Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Graça Machel: "L'educació no només permet llibertat social, si no que lluita contra l'analfabetisme, la política i la gana"

Notícia

  • 14/07/2015

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


El passat 25 de juny, Graça Machel, mestra i activista social en favor dels drets dels nens i les dones, i vídua de l'ex president de Sud-àfrica Nelson Mandela, va fer el discurs inaugural del Fòrum Impulsa 2015, organitzat per la Fundació Princesa de Girona (FPdeGi).

Educaweb no va voler perdre's la roda de premsa prèvia a la conferència, durant la qual Graça Machel va reflexionar sobre la importància de l'educació dirigida especialment a joves i dones, com a eina per lluitar contra l'exclusió social. Per a l'activista, "la inversió més rendible és la inversió en els nostres joves".

Durant l'acte, Graça Machel va donar a conèixer als presents la seva història personal i va convidar-los a que, com ella a la seva edat, es vegin capaços de canviar el rumb del seu país: "és un plaer tenir la oportunitat d'informar a la gent jove de l'estat de la situació a Àfrica i donar-los a conèixer els reptes que tenen els joves de la seva edat a l'actualitat". Machel va explicar que va néixer en una família pobre de Moçambic i que quan va anar a l'institut ella era la única persona negra en una classe de 40 blancs.
 
Machel va lluitar per la llibertat d'Àfrica amb la missió d'alliberar i educar la població i va ajudar a la independència del seu país, Moçambic. "Formo part de la generació de la independència", va destacar. Un cop independitzat, Graça Machel va ser nombrada ministra d'Educació de Moçambic. Això li va permetre "liderar un nou procés educatiu per lluitar contra l'analfabetisme". La viuda de Nelson Mandela va explicar en una roda de premsa prèvia a l'acte que, per ella "l'educació tant a infants com a dones, permet crear consciència social i per tant, generar moviments socials propis de cada país". De fet, "les dones amb educació i independència financera poden canviar la seva situació personal, familiar i nacional", va subratllar Machel.
 
També va explicar la seva experiència com a presidenta de la Comissió d'Estudis de les Nacions Unides sobre l'Impacte dels Conflictes Armats en la Infància que l'han permès "fer les recomanacions necessàries per a protegir els nens de la violència i els abusos". En els darrers anys ha volgut centrar l'activitat en el desenvolupament de la dona a Àfrica, sobretot en l'entorn polític però també en l'àmbit econòmic.
 
A mode de reflexió, Machel va voler reivindicar el paper de la dona en les zones de conflicte. Segons ella, "augmentar la presència de dones en situacions de poder ajudaria a solucionar el conflicte perquè són esmorteïdores socials, veuen els fets amb la perspectiva del bé comú i intenten solucionar el conflicte a través de la mútua col·laboració".
 
Finalment, Machel va explicar que els reptes que es troben en els països africans en aquest moment són, sobretot, a nivell polític. Per exemple, la legislació no permet a les dones accedir a terres o a un crèdit, per això, "cal convèncer a les institucions financeres que les dones poden desenvolupar projectes, són bones gestores i paguen els prèstecs", explica Machel. A més, "s'ha de treballar la confiança de les dones a través d'eines perquè els seus projectes siguin més atractius per aconseguir crèdits", afegí.
 
Graça Machel ha estat primera dama a dos països. A Moçambic, quan el seu marit Samora Machel va ser-ne president i a Sud Àfrica, quan es va casar amb Nelson Mandela al seu 80è aniversari. Machel ha estat sempre lluitadora pels drets dels infants i les dones i ha treballat amb l'objectiu d'aconseguir l'educació universal i l'accés de les dones a la política i l'economia.
Deixa el teu comentari