Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

L'orientació cobrarà més protagonisme en la Setmana de la Formació i el Treball

Notícia

L'esdeveniment que començarà el 20 de març a Fira de Barcelona inclou la 30a edició del Saló de l'Ensenyament; la 16a del Futura, Saló dels Màsters i Postgraus, i la segona del Saló de l'Ocupació Juvenil

  • 01/02/2019

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
La nova edició de la Setmana de la Formació i el Treball, que se celebrarà a partir del proper 20 de març al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, constitueix una oportunitat única per als que volen seguir estudiant i volen completar la seva elecció en un espai que reuneix l'oferta formativa i l'exposa de la mà dels seus protagonistes, que presentaran les seves propostes i novetats.
 
En aquesta ocasió, l'esdeveniment posarà més focus a l'orientació reforçant els seus serveis en aquest àmbit per acompanyar a l'alumnat i les persones que necessiten prendre decisions fonamentades sobre el seu futur acadèmic i professional. A més, hi haurà més de 250 expositors que oferiran informació sobre l'oferta formativa existent.
 
"Cada any l'oferta formativa augmenta i l'estudiant té més dificultats per saber per on començar, donada la gran quantitat d'informació existent. Per aquest motiu seguim reforçant any rere any els nostres serveis d'orientació amb més personal especialitzat, que realitza un acompanyament personalitzat a cadascun dels estudiants", han assenyalat des del Saló de l'Ensenyament a Educaweb.
 
La Setmana de la Formació i el Treball engloba el Saló de l'Ensenyament, que celebra el seu 30è aniversari del 20 al 24 març; la 16a edició de Futura, Saló dels Màsters i Postgraus, que obrirà les portes el 22 i 23 del mateix mes; així com el Saló de l'Ocupació Juvenil, que es realitza per segon any consecutiu del 21 al 22.
 
 

El Saló de l'Ensenyament celebra el seu 30è aniversari amb més orientació

 
Els organitzadors han anunciat que augmentaran els serveis d'orientació en tots els salons, especialment al Saló de l'Ensenyament, que celebra el seu 30è aniversari amb més orientadors (psicòlegs, pedagogs i psicopedagogs) i un servei de consultes en línia, que estarà disponible a la web www.formacio365.cat durant tot el mes de març.
 
"Volem seguir creixent i apostant per l'orientació acadèmica. Amb més orientadors, més opcions de consulta, més activitats i més visites guiades, els alumnes d'ESO, Batxillerat i cicles formatius rebran tota la informació necessària per prendre la decisió adequada que decidirà el seu camí a seguir, amb les seves famílies", ha assenyalat directora del Saló, Laura Pararols, a través d'un comunicat.
 
El Saló va dirigit a persones interessades en la seva formació, des d'estudiants que finalitzen els seus estudis obligatoris de l'ESO i volen iniciar la seva professionalització, alumnat que acaba el batxillerat i busca una formació professional o una carrera universitària; fins al professional que vol donar més valor a la seva experiència.
 
L'esdeveniment comptarà amb més de 190 expositors que presentaran la seva oferta formativa a l'alumnat d'ESO i Batxillerat, així com per a totes les persones que desitgin formar-se. Entre les activitats orientadores que es duran a terme, de la mà de professionals de l'orientació de DEP Institut, destaquen ...
 
  • Una exposició de panells amb les 30 preguntes més freqüents, i les seves respostes, que els participants han formulat en l'esdeveniment durant els seus 30 anys d'història. Aquesta constitueix una de les novetats d'aquesta edició del saló.
  • Espai SOE (Serveis d'Orientació a l'Estudiant), amb servei personalitzat on s'atendran consultes dels visitants amb l'objectiu d'acompanyar-los en una presa de decisions ben fonamentada i resoldre els dubtes sobre elecció d'itineraris formatius.
  • Taules rodones formades per professionals de referència de diferents sectors que explicaran als interessats sobre com és el seu dia a dia a la feina i quin ha estat el camí que han seguit per poder assolir els seus objectius.
  • L'escape room "El repte de decidir", on els estudiants podran treballar diversos aspectes personals per aconseguir l'objectiu que es proposi, aprenent a potenciar la seva capacitat per prendre decisions, la qual cosa els ajudarà a afrontar el seu futur més immediat.
  • Càpsules Update. Es tracta de seminaris en els quals es treballen els aspectes clau del procés de presa de decisions de l'alumnat; així com eines i recursos que faciliten l'acompanyament als estudiants en l'elecció del seu itinerari acadèmic i professional.
  • Visites guiades i tallers per a joves i famílies, en els quals un orientador acompanya l'alumnat a realitzar un recorregut per l'esdeveniment de forma grupal, per poder conèixer l'oferta formativa de la qual disposa, en base als seus interessos. També podran descobrir les administracions competents per formalitzar la seva matrícula i sol·licitar beques.
 
En aquesta edició del Saló, l'espai del Departament d'Educació de la Generalitat reforçarà "el paper de l'orientació mitjançant l'augment de punts d'atenció i d'espais que permetin l'atenció personalitzada sobre tots els ensenyaments, especialment sobre els artístics i els esportius, on els informadors seran professors experts", ha indicat a Educaweb Mercè Solè, de l'Oficina de Comunicació del Departament d'Educació.
 
