Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Tres consells per a aprofitar al màxim la teva estada a l'estranger

Article d'opinió

  • 05/05/2016

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Joseph Hopkins, director del Centre d'Idiomes Moderns de la UOC
En les últimes dècades, el nombre d'universitaris europeus que se'n va un temps a estudiar a l'estranger ha augmentat espectacularment. N'és un exemple el fet que l'any 1987 uns 3.200 estudiants van participar en els primers intercanvis Erasmus, mentre que avui dia marxen prop de 270.000 estudiants cada any amb aquest programa a fer una estada en un altre país de la Unió Europea. Espanya encapçala el rànquing d'estudiants enviats a l'estranger per mitjà del programa Erasmus, amb uns 40.000 participants anuals.
 
Estudiar en un altre país és, sense cap mena de dubte, una experiència inoblidable tant en l'àmbit acadèmic com en el terreny personal. És inoblidable, normalment, perquè es tracta d'una experiència altament positiva. Malauradament, però, no sempre és així; per a evitar-ho, i amb la voluntat d'ajudar-te a tenir una experiència fantàstica, t'oferim tres consells bàsics:

1. Aprèn l'idioma!

En un món ideal, abans de marxar tindries un domini funcional de la llengua del país de destinació. Tanmateix, en molts casos això simplement no és possible. Segons un estudi recent de l'Erasmus Student Network, només un 33% dels participants en aquest programa fan cursos de l'idioma del país amfitrió abans d'arribar-hi, i si la llengua no és una de les «grans», és a dir, l'anglès, l'alemany, el francès, l'espanyol o l'italià, la proporció es redueix a només un 19%.
 
De fet, moltes universitats de països de parla no anglesa ofereixen programes en anglès, per la qual cosa podries pensar que realment no cal saber la llengua local. Si bé això pot ser cert en l'àmbit acadèmic, personalment el fet de tenir certs coneixements de l'idioma del país, per més bàsics que siguin, t'ajudarà moltíssim en el dia a dia i millorarà la teva experiència substancialment. Per tant, si no pots assistir a cursos abans d'anar-te'n, apunta't a classes quan arribis al lloc de destinació i aprofita qualsevol ocasió per a posar en pràctica els teus coneixements: a les botigues, als mercats, als cafès, als restaurants, etc. No te'n penediràs!

2. No t'aïllis!

Quan arribis a la universitat de destinació, coneixeràs altres estudiants de molts països d'arreu d'Europa, del món i segurament també d'Espanya i hi conviuràs. Amb aquestes persones passaràs molt de temps descobrint la ciutat i el país on heu anat a parar, compartint experiències, parlant dels vostres problemes i inquietuds i, per descomptat, estudiant. En definitiva, al final de l'estada tornaràs a casa amb molts amics nous de molts països diferents. Això fa que l'experiència sigui encara més enriquidora.
 
La contrapartida, però, és que en aquest entorn internacional és molt fàcil aïllar-te d'un grup molt important: la gent del país amfitrió. Per tant, cal fer un esforç per conèixer aquestes persones, també, i participar en activitats, si realment vols conèixer el país. Per exemple, et pots apuntar a fer un intercanvi lingüístic (tandem exchange), i així podràs ajudar estudiants autòctons amb l'espanyol (o potser fins i tot el català) i, en canvi, ells t'ajudaran a aprendre la seva llengua. És una manera molt bona de fer amics. Podràs saber-ne més detalls a l'Oficina de Relacions Internacionals, on també tindràs informació sobre altres activitats i associacions d'estudiants que et poden interessar.

3. Estudia!

Finalment, també cal estudiar. Potser es tracta d'una obvietat, però amb les ganes de conèixer un altre país, una altra llengua, altres persones i altres maneres de fer es pot perdre de vista la raó principal de l'estada. És evident que, amb tantes novetats, és fàcil que l'estada pugui esdevenir un temps perdut acadèmicament parlant. Has de tenir sempre present que es tracta d'una oportunitat única per a rebre uns continguts, una perspectiva i un enfocament sobre el teu camp d'especialització probablement molt diferents del que és habitual a la teva universitat d'origen. Cal aprofitar-la!
 

 
 
 
Deixa el teu comentari