Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Què és un grau obert? Una formació universitària per a l'estudiant indecís

Notícia

Els alumnes que cursen aquests estudis universitaris poden escollir assignatures de diferents graus durant el primer i el segon any de carrera


 • Valora

María Martín-Maestro estudiava segon de Batxillerat i, com la majoria dels seus companys, encara no tenia gens clar cap a on enfocaria el seu futur acadèmic. La universitat li semblava la millor opció, però… «quin grau estudio?», es preguntava. Després de molts dies buscant el que més podia posar en joc el seu perfil entre els centenars de graus disponibles, finalment va prendre una decisió: cursaria un grau obert.

Els graus oberts són un tipus de formació universitària que permet que els alumnes triïn lliurement assignatures de diferents graus, durant el primer i el segon any de carrera (en funció de la universitat), i després optin per una especialitat. És a dir, aquests estudis ofereixen aspectes bàsics de diverses disciplines durant els primers anys i, posteriorment, donen la possibilitat de seguir l'itinerari del grau que més ha convençut l'alumne.

La coordinadora del Grau Obert de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Pilar Medina, assegura que aquest curs és «específicament per a aquell estudiant de Batxillerat que, amb una nota d'accés per a dos o més graus, no es vol decidir encara per cap i prefereix esperar-se per esbrinar quin grau el motiva més».

Aquesta era la situació en què es trobava María Martín-Maestro, estudiant del Grau Obert de la UPF: «Vaig escollir un grau obert perquè estava molt indecisa; m'agradaven moltes opcions, però no sabia quina escollir. Estava molt atabalada perquè el meu futur depenia d'una sola decisió. I si m'equivocava? Quan vaig descobrir el grau obert, vaig pensar que era el millor per a mi, perquè em permetria provar diferents opcions abans de prendre una decisió definitiva».

Avui, gairebé un any després, aquesta alumna no es penedeix de la decisió, ja que ha tingut l'oportunitat d'obrir els seus horitzons i d'aprendre coses sobre àrees de coneixement diferents: primer va cursar el grau obert amb assignatures de Periodisme, Comunicació Audiovisual i Economia, fins que finalment es va decidir per Comunicació Audiovisual. «Fins a mig curs dubtava molt pel que fa a economia; en canvi, de seguida vaig saber que el periodisme no era per a mi.»

Entre els avantatges d'estudiar un grau obert hi ha el «fet d'haver conegut molta gent d'àmbits diferents, d'haver après coses de diverses carreres i de compaginar millor el meu temps i les meves activitats», explica la noia. D'altra banda, assegura que allò més difícil per a ella va ser «compaginar els horaris de les carreres i, probablement, els treballs en grup, ja que la majoria dels alumnes van sempre junts a la mateixa classe i tu, com que curses assignatures de diverses disciplines, no».
 

On es pot estudiar un grau obert?

 
Actualment només hi ha dues universitats espanyoles que disposen de graus oberts. En primer lloc, la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona n'és la pionera, ja que des del curs 2015-2016 ofereix, cada any, trenta places per a un grau obert de 240 crèdits (quatre cursos acadèmics en general; en alguns casos, quatre cursos més un o dos trimestres, en funció de l'itinerari personal). Durant el primer any del grau, l'estudiant es matricula aproximadament a 60 crèdits, la suma de les assignatures que combini dels dos o tres estudis que pot «explorar». Els crèdits no poden coincidir amb cap dels graus específics en més del 70%, segons els requisits del programa d'estudis.

En segon lloc, la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M) dona la possibilitat d'estudiar un grau obert de Ciències Socials i Humanitats, i un altre d'Enginyeria. Per a cada opció només té dotze places obertes l'any. En el cas d'aquests dos graus, els estudiants poden fer durant dos cursos fins a 120 crèdits de qualsevol assignatura de la branca. Després del primer any i mig ?si han aconseguit superar 78 crèdits? o després dels dos anys —amb 90 crèdits aprovats?, poden passar al grau que triïn, sempre que compleixin uns requisits.

En totes dues universitats, els estudiants tenen l'alternativa de cursar les assignatures que desitgin de les especialitats que ofereix cada grau (vegeu la taula) durant el primer any o, fins i tot, el segon, depenent del centre.
 

El perfil de l'alumne: curiós i motivat per estudiar

 
L'estudiant que vulgui cursar un grau obert ha de tenir curiositat i disposar d'una alta motivació per estudiar, tal com considera Medina. També ha de tenir «capacitat per adaptar-se a diferents grups de classe, manejar bé les diverses metodologies i disciplines, i enriquir-se amb la transversalitat del seu currículum acadèmic».

