Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Dietètica i nutrició per millorar la salut

Article d'opinió

  • 09/04/2014

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
T'has preguntat mai quina repercussió té una bona alimentació en la salut de les persones? Vols saber com es poden combinar els aliments per menjar d'una manera nutritiva? Una alimentació sana és fonamental; per això, la figura de l'expert en dietètica i nutrició és tan important. Els professionals d'aquest sector han de tenir coneixements de nutrició humana per poder planificar menús i dietes especials. Vols treballar en aquest àmbit? Forma't!

El grau de Nutrició humana i dietètica i alternatives formatives

Un dietista o nutricionista és un professional sanitari expert en alimentació, nutrició i dietètica. Cal no oblidar que aquesta professió pertany a la branca sanitària, i per això, a més d'estudiar medicina en l'especialitat d'Endocrinologia i nutrició, pots accedir al grau de Nutrició humana i dietètica i al cicle formatiu de grau superior en Dietètica.

La nota mitjana de la carrera de Nutrició humana i dietètica pot variar en funció de la universitat i la comunitat autònoma, però sol ser elevada en els centres públics. Així doncs, pot haver-hi una nota de 9,4 a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Granada (UGR), un 9,2 a la Facultat de Ciències Sociosanitàries de la Universitat de Múrcia i un 9 a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona (UB).

Pel que fa a la formació professional, també es tracta d'un dels cicles més sol·licitats. Per accedir-hi, has d'haver cursat la modalitat de ciències del batxillerat o bé un cicle formatiu de grau mitjà de la branca sanitària (atenció a persones dependents, auxiliar d'infermeria, etc.).

La societat necessita dietistes i nutricionistes
  • Funcions del dietista: prevenció
Un estudi presentat per la mútua d'assegurances FREMAP posa de manifest que el 55% dels treballadors espanyols presenten índexs de pes superiors respecte als que es consideren normals per la seva talla. Les dades han estat recopilades a partir de 790.000 reconeixements mèdics fets a treballadors de diverses empreses durant el 2013.

Davant aquesta situació, un expert en dietètica i nutrició s'encarregarà de proporcionar les pautes necessàries per fomentar hàbits alimentaris saludables. La clau és afavorir l'equilibri i evitar que un lleu sobrepès es converteixi, amb el temps, en obesitat. El professional que centri el seu interès en la prevenció pot treballar com a responsable d'alimentació en empreses de càtering, com a tècnic en higiene dels aliments, etc. en centres educatius, empreses, hospitals, clíniques d'estètica, etc.
  • Funcions del dietista: tractament
Gairebé el 17% de les persones analitzades per FREMAP presentaven algun grau d'obesitat. Es tracta d'un percentatge molt elevat, sobretot si tenim en compte que l'estudi només avalua la població que treballa (aquí cal sumar-hi les dades dels aturats, els nens i els jubilats). Les conseqüències de l'obesitat són ben conegudes: augment de les possibilitats de tenir malalties cardiovasculars, hipertensió arterial, diabetis...

Què pot fer un dietista o nutricionista que vulgui treballar en el tractament de l'obesitat? S'ha de formar, i també ha de tenir els coneixements adequats per dissenyar i planificar una dieta adaptada a les necessitats de l'usuari. Quan es tracten persones obeses és fonamental complementar la formació en la branca sanitària, ja que una bona part dels coneixements estan relacionats amb la salut.

En el tractament també s'inclouen els trastorns alimentaris com l'anorèxia i la bulímia. En aquests casos, el dietista treballa juntament amb els metges i el personal sanitari en un entorn hospitalari.
  • Funcions del dietista: nutrició i necessitats especials
No podem caure en l'error de pensar que els dietistes i els nutricionistes tan sols miren de combatre l'obesitat i els trastorns alimentaris. Actualment existeixen moltes maneres d'alimentar-se relacionades amb les preferències personals (vegetarians, vegans, etc.), les necessitats especials a causa de les al·lèrgies i intoleràncies (alimentació sense gluten, sense lactosa) i les tendències en alimentació adaptada a certs perfils (nutrició esportiva, dietètica geriàtrica…). En aquest context, l'especialització és la clau per ser un professional competent.
Deixa el teu comentari