Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Com aprofitar al màxim una fira educativa

Notícia

  • 03/03/2017

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
Per als estudiants que no saben què fer després dels estudis obligatoris. Pels qui tenen dubtes sobre el que estan cursant i volen valorar altres possibilitats. Per als treballadors que volen donar-li un gir a la seva carrera professional. Per a les persones adultes que desitgen reciclar-se per adaptar-se als canvis. Les fires i salons educatius que es realitzen durant els primers mesos de l'any es dirigeixen a tots els que desitgen continuar aprenent al llarg de tota la vida.

Ara bé, aquests immensos espais on s'apleguen centres educatius, professorat, famílies, estudiants, professionals de la pedagogia i l'orientació acadèmica i professional i, en general, persones interessades en el món de l'educació i la formació, poden convertir-se en autèntics laberints si no s'hi acudeix ben preparat. És per això que Educaweb ofereix alguns consells per aprofitar la visita al màxim.

Abans de la visita

En primer lloc, i encara que sembli evident, convé triar la fira o saló que millor s'adapta a les nostres necessitats, ja que existeixen fires que es limiten a presentar l'oferta formativa, altres especialitzades en temàtiques concretes i unes altres que abasten tots els tipus de formació i posseeixen una vocació més orientadora.

Una vegada triada la fira a la qual acudirem, resulta molt recomanable parar-se a reflexionar sobre què és el que es desitja esbrinar exactament: vull saber com s'accedeix a un determinat tipus d'estudis?, vull conèixer quines sortides laborals té la formació que m'agrada? Com més es concreti el que es busca, millor se li podrà donar resposta.

Internet ofereix un gran volum d'informació que resulta de molta utilitat per afinar millor les preguntes i, d'aquesta manera, trobar respostes que resultin veritablement significatives.
La xarxa també permet aproximar-se als centres educatius que imparteixen la formació desitjada i, d'aquesta manera, fer-se una primera idea que es veurà confirmada o desmentida pel contacte directe amb els representants de la institució acadèmica al saló. A la world wide web es pot accedir també a les administracions competents en educació o empreses especialitzades en el sector, com és el cas d'Educaweb.

Una vegada informat o informada sobre el que se sap i el que no se sap, i amb els dubtes apuntats per escrit, ja només cal adquirir l'entrada i consultar el mapa, el calendari d'activitats i horaris del recinte. Aquesta informació permetrà traçar una ruta adaptada als interessos del visitant i, d'aquesta manera, no perdre's entre els milers d'estímuls i opcions existents. Si la confusió és tan gran que un té por de perdre's entre estands i xerrades informatives, també es pot esbrinar si la fira que ens interessa compta amb visites guiades i inscriure's en una d'elles.
 
Durant l'estada
 
Si la primera fase s'ha realitzat correctament, la visita consisteix en l'execució del  que s'ha planificat amb anterioritat. Ara bé, també convé disposar de la suficient flexibilitat per deixar-se sorprendre, atreure i connectar amb idees i persones que poden enriquir el nostre coneixement. Al cap i a la fi, s'acudeix al saló per recopilar altres dades que no facilita internet, com metodologies, experiències, testimonis i fins i tot emocions.

Per no despistar-se massa, convé acudir amb una llista de preguntes concretes que posteriorment permetran realitzar comparacions entre titulacions i centres de manera més ràpida i senzilla. Algunes d'elles poden ser les següents:
  • Quines són les assignatures?
  • Quina és la metodologia?
  • Es realitzen pràctiques?
  • Existeix borsa de treball?
  • Quin és l'índex d'inserció laboral?
  • Quant costa i quines possibilitats existeixen d'accedir a una beca o ajuda econòmica?
 
També s'aconsella sol·licitar un correu electrònic o una altra via de contacte per si, un cop a casa, sorgeixen nous dubtes sobre la informació rebuda o es percep la necessitat d'aprofundir en una via no prevista al principi.

Després de l'experiència

Finalitzada l'experiència, és recomanable dedicar un temps a valorar tot el que s'ha vist, sentit i/o experimentat i, si encara queden dubtes, es pot contactar de nou amb les persones amb les quals es va mantenir relació durant la fira i acabar d'aclarir els dubtes que encara quedin pendents.
 
En cas de dubtar entre poques opcions, concertar una entrevista personal pot ser la millor manera de dissipar tots els interrogants. Aquesta possibilitat permet no només aclarir els dubtes, sinó conèixer millor l'espai on s'estudiarà i el tipus de professorat i alumnat amb els quals es treballarà i, per tant, obtenir molta més informació per acabar de madurar la decisió final.
 
 
Deixa el teu comentari