El director general i la directora i cofundadora d'Educaweb, Montserrat Oliveras Bagués, han fet referència a l'últim informe de l'OCDE que demostra, amb evidències científiques, que els joves que han rebut orientació acadèmica i professional tenen més garanties d'èxit professional al llarg de la vida laboral.
Entre els reptes de l'orientació que la directora d'Educaweb ha posat sobre la taula durant la cerimònia de lliurament dels premis destaquen els següents:
• Fomentar la formació de les competències per a la gestió de la carrera professional al llarg de tota la vida.
• Continuar avançant amb la incorporació de les noves tecnologies en la pràctica de l'orientació.
• Incloure l'orientació en el currículum escolar per tal que es garanteixi l'accés universal a l'orientació.
• Prestar més atenció al paper de les famílies quant a l'orientació acadèmica i professional.
Els projectes guanyadors dels Premis Educaweb 2021
Categoria Institucions: MODUM. Mentoria per a l'èxit educatiu (Barcelona, Catalunya)
La iniciativa cerca l'èxit educatiu dels joves d'entre 15 i 21 anys en risc d'exclusió social a través de mentories on es treballen aspectes organitzatius i de gestió, com les habilitats socioemocionals i la interculturalitat.
Premi Dualiza-Educaweb per a professionals: FP visible, FP de qualitat (Màlaga, Andalusia)
La docent realitza una proposta dirigida fonamentalment a l'alumnat de grau mitjà de Formació Professional per fomentar les competències per a la gestió de la carrera professional i l'emprenedoria a través dels mitjans audiovisuals.
Categoria Menors de 35 anys amb projectes no aplicats: OrientIA: eina d'intel·ligència artificial per millorar l'orientació acadèmica de l'alumnat de Formació Professional (Barakaldo, Biscaia).
Es tracta d'una proposta de desenvolupament d'una eina d'intel·ligència artificial que, a partir d'un qüestionari en línia elaborat per un equip d'orientació, permeti suggerir a l'alumnat de Formació Professional les millors opcions per al seu futur acadèmic i professional.
Categoria Empreses: Projectes d'inclusió digital i d'educació de la Fundación Orange (Madrid)
La iniciativa consta de quatre projectes: l'Orange Digital Center, destinat a formar en habilitats digitals a grups socials vulnerables; els GaragesLabs, laboratoris digitals dirigits a augmentar les oportunitats dels joves en risc d'exclusió social; Al costat de l'autisme, per fer costat a les persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA); i EDYTA, un conjunt d'accions perquè les dones amb baixa ocupabilitat aprenguin coneixements bàsics d'informàtica.
Menció Ciutat Orientadora: Sheffield (Regne Unit)
La ciutat britànica ofereix un conjunt de serveis d'orientació per fomentar el benestar de la ciutadania, tenint especialment en compte els joves i la població més vulnerable. A més, ha aconseguit implicar persones i entitats molt diverses amb les qual ha format una xarxa extensa al servei d'un objectiu comú.
Menció Enric Renau i Permanyer: equip de recerca de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona, Catalunya)
Aquest reconeixement, impulsat per Educaweb, D'EP Institut i el Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia, ha correspost al projecte CHIEF, Cultural Heritage and Identities of Europe's Future (Herència cultural i identitats del futur d'Europa).
El projecte, integrat per un equip de recerca de la Universitat Pompeu Fabra liderat per Mariona Ferrer, cerca fomentar el diàleg intercultural entre els joves europeus i augmentar la seva participació en la societat.
Participació, qualitat i ambició: la valoració del jurat
Jaume Francesch, secretari general de la Confederació d'Organitzacions de Psicopedagogia i Orientació d'Espanya i representant del jurat en les categories Institucions, Professionals i Menors de 35 anys amb projectes no aplicats, ha valorat la qualitat de les propostes, la importància que, cada cop més, s'atorga a l'orientació al llarg de tota la vida i a la inclusió i la diversitat.
Juan José Juárez, responsable nacional del projecte d'Orientació Professional de la Fundación Bertelsmann i portaveu del jurat de la categoria Empreses, ha destacat l'ambició i l'abast de les propostes presentades, així com també la importància atorgada a la tecnologia.
El portaveu de la Menció Ciutat Orientadora, el professor titular d'Orientació Professional a la Universitat Autònoma de Barcelona, Màrius Martínez, ha elogiat la vinculació entre orientació i benestar de la població de la ciutat de Sheffield, així com també la seva capacitat per aconseguir la nombrosa participació d'agents i entitats.
El politòleg i secretari tècnic de la Menció Enric Renau i Permanyer, Xavier Riudor, ha esmentat els aspectes més valorats pel jurat de la Menció: plantejament innovador, diversitat metodològica i voluntat de generar un impacte i un canvi de paradigma en la relació entre educació i cultura, entre d'altres.
Si vols conèixer a fons els projectes guanyadors dels Premis Educaweb, pots descarregar i consultar més informació a la pàgina dels Premis Educaweb. I si et vas perdre la cerimònia dels Premis Educaweb, pots tornar a veure-la en diferit.