Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Les últimes tendències de disseny del 2014

Article d'opinió

  • 09/07/2014

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


Redacció d'Educaweb
Vols ser dissenyador? Ets creatiu, però no saps per on començar? Primer, navega per Internet, visita pàgines de dissenyadors, decideix què t'agrada i què no t'agrada… busca el teu propi estil!
 
Ara bé, has de saber que dissenyar no és només crear, sinó que requereix consideracions funcionals i estètiques, com també un procés de planificació de la feina: recerca, anàlisi, modelatge, ajustos, adaptacions, producció, etc. Per això, si vols ser un bon dissenyador cal que et formis a consciència.

Les sortides professionals del disseny

Quan es tria una formació de la branca del disseny, un dels aspectes que cal tenir en compte són els àmbits, les funcions i les sortides professionals, per escollir la formació més adequada.
 
Si tries Disseny d'interiors, les funcions que caldrà desenvolupar estaran relacionades amb el disseny d'una estança o el mobiliari, o fins i tot la direcció d'un projecte de jardineria o d'aparadorisme. En canvi, els dissenyadors gràfics poden accedir a camps tan variats com la fotografia publicitària, l'edició per a agències de publicitat, la il·lustració, la gestió de projectes, la imatge corporativa, etc. D'altra banda, les persones que han estudiat Disseny industrial poden especialitzar-se en disseny de productes, en modelisme industrial, etc.
 
Si busques feina de dissenyador o dissenyadora pots adreçar-te a les pàgines en línia especialitzades per cercar feina, com ara l'INEM o els col·legis professionals, o bé presentar la teva candidatura espontània en estudis, centres, agències, empreses…
 
Planteja't l'autoocupació com a sortida professional
 
La contractació de professionals autònoms (freelance) s'ha convertit en una pràctica habitual de les empreses, que pretenen donar resposta a les necessitats de producció potenciant la contractació per projectes. Segons Infojobs, el sector Disseny i multimèdia inclou el 14% de les ofertes dirigides a professionals autònoms; per tant, et recomanem que t'informis sobre els requisits necessaris per establir-te com a treballador autònom i valoris si és una opció adequada per a tu.
 
Fes servir les xarxes socials per trobar feina
 
Una enquesta elaborada el 2012 per Manpower mostra que el 26% dels desocupats utilitzen les xarxes socials per cercar feina, i el percentatge augmenta fins al 28% si es fa la pregunta als joves d'entre 16 i 24 anys. Precisament, Internet ofereix moltes possibilitats als dissenyadors, ja que poden adreçar-se a espais web especialitzats en la cerca d'ocupació, associacions professionals de dissenyadors o bé poden mostrar tota la seva feina en aplicacions com Instagram i Pinterest.
 
Els experts recomanen que cadascú es concebi com una marca personal duradora i creï aquesta marca amb una visió a llarg termini. Tracta el teu perfil com si fos un producte o una marca; per fer-ho, sigues coherent, professional, amb objectius a llarg termini i que el perfil s'adreci a la comunitat o al sector professional en què vulguis focalitzar-ho. Per aquest motiu, tingues en compte les paraules clau que s'hi empren i les últimes tendències en disseny.

Noves tendències de disseny

El disseny és un dels àmbits que canvia més ràpidament. Cada any sorgeixen tendències noves, materials innovadors, dispositius electrònics avançats… Aquí en tens una selecció per a aquest any:
 
Disseny industrial. El 2014 es preveu tornar a la feina artesanal i local, tot recuperant tècniques, materials i llocs de fabricació; un altre punt clau són els objectes que tenen més d'un ús, l'accessibilitat i el disseny col·laboratiu.
 
Disseny gràfic. Els experts assenyalen que les empreses buscaran dissenyadors gràfics capaços d'adaptar els logotips de les empreses, d'incorporar color a un disseny pla i senzill, de millorar la navegació d'un web corporatiu per a dispositius mòbils, d'introduir tipologies elaborades i colors de neó…
 
Disseny de moda. Probablement és el tipus de disseny que presenta més variacions en una sola temporada i, a més, els dissenyadors ja pensen en les tendències del 2015. Però la clau per als dissenyadors és treballar amb el color Pantone del 2014, una variant del porpra anomenada Radiant Orchid, i introduir les figures geomètriques en els seus dissenys.
Deixa el teu comentari