexible. Per exemple, es valora positivament que un realitzador tingui coneixements amplis de tots els processos de postproducció i sigui capaç d'enfrontar-se a qualsevol tasca dins d'aquest procés.

Per aconseguir aquesta flexibilitat és imprescindible obrir la ment i formar-se en diferents àmbits d'interès: TIC i Internet, emprenedoria, postproducció, locució… Recicla't i forma't!
Deixa el teu comentari