Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

"És essencial que els joves connectin amb la realitat del mercat laboral"

Entrevista

Els programes d'orientació per a joves de Z Zurich Foundation, Zurich Seguros Espanya i la Fundació Junior Achievement guanyen el Premi Educaweb de la categoria Empreses. La responsable de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) de Zurich Assegurances, Cristina Gomis, explica en què consisteixen


  • Deixa el teu comentari
  • Valora


Cristina Gomis Rüth Directora de Responsabilitat Corporativa de Zurich Seguros
El Premi Educaweb 2020 en la categoria Empreses ha recaigut en la Z Zurich Foundation, Zurich Seguros Espanya i la Fundació Junior Achievement, pels seus programes d'orientació acadèmica i professional per a joves.
 
Es tracta d'un programa de voluntariat corporatiu que inclou cinc projectes diferents que busquen fomentar l'emprenedoria, reforçar les habilitats i les competències, potenciar els sectors STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) i el lideratge femení entre l'alumnat d'entre 14 i 19 anys d'Educació Secundària, Batxillerat i Formació Professional. El projecte va començar el 2012 i des del 2014 han participat més de 500 voluntaris i 11.500 estudiants.
 
El jurat ha valorat que aquests programes treballen elements nuclears de l'itinerari formatiu i professional de l'alumnat, com són les habilitats per a la gestió de la carrera, l'emprenedoria i el lideratge; a més, ha destacat que entre els objectius es contempla reduir la bretxa de gènere en les professions STEM.
 
Què va portar Zurich a iniciar un programa de voluntariat corporatiu centrat en l'orientació acadèmica i professional el 2012?
 
En aquell període, en què s'arrossegaven encara les conseqüències de la crisi econòmica global i les xifres de desocupació juvenil a Espanya van començar a ser extremadament elevades, vam decidir focalitzar les nostres accions de RSC cap a l'afavoriment de l'ocupació juvenil per mitjà dels programes desenvolupats per la Fundació Junior Achievement. Com que, a més, a la companyia tenim un Club del Voluntariat, presidit pel CEO de l'empresa, amb al voltant de 630 voluntaris, vam poder oferir els programes a l'alumnat amb el suport dels voluntaris de Zurich.
 
Quines són les habilitats per a l'èxit que fomenten en el projecte que duu el mateix nom?
 
En Habilitats per a l'èxit, els voluntaris orienten i ajuden els joves perquè desenvolupin les competències requerides en el mercat laboral actual: fomentem que els estudiants sàpiguen conèixer-se millor, ajudant-los a detectar quines són les seves fortaleses i debilitats. Així mateix, els orientem davant del seu futur professional, fent-los analitzar quins són els seus interessos i les seves aptituds personals; els emplacem perquè aprenguin el procés de presa de decisions, i perquè desenvolupin la capacitat de planificar i assumir riscos, ja que els joves als quals ens dirigim amb Habilitats per a l'èxit (alumnes del darrer curs de l'ESO, FP i Batxillerat) es troben en un moment crític de presa de decisions i qualsevol decisió que prenguin pot marcar el seu futur.
 
Finalment, els expliquem com elaborar un currículum i els aconsellem de cara a futures entrevistes laborals; per fer-ho, els ensenyem què busquen les empreses en els empleats nous.
 
Amb Habilitats per a l'èxit, els joves aprenen a conèixer-se millor, a tenir més clares quines són les seves habilitats i els seus interessos, a treballar una comunicació eficaç i a manejar informació acadèmica i professional, ja que se'ls explica totes les sortides que tenen per continuar estudiant i on poden trobar-ne la informació.
 
Juntament amb la Fundació Junior Achievement, vam veure que moltes habilitats necessàries per a l'èxit futur d'aquests joves no es treballaven en el seu recorregut educatiu i, per aquest motiu, ens vam plantejar la necessitat d'impartir Habilitats per a l'èxit, perquè tinguessin el suport i la formació per descobrir el millor d'ells mateixos i per millorar les oportunitats d'ocupació futures.
 
Per què els sembla important promoure l'emprenedoria mitjançant un projecte com Miniempreses?
 
Perquè ens sembla important despertar les actituds, les aptituds i els coneixements emprenedors que permetin als estudiants convertir les idees en acció i desenvolupar les competències requerides pel  mercat laboral actual. I perquè també creiem que una manera d'apropar la realitat del futur professional és amb exemples reals i inspiradors. D'aquesta manera, es desenvolupa la creativitat dels joves i les joves, i poden mesurar l'impacte que tenen les seves pròpies decisions.
 
També és una manera perquè aprenguin que no hi ha només un camí correcte, molts dels projectes són igualment vàlids. A més valoren el fet que els ajudem a viure d'una manera gairebé real l'experiència de l'emprenedoria i, per a les empreses, és molt interessant, ja que ens ajuda a sortir del nostre dia a dia i connectar amb el futur.
 
Gràcies a l'estudi d'impacte que realitza la Fundació Junior Achievement sabem que, quan acaben els programes de Miniempreses, augmenten un 100% els comportaments d'acord a l'interès col·lectiu dels estudiants, i incrementen un 30% les expectatives d'autoocupació. Així mateix, el programa augmenta en un 80% la perseverança de l'alumnat davant de les tasques per les quals no se sent motivat i disminueixen en un 39% les absències injustificades a classe.
.
 
