Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Graus 2016: com escollim una carrera?

Article d'opinió


 • Valora

 • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
Per a molts estudiants, ha arribat l'hora d'omplir el full de la preinscripció universitària. Per on cal començar? S'han de tenir en compte diversos aspectes per fer correctament la preinscripció i assegurar una plaça en alguna universitat.

Els principals passos que ha de seguir l'estudiant són: realitzar un procés d'autoconeixement que l'ajudi a identificar les seves habilitats, competències i interessos; conèixer a fons tots els estudis i investigar sobre el mercat de treball i les seves professions.
 
La nota de tall pot ser la dificultat més gran per aconseguir la plaça desitjada. En el rànquing de notes de tall del 2015 es poden observar aquelles carreres que requerien una nota més alta. Medicina encapçala des de fa temps aquesta classificació, tot i que també hi ha algunes dobles titulacions, com ara Física i Matemàtiques. Si et planteges estudiar un doble grau, precisament has de saber que els últims anys ha augmentat bastant l'oferta d'aquests tipus d'estudis, que ofereixen un perfil molt competitiu als futurs professionals.
 
En aquest especial trobaràs els criteris que t'ajudaran a escollir un grau i informació sobre com has de calcular-ne el cost.
 

Com triem un grau?
 

Els estudiants han de triar els seus estudis entre els 2.500 graus que existeixen actualment. Prendre aquesta decisió no és fàcil. Per això, per poder escollir uns estudis cal tenir en compte diferents aspectes.
 
A continuació pots trobar els criteris principals per escollir grau:
 
 • Pla d'estudis i especialitzacions: coneix totes les assignatures i, sobretot, les optatives, que són les que et permetran fer una especialització. Cada universitat té els seus itineraris d'especialització.
 • Metodologia dels estudis: opta per metodologies innovadores i actives.
 • Forma d'avaluació: avaluació contínua o avaluació única.
 • Accés als estudis: informa't sobre si existeixen altres requisits d'accés a part de la selectivitat.
 • Nombre d'alumnes per classe.
 • Classes pràctiques: esbrina si hi ha classes més teòriques i altres de més pràctiques o si totes són iguals.
 • Professorat: busca informació sobre els teus futurs professors, la seva carrera i la reputació que tenen.
 • Instal·lacions: laboratoris, biblioteca, etc.
 • Pràctiques en empreses: esbrina si n'hi ha i en quines empreses es fan.
 • Programes de mobilitat nacional o internacional: coneix les característiques dels programes i de les universitats de destí.
 • Horaris i calendari acadèmic.
 • Sortides professionals.
 • Cost dels estudis.
 • Beques i ajudes a les quals pots optar.


Quin preu tenen els graus?
 

El preu dels estudis universitaris varia en funció del tipus d'universitat (pública o privada) i de la comunitat autònoma en la qual s'estudiï (el preu de les universitats públiques és fixat per les administracions de cada comunitat autònoma).
 
S'estableixen diferents preus en funció del grau d'experimentalitat dels estudis, és a dir, dels recursos que es necessiten. Per això, estudis ara Medicina, Odontologia i Biologia són molt més cars que Filosofia, Periodisme o Ciències Polítiques.
 
A continuació pots veure una taula comparativa del preu per crèdit* en algunes comunitats per un mateix estudi:

 
Comunitat autònoma
Grau de Medicina Grau de Periodisme
Catalunya 39,53 euros 25,27 euros
Comunitat de Madrid 29,70 euros 24,30 euros
Comunitat Valenciana 24,89 euros 16,31 euros
País Basc 19,84 euros 14,08 euros
Castella-la Manxa 18,87 euros 12,13 euros
Galícia 13,93 euros 9,85 euros
Andalusia 12,62 euros 12,62 euros
*Cada estudiant cursa, aproximadament, 60 crèdits l'any.

Per exemple, el grau de Medicina en una universitat catalana costa 2.371,80 euros per curs; en canvi, en una universitat andalusa correspon a 757,20 euros per curs. A aquests imports, cal afegir-hi les despeses de secretaria, obertura d'expedient i assegurança universitària.
 
Andalusia és l'única comunitat autònoma que té el mateix preu per crèdit per a tots els estudis, i també és un dels indrets on és més barat estudiar. A l'altre extrem –com a comunitat més cara– hi ha Catalunya, encara que disposa d'un sistema de preu variable en funció de la renda familiar de cada estudiant.
 
Tria el grau que s'adapti millor a les teves necessitats amb el cercador d'Educaweb.
 
Deixa el teu comentari