D'altra banda, María Martín-Maestro recomana un grau obert a qualsevol alumne que estigui indecís: «Si vol provar diverses coses i la nota l'hi permet, no ha de dubtar a l'hora d'escollir un grau obert, ja que és una opció molt interessant i, definitivament, et fa plantejar el futur d'una altra manera».

Així doncs, l'estudiant d'aquests tipus de graus ha de ser una persona amb la ment oberta, curiosa, amb bones aptituds intel·lectuals que li permetin seguir les assignatures de les diferents carreres, amb una forta motivació cap a l'estudi, amb capacitat d'adaptació i amb interessos en diversos àmbits.
 

El repte de triar el grau

 
Després del període de lliure elecció d'assignatures, el repte de l'alumnat d'un grau obert és la tria d'un dels graus. Per ajudar els estudiants a prendre una decisió, Medina explica que «tots els estudiants matriculats en el Grau Obert de la UPF disposen, des de la primera setmana de curs, d'un mentor de referència (un estudiant que va cursar el Grau Obert de la UPF l'any anterior) i d'un tutor acadèmic, amb qui faran un mínim de tres tutories (una per trimestre)».

La coordinadora del Grau Obert de la UPF afegeix que, en aquestes tutories, valoren l'adaptació de l'alumne al ritme universitari, el rendiment acadèmic i, sobretot, la introducció de possibles canvis en el pla d'assignatures del trimestre següent: «La flexibilitat del grau obert permet canvis en la matriculació durant tot l'any per afavorir i facilitar l'exploració de continguts dels diferents graus d'interès per a l'estudiant».

L'experiència d'un curs acadèmic amb assignatures de dos o tres graus, el contacte amb el mentor de referència i les reunions trimestrals amb un tutor permeten que l'estudiant prengui una decisió fonamentada sobre el grau que haurà de triar.

En el cas de la Universitat Carlos III, l'alumnat té la possibilitat de disposar d'un tutor acadèmic perquè l'assessori en la tria de les assignatures dels diferents graus i en la decisió de la titulació que vol aconseguir.
 

Com s'accedeix a un grau obert?

 
El procés per accedir a un grau obert és el mateix que per a qualsevol altra carrera; és a dir, a través del sistema de preinscripció universitària. En funció de la nota, l'estudiant pot accedir o no a aquests estudis.
 

Quines opcions de titulacions hi ha?

 
En la Universitat Carlos III l'alumnat pot cursar, els primers dos anys, qualsevol assignatura de les especialitats (vegeu la taula) que ofereix cada grau obert i, finalment, escollir el grau definitiu.

El Grau Obert de la UPF permet cursar assignatures de diferents estudis de grau (vegeu la taula) durant el primer any i el primer trimestre del segon any. El segon any, l'estudiant escull el grau en què vol titular-se. En el programa participen tots els estudis de grau que té la UPF, excepte els interuniversitaris (medicina, filosofia, política i economia, tecnologies industrials i anàlisi econòmica) i els impartits per centres adscrits a aquesta universitat.
 

 

 

Grau Obert UPF

Grau Obert en enginyeria – UC3M

Grau Obert de ciències socials i humanitats – UC3M

Especialitats possibles en el Grau Obert

 • Administració i Direcció d'Empreses
 • Biologia Humana
 • Ciències Empresarials-Management
 • Ciències Polítiques i de l'Administració
 • Criminologia i Polítiques Públiques de Prevenció
 • Comunicació Audiovisual
 • Dret
 • Economia
 • Enginyeria Biomèdica
 • Enginyeria en Sistemes Audiovisuals
 • Enginyeria en Informàtica
 • Enginyeria en Xarxes de Telecomunicació
 • Estudis Globals
 • Humanitats
 • International Business Economics
 • Llengües Aplicades
 • Periodisme
 • Publicitat i Relacions Públiques
 • Relacions Laborals
 • Traducció i Interpretació
 • Enginyeria Aeroespacial
 • Enginyeria en Telecomunicacions
 • Enginyeria Industrial
 • Enginyeria Informàtica
 • Ciències Polítiques i Sociologia
 • Dret
 • Economia
 • Estadística i Empresa
 • Humanitats

Notes de tall 2017-2018

11,132

11.698

11.061

Nombre de places per any

30

30

12