Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

La formació en dependència, clau per garantitzar una atenció de qualitat

Article d'opinió


  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Marc Cadafalch i Rabasa, coordinador de formació de la Fundació Pere Tarrés (Barcelona)
A Catalunya, segons el Departament de Benestar social i Família, al desembre de 2014 hi havia 145.618 persones en situació de dependència i que rebien alguna prestació, ja sigui econòmica o de serveis. Algunes d'aquestes persones estan afectades per una discapacitat i d'altres per una malaltia que els hi genera un cert grau de dependència. Destacar també que 83.526 d'aquestes persones dependents són majors de 80 anys.
 
En l'elaboració del Pla Individual d'Atenció (PIA) es valoren les necessitats de la persona en situació de dependència i les mesures concretes per a donar-hi resposta, garantint la promoció de la seva qualitat de vida. Algunes d'aquestes mesures són prestacions encaminades a mantenir a la persona depenent al propi entorn natural (els seus propis domicilis) i d'altres en centres especialitzats com poden ser residències o bé centres de dia. En ambdós casos és important comptar amb professionals degudament formats per tal de poder atendre a la persona en situació de dependència i al seu entorn més pròxim.
 
Des del Centre de Formació de Fundació Pere Tarrés, des de l'any 2009, s'està desenvolupant un programa adreçat a formar a persones cuidadores no professionals. La finalitat principal és oferir-los eines per a cuidar-se a elles mateixes a la vegada que es dóna pautes per a poder tenir cura d'un familiar en situació de dependència. Aquest programa contempla tant accions formatives com també altres mesures d'atenció psicosocial com els grups de suport i ajuda mútua.
 
Així mateix, des de 1981 Fundació Pere Tarrés capacita als professionals que tenen cura de persones vulnerables tant a domicili com en serveis residencials o de centre de dia. Han estat cursos i monogràfics encaminats tant a la formació inicial com d'especialització i reciclatge que han tingut com a finalitat la formació dels professionals per a donar resposta a les necessitats formatives que s'anaven evidenciant en el sector. Aquesta trajectòria ha permès establir una relació directe amb les organitzacions que atenen a aquest col·lectiu.
 
Fidels a aquest compromís i com a continuïtat a aquesta trajectòria Fundació Pere Tarrés iniciarà Cicles Formatius d'atenció a persones en situació de dependència. Aquesta nova oferta educativa esdevé una proposta pedagògica que ajudarà a l'alumne a desenvolupar les competències necessàries amb l'acompanyament al llarg de la seva formació a través del Pla d'Acció Tutorial  que li oferirà suport en el procés d'aprenentatge.
 
A la llum de les dades, comptar amb professionals de proximitat que entenguin el procés que està vivint la persona en situació de vulnerabilitat i al seu entorn i que puguin donar resposta a les seves necessitats de manera integral serà clau per l'atenció de les persones.
 
Deixa el teu comentari