Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Educació Infantil: especialitza't en al primera etapa de la infància

Article d'opinió

  • 27/04/2016

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
L'educació infantil és l'etapa educativa no obligatòria que s'ocupa dels nens des del naixement fins als sis anys d'edat. Les sortides professionals per als titulats no es limiten als centres educatius formals, també abasten l'educació no formal (centres lúdics, per exemple), i els serveis socials d'atenció a la infància.
 
T'interessa professionalment aquesta etapa del desenvolupament? En aquest especial t'expliquem quina és la formació necessària, quines competències has de desenvolupar per fer bé la teva feina i com especialitzar-se en la prevenció del fracàs escolar des de la infància.
 

Formació i competències per ser un bon educador infantil

 
Si vols treballar com a educador/a infantil necessites formació específica, com el Grau en Educació Infantil o el cicle formatiu de grau superior en Educació Infantil. A més, existeixen un bon nombre de màsters i cursos d'especialització que et permetran aprofundir en el coneixement.
 
Però, com en qualsevol ocupació, per ser un bon professional necessites desenvolupar les teves competències transversals. Quines són les habilitats bàsiques per ser un bon educador infantil?
 
En primer lloc, has de saber que treballar amb nens i joves precisa de molta dedicació, paciència i empatia. En el cas concret de l'educació infantil, es tracta nens que estan creixent, així que s'ha de saber comprendre al nen tenint en compte la seva etapa del desenvolupament.
 
Les habilitats comunicatives són clau. És una professió que exigeix un constant feedback recíproc, tant per part dels nens, com dels pares i de l'educador. La creativitat per plantejar dinàmiques adequades a la seva edat i la flexibilitat davant els canvis són essencials. A més, no hem d'oblidar que l'educador és una figura primordial en el creixement d'un nen i serveix com a exemple de conducta.
 

Educació Infantil: la base de la prevenció del fracàs escolar

 
Encara que sembli que es tracta d'una etapa molt inicial de la infància, l'educació infantil té molt a veure amb la prevenció del fracàs escolar. De fet, una de les estratègies per reduir els elevats índexs d'abandó prematur dels estudis és incidir en la prevenció des de l'educació infantil, doncs segons l'informe "Aprenentatge i cicle vital. La desigualtat d'oportunitats des de l'educació preescolar fins a l'edat adulta" elaborat per l'Obra Social La Caixa, la inversió en educació infantil i l'escolarització primerenca són dues de les claus per reduir la desigualtat i l'abandó escolar.
 
Així doncs, l'educació infantil és essencial per a un bon començament. Però, com es pot prevenir el fracàs escolar des de la infància? Com desenvolupar aspectes clau per a un bon desenvolupament com l'autonomia en nens tan petits? Per aprofundir en aquests aspectes i millorar el teu rendiment professional, et recomanem que et formis en les següents especialitats:
 
Educació emocional. Es tracta d'un dels aspectes més importants de l'educació dirigida a nens de 0 a 6 anys. Aprendre a identificar les emocions, confiar en les persones, enfrontar-se als reptes i aprendre a tolerar la frustració requereix treball i dedicació.
 
Formació en necessitats educatives especials. L'escola infantil és el primer nivell en el qual es detecten les necessitats educatives especials. Formar-se per ser capaç de prevenir, detectar i intervenir en l'atenció a la diversitat et permetrà millorar les teves competències en la lluita contra el fracàs escolar.
 
Formació en noves metodologies d'aprenentatge. Actualment, existeixen diferents metodologies d'aprenentatge basades en el conductisme, cognitivisme i constructivisme, per posar uns exemples. Si vols estar al dia d'aquestes tendències i veure la millor forma d'aplicar-les, et recomanem que t'informis sobre metodologies innovadores com el Mètode Montessori, la pedagogia Waldorf, el Mètode per projectes, etc.
 
Idiomes. Alguns centres d'educació infantil introdueixen l'aprenentatge primerenc d'idiomes, especialment de l'anglès. Conèixer la didàctica dels idiomes adaptada a aquesta etapa escolar és fonamental per poder dissenyar les activitats més adequades al seu nivell.
 
 
Deixa el teu comentari