Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Fires educatives i d'orientació de 2022

Reportatge

Descobreix quins esdeveniments d'educació hi haurà enguany per a informar-te i rebre l'orientació acadèmica i professional que necessites per a prendre una decisió fonamentada sobre els teus estudis

  • 17/02/2022
  • Temps de lectura 9 mins

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Mayra Bosada. Redacción de Educaweb
Contingut
 
  1. El Saló de l'Ensenyament i Futura se celebraran al març de manera presencial
  2. La Semana de la Educación a Madrid serà presencial i virtual
  3. Unitour, Salón de Orientación Universitaria, serà presencial amb reserva prèvia
  4. FIEP, una fira itinerant per a conèixer l'oferta de postgraus i màsters
  5. Les fires virtuals de la CRUE: UNIFeria Grados i UNIFeria Másteres
  6. Les fires d'educació, formació i orientació a nivell local i provincial
 
En breu hauràs de triar uns estudis o una formació? Si encara no tens clar què estudiar, recorda que per a triar uns estudis que concordin amb les teves preferències i habilitats és fonamental tenir en compte tres elements clau: conèixer-te a tu mateix, així com tenir informació fiable sobre l'oferta educativa existent i el mercat laboral.
 
Assistir a una fira d'educació i/o formació, ja sigui en format virtual o presencial, et pot resultar útil per a conèixer les opcions formatives existents, perquè trobaràs en un sol lloc informació sobre l'oferta de graus universitaris, de cicles formatius, màsters i postgraus, ensenyaments artístics i esportius, etc. Així mateix, rebràs informació de primera mà per part d'experts en educació, orientació i marketing.
 
Addicionalment, en alguns esdeveniments també s'ofereixen serveis d'orientació acadèmica i professional presencial o en línia, en els quals orientadors qualificats t'acompanyaran en el procés de decidir el teu projecte de vida i professional.
 
Contrari al que va passar el 2021, la majoria de les fires educatives més importants, és a dir, les que reben més visitants i tenen més abast, es realitzaran presencialment el 2022. A continuació, coneix algunes de les fires que es duran a terme enguany. Tingues en compte que aquesta notícia l'actualitzarem constantment perquè algunes fires encara no tenen data assignada.

1. El Saló de l'Ensenyament i Futura se celebraran al març de manera presencial

Saló-Ensenyament
Imatge del Saló de l'Ensenyament i Futura del 2019, abans de la pandèmia. Font: Fira de Barcelona

La Setmana de la Formació i Treball de Barcelona és una fira educativa i d'orientació de referència que se celebra cada any a Barcelona. Enguany es durà a terme de manera presencial del 16 al 20 de març de 2022. Els salons que conformen l'esdeveniment organitzat per Fira de Barcelona i que ofereixen informació sobre l'oferta educativa, són:
 
  • El Saló de l'Ensenyamentque celebrarà la seva 31a edició del 16 al 20 de març de 2022 en el recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona per a presentar l'oferta acadèmica del curs 2022-2023 de graus universitaris, Formació Professional, altres estudis superiors, formació complementària i idiomes.
     
  • Futura. Saló dels Màsters i Postgraus tindrà lloc el 18 i 19 de març amb la participació dels principals centres del país que presentaran als visitants les noves titulacions del pròxim curs.
 
En general, tots dos salons li concedeixen anualment un paper destacat a l'orientació acadèmica i professional, atès que ofereixen als participants assessorament individualitzat per part d'orientadors qualificats.
 

L'orientació que hi haurà al Saló de l'Ensenyament i a Futura

Al Saló de l'Ensenyament s'incrementarà el personal dedicat a l'orientació, "perquè l'acompanyament sigui el més precís i personalitzat possible", assenyala Fira de Barcelona en un comunicat. També hi haurà enguany espais d'assessorament individualitzat i d'autoconsulta, servei de consultes online, així com un telèfon d'atenció al visitant (93 135 24 10) i al professorat que està actiu des de l'1 de febrer fins al 30 de març i que funciona de 9.00 a 14.00 hores.
 
