Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Descobreix els projectes guanyadors dels Premis Educaweb 2021

Notícia

Educaweb ha realitzat el lliurament dels guardons en una cerimònia virtual en la qual ha celebrat la publicació d'evidències que demostren que l'orientació és clau per a l'èxit professional

  • Temps de lectura 8 mins

  • Valora

Redacció de Educaweb
L'orientació funciona. Allò que era una intuïció, ara és una evidència i una responsabilitat. Amb aquesta claredat i contundència s'ha expressat Josep Lluís Segú, director general d'Educaweb, durant la gala virtual de la 14a edició dels Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional, celebrada aquest 2 de desembre.

El director general i la directora i cofundadora d'Educaweb, Montserrat Oliveras Bagués, han fet referència a l'últim informe de l'OCDE que demostra, amb evidències científiques, que els joves que han rebut orientació acadèmica i professional tenen més garanties d'èxit professional al llarg de la vida laboral.

Entre els reptes de l'orientació que  la directora d'Educaweb ha posat sobre la taula durant la cerimònia de lliurament dels premis destaquen els següents:

 
• Oferir una orientació de llarg a llarg de la vida, no compartimentada en funció de l'edat o els destinataris.
 
• Fomentar la formació de les competències per a la gestió de la carrera professional al llarg de tota la vida.
 
• Continuar avançant amb la incorporació de les noves tecnologies en la pràctica de l'orientació.
 
• Incloure l'orientació en el currículum escolar per tal que es garanteixi l'accés universal a l'orientació.
 
• Prestar més atenció al paper de les famílies quant a l'orientació acadèmica i professional.
 

Els projectes guanyadors dels Premis Educaweb 2021

Coneix a continuació els projectes guanyadors de la 14a edició dels Premis Educaweb:
 

Categoria Institucions: MODUM. Mentoria per a l'èxit educatiu (Barcelona, Catalunya)

L'Associació Educativa Integral del Raval (AEIRaval) a Barcelona ha guanyat el Premi Educaweb 2021 en la categoria Institucions pel projecte MODUM. Mentoria per a l'èxit educatiu.

Guanyador Premi Educaweb 2021 categoria Institucions


La iniciativa cerca l'èxit educatiu dels joves d'entre 15 i 21 anys en risc d'exclusió social a través de mentories on es treballen aspectes organitzatius i de gestió, com les habilitats socioemocionals i la interculturalitat.
 

Premi Dualiza-Educaweb per a professionals: FP visible, FP de qualitat (Màlaga, Andalusia)

La professora de Formació i Orientació Laboral de la Junta d'Andalusia, Patrícia M. Santos Campos, ha guanyat el Premi Dualiza-Educaweb 2021 per a professionals, patrocinat per CaixaBank Dualiza.

Guanyador Premi Educaweb 2021 categoria Professionals

La docent realitza una proposta dirigida fonamentalment a l'alumnat de grau mitjà de Formació Professional per fomentar les competències per a la gestió de la carrera professional i l'emprenedoria a través dels mitjans audiovisuals.   


Categoria Menors de 35 anys amb projectes no aplicats: OrientIA: eina d'intel·ligència artificial per millorar l'orientació acadèmica de l'alumnat de Formació Professional (Barakaldo, Biscaia).

Jon Barrueco Gutiérrez, professor i investigador del Centre de Formació Somorrostro, ha aconseguit el guardó dirigit als menors de 35 anys amb projectes no aplicats.

Jon Barrueco

Es tracta d'una proposta de desenvolupament d'una eina d'intel·ligència artificial que, a partir d'un qüestionari en línia elaborat per un equip d'orientació, permeti suggerir a l'alumnat de Formació Professional les millors opcions per al seu futur acadèmic i professional.


Categoria Empreses: Projectes d'inclusió digital i d'educació de la Fundación Orange (Madrid)

La Fundació Orange ha estat la guanyadora en la modalitat d'Empreses, reconeixement atorgat en col·laboració amb la Fundación Bertelsmann.

Guanyador Premi Educaweb 2021 Empreses

La iniciativa consta de quatre projectes: l'Orange Digital Center, destinat a formar en habilitats digitals a grups socials vulnerables; els GaragesLabs, laboratoris digitals dirigits a augmentar les oportunitats dels joves en risc d'exclusió social; Al costat de l'autisme, per fer costat a les persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA); i EDYTA, un conjunt d'accions perquè les dones amb baixa ocupabilitat aprenguin coneixements bàsics d'informàtica.


Menció Ciutat Orientadora: Sheffield (Regne Unit)

La Menció Ciutat Orientadora, concedida amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha estat per a la ciutat de Sheffield (Regne Unit).

representant de Sheffield, guanyadora de la Menció Ciutat Orientadora 2021

La ciutat britànica ofereix un conjunt de serveis d'orientació per fomentar el benestar de la ciutadania, tenint especialment en compte els joves i la població més vulnerable. A més, ha aconseguit implicar persones i entitats molt diverses amb les qual ha format una xarxa extensa al servei d'un objectiu comú.
 

Menció Enric Renau i Permanyer: equip de recerca de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona, Catalunya)

Aquest reconeixement, impulsat per Educaweb, D'EP Institut i el Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia, ha correspost al projecte CHIEF, Cultural Heritage and Identities of Europe's Future (Herència cultural i identitats del futur d'Europa).

Guanyadora de la Menció Enric Renau i Permanyer

El projecte, integrat per un equip de recerca de la Universitat Pompeu Fabra liderat per Mariona Ferrer, cerca fomentar el diàleg intercultural entre els joves europeus i augmentar la seva participació en la societat.
 

Participació, qualitat i ambició: la valoració del jurat

Els representants del jurat dels Premis Educaweb presents en la gala han valorat molt positivament l'alta participació d'aquesta edició ateses les circumstàncies generades per la COVID-19.

Jaume Francesch, secretari general de la Confederació d'Organitzacions de Psicopedagogia i Orientació d'Espanya i representant del jurat en les categories Institucions, Professionals i Menors de 35 anys amb projectes no aplicats, ha valorat la qualitat de les propostes, la importància que, cada cop més, s'atorga a l'orientació al llarg de tota la vida i a la inclusió i la diversitat.

Juan José Juárez, responsable nacional del projecte d'Orientació Professional de la Fundación Bertelsmann i portaveu del jurat de la categoria Empreses, ha destacat l'ambició i l'abast de les propostes presentades, així com també la importància atorgada a la tecnologia.

El portaveu de la Menció Ciutat Orientadora, el professor titular d'Orientació Professional a la Universitat Autònoma de Barcelona, Màrius Martínez, ha elogiat la vinculació entre orientació i benestar de la població de la ciutat de Sheffield, així com també la seva capacitat per aconseguir la nombrosa participació d'agents i entitats.

El politòleg i secretari tècnic de la Menció Enric Renau i Permanyer, Xavier Riudor, ha esmentat els aspectes més valorats pel jurat de la Menció: plantejament innovador, diversitat metodològica i voluntat de generar un impacte i un canvi de paradigma en la relació entre educació i cultura, entre d'altres. 

Si vols conèixer a fons els projectes guanyadors dels Premis Educaweb, pots descarregar i consultar més informació a la pàgina dels Premis Educaweb. I si et vas perdre la cerimònia dels Premis Educaweb, pots tornar a veure-la en diferit.