Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

"No podem consentir que la digitalització es converteixi en una barrera addicional per als més vulnerables"

Entrevista

Els projectes d'inclusió digital i d'educació de la Fundación Orange obtenen el Premi Educaweb en la categoria Empreses. El director de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), Daniel Morales Gutiérrez, explica en què consisteixen

  • 03/12/2021
  • Temps de lectura 5 mins

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


Daniel Morales Gutiérrez. Director de Responsabilitat Social Corporativa y de la Fundación Orange
El Premi Educaweb 2021 en la categoria Empreses l'han guanyat els projectes d'inclusió digital i d'educació de la Fundación Orange que busquen fomentar els valors universals en un entorn tecnològic canviant.
 
La iniciativa guardonada està formada per quatre projectes: l'Orange Digital Center, destinat a formar en habilitats digitals a grups socials vulnerables; els GaragesLabs, laboratoris digitals dirigits a augmentar les oportunitats dels joves en risc d'exclusió social; Junto al autismo, per fer costat a les persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA); i EDYTA, un conjunt d'accions perquè les dones amb baixa ocupabilitat aprenguin coneixements bàsics d'informàtica.
 
Els mètodes i les tècniques emprades varien segons la iniciativa, com la metodologia maker, l'aprenentatge basat en projectes, les impressores 3D, les aplicacions, els videojocs, etc.
 
Què va motivar la Fundación Orange a posar en marxa els quatre projectes presentats als Premis Educaweb?
 
Un dels objectius principals de la Fundación Orange és facilitar la integració de les persones utilitzant la tecnologia com a eina clau. Tots aquests projectes aborden aquest objectiu, cadascun des del seu àmbit.
 
Orange Digital Center és una plataforma educativa en línia que l'any vinent tindrà també el seu complement en un espai físic a Madrid. Es tracta d'un lloc on totes les persones que ho necessitin es poden formar en habilitats digitals, però, especialment, els grups socials més vulnerables.
 
EDYTA és un programa focalitzat en col·lectius femenins en situació de vulnerabilitat, risc d'exclusió i baixa ocupabilitat, de cara a apoderar aquestes dones i afavorir la seva inclusió social i laboral per mitjà del desenvolupament de les competències digitals.
 
GaragesLabs, d'altra banda, combat l'absentisme escolar dels estudiants amb dificultats d'adaptació en el sistema educatiu tradicional, millorant la motivació de l'alumnat i l'ocupabilitat gràcies a l'adquisició de competències digitals.
 
Finalment, Junto al Autismo és una iniciativa audiovisual per donar a conèixer i sensibilitzar la societat quant a les dificultats de comunicació a les quals s'enfronten les persones amb TEA i promoure així l'acceptació del col·lectiu, perquè la incomprensió és, moltes vegades, la primera barrera i la principal.
 
Quin paper juga l'orientació acadèmica i professional en aquests projectes?
 
Aquests programes no només formen en eines digitals, sinó en competències de tot tipus, incloent-hi aquest àmbit de l'orientació acadèmica i professional, per descomptat. Per fer-ho, també formem els educadors, perquè també disposin de les habilitats digitals necessàries perquè ajudin l'alumnat a enfocar el seu futur i treguin el màxim partit dels coneixements que reben gràcies a cadascun d'aquests programes.
 
Per què és tan important formar-se en habilitats digitals?
 
Perquè vivim en una societat digital. La pandèmia actual ens ho ha posat més en relleu que mai, quan tots vam haver de confinar-nos a casa nostra i convertir-la en oficina, escola, centre d'oci, etc. Vivim en una societat i una economia global i digital, no ens en podem abstreure. I tampoc no podem consentir que aquesta digitalització es converteixi en una barrera addicional per als més vulnerables, i que augmenti la bretxa i l'aïllament del seu entorn. L'objectiu de Fundación Orange és, precisament, tirar a baix aquestes barreres aprofitant els avantatges de les noves tecnologies.
 
"Els nostres projectes demostren que hi ha vies per aconseguir aquestes competències digitals que tots necessitem avui, en el nostre dia a dia, per millorar i desenvolupar-nos personalment i professionalment".

Quins són els reptes principals que han hagut d'afrontar a l'hora de treballar amb persones en risc d'exclusió social?
 
El principal potser ha estat l'acostament a aquests col·lectius, però, per fer-ho,  afortunadament, hem rebut el suport d'associacions que treballen amb ells, de les administracions, d'altres fundacions i diferents ONG, que ens han ajudat a identificar els beneficiaris de cada iniciativa i també a donar a conèixer a cada col·lectiu els avantatges que podrien aconseguir amb cada programa.
 
Què els va motivar a dedicar un projecte a les persones amb trastorn de l'espectre autista i en què els donen suport?
 
Com deia anteriorment, un dels esculls principals amb els quals es troben les persones amb TEA és la falta de coneixement sobre aquest trastorn i les dificultats de relació i comunicació que aquest comporta. Per això, no només hem creat solucions tecnològiques per millorar la qualitat de vida de les persones amb TEA, també hem desenvolupat curtmetratges que, d'una manera molt propera i didàctica, ens ajuden a familiaritzar-nos amb el dia a dia d'aquestes persones, i en promouen l'acceptació i la integració.
 
De quins assoliments se senten més orgullosos des de la Fundación?
 
És molt complicat destacar un dels nostres projectes, tots ens han donat grans satisfaccions personals i professionals. Per precisar, esmentaria l'Orange Digital Center, que és el nostre darrer projecte. Parlem d'una plataforma amb vocació universal per ajudar tothom a millorar les competències digitals.
 
Què recomanen a les persones que vulguin millorar les competències digitals?
 
Que perdin la por. Moltes vegades, l'obstacle principal és l'autolimitació que cada persona es posa, pensant que no podrà aconseguir-ho, que això de les noves tecnologies és per als joves o les persones amb més recursos o formació. Els nostres projectes demostren, precisament, que hi ha vies per aconseguir aquestes competències digitals que tots necessitem avui, en el nostre dia a dia, per millorar i desenvolupar-nos personalment i professionalment.
 
Accedeix aquí al projecte presentat als Premis Educaweb 2021.
 
En aquest vídeo podràs conèixer el projecte amb més detall:
Mayra Bosada Morán Redactora
Sóc redactora i editora de continguts d'actualitat d'Educaweb sobre temes d’educació, formació, treball i orientació; i també en sóc la responsable de comunicació. Em motiva que la meva feina contribueixi a ajudar a les persones a decidir el seu projecte de vida i professional.

Vaig estudiar la Llicenciatura en Comunicació i el Maestría en Mercadotècnia al Tec de Monterrey (Mèxic); així com un Màster en Periodisme a la Universitat de Barcelona-Columbia University. I també compto amb més de 30 anys d'experiència com a periodista i gestora de continguts en empreses dedicades a l'educació i la comunicació a Espanya i Mèxic.
Deixa el teu comentari