Estudiar en un altre país és, sense cap mena de dubte, una experiència inoblidable tant en l'àmbit acadèmic com en el terreny personal. És inoblidable, normalment, perquè es tracta d'una experiència altament positiva. Malauradament, però, no sempre és així; per a evitar-ho, i amb la voluntat d'ajudar-te a tenir una experiència fantàstica, t'oferim tres consells bàsics:
1. Aprèn l'idioma!
En un món ideal, abans de marxar tindries un domini funcional de la llengua del país de destinació. Tanmateix, en molts casos això simplement no és possible. Segons un estudi recent de l'Erasmus Student Network, només un 33% dels participants en aquest programa fan cursos de l'idioma del país amfitrió abans d'arribar-hi, i si la llengua no és una de les «grans», és a dir, l'anglès, l'alemany, el francès, l'espanyol o l'italià, la proporció es redueix a només un 19%.De fet, moltes universitats de països de parla no anglesa ofereixen programes en anglès, per la qual cosa podries pensar que realment no cal saber la llengua local. Si bé això pot ser cert en l'àmbit acadèmic, personalment el fet de tenir certs coneixements de l'idioma del país, per més bàsics que siguin, t'ajudarà moltíssim en el dia a dia i millorarà la teva experiència substancialment. Per tant, si no pots assistir a cursos abans d'anar-te'n, apunta't a classes quan arribis al lloc de destinació i aprofita qualsevol ocasió per a posar en pràctica els teus coneixements: a les botigues, als mercats, als cafès, als restaurants, etc. No te'n penediràs!
2. No t'aïllis!
Quan arribis a la universitat de destinació, coneixeràs altres estudiants de molts països d'arreu d'Europa, del món i segurament també d'Espanya i hi conviuràs. Amb aquestes persones passaràs molt de temps descobrint la ciutat i el país on heu anat a parar, compartint experiències, parlant dels vostres problemes i inquietuds i, per descomptat, estudiant. En definitiva, al final de l'estada tornaràs a casa amb molts amics nous de molts països diferents. Això fa que l'experiència sigui encara més enriquidora.La contrapartida, però, és que en aquest entorn internacional és molt fàcil aïllar-te d'un grup molt important: la gent del país amfitrió. Per tant, cal fer un esforç per conèixer aquestes persones, també, i participar en activitats, si realment vols conèixer el país. Per exemple, et pots apuntar a fer un intercanvi lingüístic (tandem exchange), i així podràs ajudar estudiants autòctons amb l'espanyol (o potser fins i tot el català) i, en canvi, ells t'ajudaran a aprendre la seva llengua. És una manera molt bona de fer amics. Podràs saber-ne més detalls a l'Oficina de Relacions Internacionals, on també tindràs informació sobre altres activitats i associacions d'estudiants que et poden interessar.