Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Entrena la ment aprenent idiomes

Article d'opinió

  • 19/01/2016

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
Hi ha moltes persones que ja han iniciat l'aprenentatge d'un idioma nou. Però sovint ens plantegem: és tan important dominar una llengua estrangera? A més dels avantatges laborals i culturals que et pugui aportar l'estudi d'un idioma també t'ajudarà en el teu dia a dia i, fins i tot, serà un entrenament cognitiu a llarg termini.
 
En aquest especial de gener t'expliquem per què és tan important estudiar idiomes i et mostrem diferents maneres d'aprendre'n un de manera fàcil i divertida.

Cinc raons per aprendre idiomes que no t'havies plantejat mai

El domini d'un idioma millora l'ocupabilitat i aporta valor al currículum.  Aquesta és la motivació principal de la majoria dels estudiants d'idiomes, però els avantatges no acaben aquí. Ets dels que pensa que estudiar una llengua estrangera no fa per a tu? Aquí tens cinc raons que t'hi animaran:
 
1. Desenvolupa la capacitat cognitiva
 
Un estudi publicat en The Journal of Neuroscience i recollit pel diari The Huffington Post va determinar la capacitat cognitiva en adults bilingües. Les dades van posar de manifest que els que parlaven dues o més llengües des de la infància tenien més flexibilitat cognitiva que els que només en parlaven una. És a dir que aquelles persones que han estat sempre bilingües tenen més facilitat d'adaptació a un context nou o imprevist i resolen els problemes amb més rapidesa i eficàcia.
 
2. Prevenció a llarg termini
 
L'Alzheimer és una malaltia degenerativa, però diversos estudis afirmen que tant les persones bilingües com aquelles que han anat aprenent i formant les aptituds lingüístiques al llarg de la seva vida podrien desenvolupar la malaltia fins a cinc anys més tard que la mitjana.
 
3. El bilingüisme millora la capacitat d'aprenentatge
 
Molts estudis afirmen que els nens bilingües tenen una capacitat d'aprenentatge, d'anàlisi, matemàtica i creativa més desenvolupada que la mitjana dels infants que no ho són. En aquest sentit, The International Journal of Bilingualism publicà una recerca en què van participar 121 nens d'uns 9 anys (la meitat d'ells bilingües). El treball concloïa que aquests resolien els problemes matemàtics amb més facilitat i rapidesa, i tenien més capacitat d'atenció i un vocabulari més ric.
 
4. Pel·lícules en versió original
 
No t'agradaria poder sentir la veu real de Harrison Ford en La guerra de les galàxies? Encara que no ho sembli, les pel·lícules en versió original aporten molts beneficis. A més de ser una manera fàcil i divertida d'aprendre un idioma, quan gaudeixis d'un nivell més avançat fins i tot podràs distingir els accents dels actors, entendre els jocs de paraules i les bromes (moltes vegades es perden en la traducció) i descobrir diferents formes d'expressió.
 
5. Viatja, coneix i aprèn
 
Aquest és un dels consells que més es donen, però això té un motiu. No hi ha una manera millor d'aprendre un idioma que viatjar al lloc on es parla i, si pot ser, quedar-s'hi una temporada. L'adquisició d'un idioma també comporta conèixer-ne la cultura, els costums, les tradicions i la manera de pensar. Si les teves estades a l'estranger es limiten a breus períodes de vacances, no et desanimis; aprofita qualsevol oportunitat per posar en pràctica tot el que has après, encara que sigui per demanar un menú en un restaurant.

Com puc aprendre un idioma?

Avui dia hi ha molts mitjans per aprendre un idioma. Assistir a classes en un centre especialitzat que tingui un professorat nadiu és una de les millors opcions, però si no pots apuntar-te a un curs durant l'any et proposem altres vies.
 
1. Aplicació mòbil. La immediatesa, la disponibilitat i la flexibilitat dels telèfons mòbils permeten utilitzar una aplicació didàctica en qualsevol lloc i a qualsevol hora. Esbrina quines aplicacions mòbil et poden ajudar a aprendre vocabulari nou, pronunciació, frases quotidianes, etc. Estudiar amb el mòbil pot ser útil si tens un nivell molt bàsic.
 
2. Curs intensiu. Si no tens temps durant l'any, apunta't a un intensiu d'estiu durant les vacances. La immersió és més gran, ja que si treballes un mateix idioma moltes hores podràs dedicar-t'hi bé i t'acostumaràs a la pronunciació i a la gramàtica.
 
3. Viatge. Si vols viure una experiència lingüística real, hauràs de viatjar cap a un país on es parli l'idioma que vols aprendre. Si el pressupost o la disponibilitat et fan enrere, pots recórrer a un intercanvi d'idiomes a la teva localitat.
Deixa el teu comentari