Altres activitats d'orientació que s'oferiran en el Saló de l'Ensenyament 2022 i que requereixen d'inscripció prèvia online, són les següents:
 
  • Càpsules Update: seminaris orientats al professorat per a empoderar a aquest col·lectiu en la seva tasca orientadora.
  • Tallers EP: xerrades centrades en diferents temàtiques del procés de presa de decisions, com l'autoconeixement, l'oferta formativa, el mercat laboral, etc.
  • Les professions en joc: taules rodones formades per professionals de referència on explicaran les seves trajectòries acadèmiques i professionals a l'alumnat.
  • Visites guiades: un recorregut orientador de manera grupal en el qual l'alumnat podrà interioritzar el procés de presa de decisions i conèixer l'oferta formativa de la qual disposa.
 
En el cas de Futura, s'oferiran serveis d'orientació per a ajudar-te a triar el màster o postgrau que s'adeqüi als teus interessos, assessorament individualitzat i suports online, així com les activitats Speed dating i Speaker's corner.
 
  • Speed dating: es tracta de sessions en les quals podràs mantenir contacte directe amb una empresa de referència per al teu futur professional i exposar en un minut qui ets, què aportes i què t'interessa d'aquesta companyia. Per a participar és necessari subscriure's prèviament.
  • Speaker's Corner: són xerrades de 10-12 minuts per a orientar-te en la identificació, valoració i elecció d'un màster.

2. La Semana de la Educación de Madrid serà presencial i virtual

Semana Educación Madrid
Imatge de la Semana de la Educación de Madrid realitzada el 2019, abans de la pandèmia. Font: IFEMA
La Semana de la Educación de Madrid celebrarà la seva 7a edició del 2 al 6 de març de 2022 i ho farà de manera presencial en el Recinto Ferial  de la Institución Ferial Madrileña (IFEMA), després que el 2021 hagués de dur-se a terme per primera vegada en format virtual a través d'una plataforma anomenada Live Connect.
 
Si bé l'esdeveniment es realitzarà presencialment amb totes les mesures anti-COVID-19, aprofitarà les possibilitats d'incrementar la seva visibilitat a través de la plataforma digital Live Connect, que tindrà una especial atenció cap a Iberoamèrica. Aquesta comunitat digital, com la descriuen els organitzadors, et permetrà conèixer virtualment l'oferta educativa i explorar els diferents estudis a través de seminaris web, sessions d'orientació online, debats virtuals, xats, etc.
 
La Semana de la Educación reunirà cinc salons especialitzats en diferents temàtiques i àmbits, i tots ells utilitzaran la plataforma Live Connect per a poder arribar a més públic. La majoria dels salons es realitzaran del 2 al 6 de març en un horari de 10.00 a 20.00 hores. Aquests són…
 
  • Aula. Salón Internacional del Estudiante y de la Oferta Educativa, que celebra el seu 30 aniversari i torna al format presencial del 2 al 6 de març.
  • Salón Internacional de Posgrado y Formación Continua. Escoles de negocis, centres formatius, universitats i col·legis professionals, entre altres, donaran a conèixer la seva oferta formativa de postgraus, màsters i cursos, i realitzaran jornades, tallers i ponències del 3 al 5 de març.
  • Schools Day. Día de las Familias, de los Colegios y los Campamentos. Perquè les famílies coneguin l'oferta de centres d'Educació Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat, Formació Professional, així com la formació en idiomes i campaments d'estiu. La seva 4a edició es realitzarà el 5 de març.
  • Feria Profesional EXPOELEARNING, enfocada al sector de la formació online en castellà i que es realitzarà presencialment el 3 i 4 de març de 2022.
  • Congreso Red – Interdidac. L'esdeveniment, dirigit a la comunitat educativa i que aborda les últimes tendències educatives, es realitzarà del 3 al 5 de març.

3. Unitour, una fira educativa presencial que passarà per diferents ciutats

Unitour o Salón de Orientación Universitaria consisteix en esdeveniments presencials que es realitzen en diferents ciutats espanyoles perquè les universitats participants informin els estudiants sobre l'oferta formativa existent. La iniciativa està organitzada per la firma especialitzada en marketing, comunicació i consultoria Círculo Formación, que des de 2006 atén més de 30.000 estudiants de Batxillerat cada any a través d'un sistema d'esdeveniments programats.
 
A causa de la pandèmia, els docents i professionals de l'orientació de centres educatius que desitgin que el seu alumnat participi en algun dels esdeveniments necessiten reservar cita prèvia, ja que els aforaments a aquests són limitats. Per a conèixer la programació i reservar accedeix a la web de Unitour.