Entre les novetats de l'espai destinat al Departament d'Educació destaca que s'oferiran itineraris formatius específics (IFE), amb l'objectiu de potenciar i desenvolupar habilitats personals i socials d'estudiants de 16 i 20 anys amb necessitats educatives especials.
 
Així mateix, en aquesta àrea es reforçarà i ampliarà la informació sobre l'oferta formativa per al pròxim curs dels estudis de Batxillerat, escoles oficials d'idiomes, de l'Institut Obert de Catalunya (IOC), dels centres per a persones adultes i els ensenyaments artístics i esportius. També s'oferiran xerrades entre alumnat i responsables d'empreses vinculades a les diverses famílies professionals.
 
D'altra banda, els visitants podran veure els treballs relacionats amb la fusta i professors experts de centres d'ensenyament faran d'informadors per presentar amb detall la família professional de fusta, moble i suro.
 
En l'àrea dedicada a la Formació Professional (FP), es presentaran les noves modalitats dels campionats d'FP Skills, la de prototipat en 3D i la de ciberseguretat. Aquesta competició té l'objectiu de mostrar les habilitats dels estudiants d'FP en diverses especialitats, per triar als millors que aniran a competir en les anomenades WorldSkills.
 
"També hi haurà un espai dedicat als ensenyaments artístics superiors: art dramàtic, conservació i restauració de béns culturals, dansa, disseny i música. Aquests estudis, adaptats en l'espai europeu d'educació superior, són equivalents amb caràcter general als graus universitaris", ha indicat Solè.
 
Els processos i tràmits d'accés i admissió a les universitats de Catalunya es presentaran a l'estand del Departament d'Empresa i Coneixement. En aquest sentit, el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) oferirà orientació perquè l'alumnat pugui conèixer els estudis universitaris del seu interès, a través d'aplicacions i eines que posaran a prova els seus coneixements adquirits durant el curs i que els prepararan de cara a les proves d'accés a la universitat (PAU).
 
Un any més, les titulacions relacionades amb la tecnologia tindran una presència destacada dins del saló amb l'Aula de Tecnologies Multimèdia, de la mà de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que comptarà amb demostracions i activitats relacionades amb les tecnologies multimèdia, la realitat virtual i la fotografia digital.
 
A l'Espai Ciència, organitzat per la Fundació Catalana per a la Investigació i la Innovació (FCRI), es promouran les vocacions científiques a través de la realització de tallers, activitats interactives, demostracions i experiments. Per altra banda, l'Associació de Promotors de Cursos a l'Estranger (ASEPROCE) disposarà d'un espai per a informar sobre l'oferta de cursos i estades a l'estranger en l'anomenat Saló dels Idiomes.
 

Per decidir màster o postgrau, també hi haurà orientació

 
Per orientar a les persones interessades a estudiar un màster o postgrau, Futura, Saló dels Màsters i Postgraus inclourà serveis d'orientació individualitzada, espai d'autoconsulta i en línia, tallers per a estudiants i familiars, així com un telèfon d'atenció telefònica que estarà operatiu de l'1 de febrer al 30 de març.
 
En la seva 16a edició, l'esdeveniment comptarà amb 60 expositors, entre universitats (públiques i privades), escoles de negocis i col·legis professionals.
 
Com a mostra del seu creixement i la seva aposta pels programes a l'estranger, el saló comptarà per primera vegada amb 17 universitats de la Xina, com la Universitat de Pequín, la Universitat d'estudis Estrangers de Pequín, la Universitat de Ciència i Tecnologia o la Universitat de Comunicació de la Xina, entre altres.
 

Les claus per a accedir al món laboral en el Saló de l'Ocupació Juvenil

 
Si l'orientació és un continu en el qual es creuen i se sumen la formació i el món laboral, en la Setmana de la Formació i el Treball es visibilitza aquesta connexió amb la celebració del Saló de l'Ocupació Juvenil, que Fira de Barcelona organitza juntament amb Barcelona Activa i l'àrea de Joventut de l'Ajuntament de Barcelona, i que se celebra per segon any consecutiu.
 
"El propòsit és ajudar els joves a buscar feina, connectant-los amb els serveis públics i municipals, els programes i projectes d'entitats del tercer sector i altres agents de la ciutat, espais d'emprenedoria i networking, amb empreses i gremis, per a conèixer els seus drets i deures en l'àmbit laboral, així com amb activitats formatives i capacitadores per a preparar el seu accés al món laboral", assenyala el Saló de l'Ocupació Juvenil.
 
Les persones de 16 a 35 anys podran conèixer les claus per a accedir al món laboral i reorientar la seva vida professional. En aquest espai de trobada es podran descobrir els diferents sectors professionals i les competències més valorades per les empreses.
 
Aquest esdeveniment també constitueix un espai de trobada entre joves a la recerca de treball i els diversos sectors professionals. Comptarà amb la presència de diferents entitats que presentaran els seus programes i activitats per a facilitar la incorporació i acompanyament en el mercat laboral.
Deixa el teu comentari