Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Graus 2015: prepara't per a les titulacions de tres anys

Article d'opinió

  • 02/06/2015

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
Un estudio del Center for World University Rankings (CWUR), una consultora de Arabia Saudí, sitúa al sistema universitario español en el octavo lugar del mundo, por detrás de Estados Unidos, China, Japón, Reino Unido, Alemania, Francia e Italia.
 
¿Se acerca el momento de matricularse y todavía tienes dudas sobre qué grado elegir? Este tipo de rankings pueden ayudarte a tomar tu decisión, pero no olvides que la elección de los estudios superiores debe ser exhaustiva y meditada. En Educaweb encontrarás recursos que te facilitarán la toma de decisiones, como el test "GR. Herramienta de Autoaplicación para la Orientación Académica y Profesional", un aplicativo online y gratuito que te facilitará el conocimiento de tus habilidades, competencias e intereses.

Canvis en el sistema universitari: graus de tres anys

El mes de febrer passat, el Govern espanyol va aprovar el nou decret d'ordenació dels estudis universitaris, una reforma que modifica la durada de graus i màsters. Des de la implantació del pla Bolonya, totes les carreres universitàries –excepte en alguns casos, com ara Medicina– tenen la mateixa estructura, que suma 300 crèdits ECTS: quatre anys de grau (240 crèdits) i un any de màster (60 crèdits). A partir del setembre de 2015, les universitats podran oferir graus amb una durada d'entre 140 i 280 crèdits ECTS, o bé mantenir els 240 crèdits actuals. Aquesta mesura també afecta els màsters, que podran tenir una durada d'entre un i dos anys.
 
L'objectiu d'aquest decret és «flexibilitzar» l'oferta acadèmica i facilitar la mobilitat dels estudiants, per mitjà de l'adaptació de les carreres al model que ofereixen alguns països que pertanyen a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES).
 
La mesura no ha estat lliure de polèmica. La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) es va reunir per acordar una moratòria que evités aplicar el model de flexibilització universitària el 2016 i ajornar-lo fins a l'any 2017.
 
Tanmateix, algunes universitats han començat a oferir graus adaptats a aquesta nova configuració. A partir del setembre, els estudiants podran accedir a algunes titulacions de tres anys de durada, que en alguns casos seran titulacions noves i en d'altres, graus reestructurats.
 
A Madrid, la Universitat Camilo José Cela ha programat sis graus de 180 crèdits: Global Studies (grau nou); Comunicació; Protocol i organització d'esdeveniments; Disseny del paisatge; Economia i negocis internacionals, i Criminologia. A Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Oberta de Catalunya estan treballant per adaptar alguns graus, però no ho aplicaran fins al curs 2016-2017. Altres universitats no n'han fet cap anunci oficial, tot i que es preparen per assumir els canvis en un futur proper, com ara les universitats San Pablo CEU de diferents províncies.
 
Tria el grau que millor s'adapta a les teves necessitats a través del buscador d'Educaweb.

Com accedeixen a la universitat els estudiants europeus?

L'accés a la universitat al nostre país pot canviar amb l'arribada de la LOMCE i les revàlides, però encara s'hi mantenen les proves de selectivitat. La prova d'accés a la universitat (PAU) és per a estudiants que tenen el títol de Batxillerat, i és imprescindible aprovar-la per cursar un grau en una universitat pública. Però aquesta prova no és l'única via per accedir a una carrera universitària; les persones que tenen entre 25 i 45 anys també poden presentar-se a una sèrie de proves específiques.
 
De fet, segons l'informe europeu Eurostudent 2015, encara que el 70% dels estudiants dels països enquestats accedeixin a la universitat per la via regular (Batxillerat i Selectivitat), hi ha un increment del nombre d'estudiants que hi entren a través de centres d'adults, d'exàmens d'accés especials –per exemple, per a majors de 25 anys–, de cursos d'accés especials i de l'acreditació d'aprenentatges previs i/o d'experiència professional. Recorda que mai no és tard per fer un grau universitari. Informa-te'n!
Deixa el teu comentari