4. FIEP, una fira itinerant per a conèixer l'oferta de postgraus i màsters

Si el que cerques és estudiar un postgrau o màster, la Feria Internacional de Estudios de Posgrado (FIEP) que organitza el Círculo Formación des de fa 25 anys pot ser una opció. En realitat, es tracta d'una sèrie d'esdeveniments que es realitzen en diferents ciutats d'Espanya i Llatinoamèrica anualment, amb la participació d'universitats i escoles de negocis.
 
Per a saber quines fires es realitzaran pròximament i inscriure't a la que t'interessi accedeix a la web de la FIEP.

5. Les fires virtuals de la CRUE: UNIFeria Grados i UNIFeria Másteres

UNIFeria Grados i UNIFeria Másteres són fires educatives virtuals per a informar l'alumnat sobre les carreres universitàries i els màsters oficials que ofereixen les universitats que formen part de la Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas (CRUE), organitzadora d'aquests esdeveniments.
 
La 4a edició d'UNIFeria Grados es desenvoluparà el 26 i 27 d'abril de 2022 de 9.00 a 18.00 hores, mentre que la 3a edició d'UNIFeria Másteres se celebrarà el 3 de març. Per a participar és necessari que et registris gratuïtament en cadascuna d'aquestes iniciatives en aquest enllaç.
 
Aquestes fires virtuals funcionen com les presencials, ja que les universitats posseeixen expositors virtuals. Cadascun ofereix informació sobre la seva oferta formativa, vídeos, enllaços d'interès i una agenda d'esdeveniments en línia.

6. Les fires d'educació, formació i orientació a nivell local i provincial

A nivell local i provincial es duen a terme altres fires d'educació i formació, consultar les pàgines web dels departaments i conselleries d'Educació et pot ser útil per a obtenir informació més exacta i actualitzada d'aquests esdeveniments.
 
Per exemple, la Diputació de Barcelona programa anualment fires i jornades educatives i d'orientació en diferents territoris. Si desitges saber quins es realitzaran a la província de Barcelona i més detalls sobre ells, accedeix al calendari d'esdeveniments educatius de la Diputació de Barcelona.
 
Una altra fira local és el Saló EXPOJOVE de Girona, que per primera vegada es desenvoluparà en format presencial i virtual del 30 de març al 2 d'abril.
 
En la següent taula resum trobaràs la informació d'algunes de les fires educatives de 2022, presencials i virtuals, que ja tenen confirmades dates. Si coneixes més esdeveniments d'aquest tipus, comparteix la informació sobre aquests en un comentari.

 
 
Nom  Continguts Dates Modalitat
FIEP Postgraus Diferents dates i llocs Presencial
AULA. Salón Internacional del Estudiante y de la Oferta Educativa Estudis universitaris i d'FP. Orientació acadèmica i professional. 2 al 6 de març a IFEMA Madrid Presencial amb opció virtual
Salón Internacional de Posgrado y Formación Continua Postgraus, màsters i doctorats. Orientació acadèmica i professional. 3 al 5 de març a IFEMA Madrid Presencial amb opció virtual
Schools Day. Día de las Familias, de los Colegios y los Campamentos
 
Primària, Secundària, ESO, Batxillerat. Idiomes i campaments d'estiu 5 de març a IFEMA Madrid Presencial amb opció virtual
EXPOELEARNING 2022 Formació online 3 i 4 de març a IFEMA Madrid Presencial amb opció virtual
Unitour. Salón de Orientación Universitaria Graus universitaris i orientació acadèmica i professional. Diverses dates i llocs, la més propera és el 15 de març a Sevilla Presencial
Saló de l'Ensenyament Graus universitaris, FP i orientació acadèmica i professional 16 al 20 de març a Fira de Barcelona Presencial
Futura Postgraus i màsters 18 i 19 de març a Fira de Barcelona Presencial
UNIferia Grados 2022 Graus universitaris 26 i 27 d'abril Virtual
Edugal. Salón da oferta de educación y formación de Galicia Educació, formació i orientació Pendent Presencial
 
Si has decidit a quina fira o saló assistir, i t'agradaria saber com treure-li partit t'oferim recomanacions sobre com aprofitar al màxim una fira educativa. També et recomanem consultar la secció de Educaweb sobre com triar uns estudis, on trobaràs recursos i consells per a prendre una decisió millor fonamentada.
Deixa el teu comentari