"Fomentem que els estudiants sàpiguen conèixer-se millor, ajudant-los a detectar quines són les seves fortaleses i debilitats".

 El programa Orienta-T permet els estudiants conèixer millor les professions STEM. Per què han decidit centrar-se en aquestes professions i de quina manera les donen a conèixer a l'alumnat?
 
És essencial que els joves connectin amb la realitat del mercat laboral i sàpiguen quines són les necessitats i les habilitats més buscades. El 2020, la demanda de professions STEM s'ha incrementat un 14%, mentre que la demanda general d'altres professions només ho ha fet en un 3%.
 
Moltes vegades, per biaixos o qüestions externes, no es mostra interès en aquestes carreres. Segons l'Eurostat, el nombre de matriculacions en estudis STEM del començament de segle ençà ha baixat un 25% a la Unió Europea i, a Espanya, un 40%. Pensem que és essencial apropar aquestes professions i donar-les a conèixer als més joves d'una manera divulgativa .
 
A més, aquest tipus de carreres, centrades en ciència i tecnologia, no acostumen a triar-les les dones. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) alerta, en l'informe Panorama de l'Educació 2017, que a Espanya hi ha un "fort biaix de gènere" en els estudis STEM, on la proporció d'alumnes pot quedar reduïda fins a un 12% en àrees com les tecnologies de la informació i la comunicació. Avui dia, els números segueixen essent molt similars.
 
És rellevant, per tant, donar importància a aquestes professions i mostrar l'experiència de dones que sí que les hagin escollides perquè serveixin d'inspiració, com a exemples reals que cal seguir i en els quals es puguin veure reflectides.
 
Per això, juntament amb la Fundació Junior Achievement, vam gravar ponències de dones que van decidir escollir aquest camí de les STEM, perquè expliquin la seva història, per què el van triar i què els ha aportat aquesta decisió que van prendre en el seu moment, quan es trobaven com les joves a les quals es dirigeixen. En aquest cas, han estat diverses ponències de dones líders de Zurich, com la de la directora de Gestió de Subscripció d'Empreses, Laia Martín, que va estudiar Enginyeria Informàtica.
 
A més, una de les píndoles d'Orienta-T consisteix a realitzar una gimcana amb els alumnes en la qual han de resoldre cinc proves relacionades amb el món STEM, amb l'objectiu de promoure el seu esperit investigador. L'últim estudi d'impacte d'Orienta-T ens indica que, després del programa, augmenten un 10% les noies que volen estudiar carreres STEM. Estem posant el nostre granet de sorra per canviar aquesta situació.
 
Com es fomenta la igualtat i la diversitat mitjançant els altres dos programes, Lideratge inclusiu i Sòcies per un dia?
 
La diversitat és una qüestió essencial i estratègica per a Zurich, i fomentar el lideratge femení, tant de manera interna com en la societat, és un dels nostres focus principals com a companyia. Per això, el 2019 vam decidir traslladar aquest objectiu també als programes que desenvolupem amb la Fundació Junior Achievement i vam llançar els programes de Lideratge inclusiu i Sòcies per un dia.
 
Amb el programa Lideratge inclusiu pretenem conscienciar els estudiants de la diversitat de persones que poden formar part d'un equip de treball, com és d'enriquidor que els equips siguin diversos, i com poden arribar a ser líders inclusius, si són capaços de modular i adaptar els estils de lideratge a les diferents situacions i persones del seu equip. Aquest programa és fruit d'una formació interna que Zurich realitza per als seus líders, i que la Fundació Junior Achievement, amb el seu ampli coneixement pedagògic, va adaptar per als joves i les joves.
 
Promovem que els joves reflexionin sobre el fet que tots ells tenen la capacitat de liderar accions, i trenquem els estereotips que hi ha al respecte; fomentem l'autoconeixement de les pròpies habilitats de lideratge, així com també de moltes altres, com són les de comunicació o escolta activa; i els fem reflexionar sobre la possibilitat que tots podem desenvolupar aquestes competències, independentment de les circumstàncies de cadascú.
 
Amb Sòcies per un dia, alumnes de 15 a 18 anys acompanyen dones directives de Zurich durant una jornada laboral per conèixer-ne el dia a dia i perquè vegin casos reals de dones líders, per demostrar-los que poden arribar tan lluny com es proposin.
 
Què aporta aquesta experiència a l'empresa i als treballadors?
 
En aquest cas crec que tots hi guanyem, ja que les persones que formen part del Club del Voluntariat desenvolupen competències com ara el lideratge, la innovació, l'emprenedoria, el compromís social, la comunicació o l'empatia en un context de transcendència.
 
D'aquesta manera, la companyia fa que els col·laboradors potenciïn el seu talent, que millori el clima laboral i, en especial, la seva relació amb la comunitat, que, en definitiva, és la important i on hem de buscar l'impacte, gràcies a l'intercanvi de capacitats i a la millora qualitativa en la inversió social. El nostre objectiu és clar: les persones i empreses s'han de comprometre per sumar socialment.
 
Deixa el teu comentari