Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

AhoraFP, la nova publicació d'Educaweb per a impulsar la Formació Professional

Reportatge

La revista digital, amb vocació orientadora i informativa, oferirà reportatges, entrevistes, testimonis, infografies, així com informació sobre cursos i centres formatius de l'oferta integrada d'FP

  • 01/08/2022

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
En aquest reportatge trobaràs: La Formació Professional ha cobrat major impuls en els últims anys: l'alumnat matriculat en cicles formatius ha crescut un 28,7% en cinc anys, segons dades recents del Ministeri d'Educació i Formació Professional; s'ha llançat una nova llei d'FP, i des de les empreses li atorguen major rellevància i prestigi. Per exemple, un recent estudi de la Cambra de Comerç d'Espanya conclou que 5 de cada 10 companyies consideren que els treballadors amb un nivell de qualificació corresponent al de tècnic i tècnic superior d'FP són els que millor s'adaptaran a les seves necessitats futures.
 
El sistema integrat de Formació Professional compta amb un ampli catàleg d'estudis: més de 180 cicles formatius i més de 580 certificats professionals organitzats el 26 famílies professionals, a través de les quals s'ordenen les 739 qualificacions del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals (CNCP).
 
Aquesta varietat formativa, així com l'oportunitat de realitzar pràctiques en empreses a través del mòdul de Formació en Centres de Treball; i l'augment de la població ocupada amb titulació d'FP (24,26% el 2021, uns 2,16 punts percentuals més que el 2016, segons dades de l'Observatori de la Formació Professional), són factors que contribueixen al fet que l'FP sigui una opció formativa cada vegada més sol·licitada entre les persones joves i adultes.
 
"L'FP s'ha convertit en una opció d'èxit que condueix a ocupacions de qualitat, amb un recorregut professional enorme i amb uns itineraris de formació que permeten als estudiants arribar fins on ells volen", destaca Clara Sanz, secretària general de Formació Professional del Ministeri d'Educació i FP, en declaracions a Educaweb.
 

El valor de la Formació Professional

Els tècnics d'FP seran imprescindibles en la transició cap a una economia i societat més sostenibles, segons representants polítics, empresaris i representants de centres formatius. A més, diferents informes assenyalen que la meitat de les ofertes d'ocupació el 2025 seran per a titulats en FP i que la formació d'aquests especialistes serà clau per a l'impuls i la transformació de sectors com l'agroalimentari o el de la construcció, entre altres.
 
Per això, les administracions i el món empresarial estan duent a terme diferents accions per a potenciar l'FP a tots els nivells. Destaca l'aprovació de la nova Llei d'FP, que planteja un sistema integrat de Formació Professional. Aquest unifica l'FP del sistema educatiu (que inclou l'FP Bàsica, els cicles formatius de grau mitjà, els de grau superior i els cursos d'especialització) i la Formació Professional per a l'Ocupació, que contempla els certificats professionals.
 
La finalitat del nou marc normatiu és que existeixi un sistema d'FP que doni resposta a les necessitats de formació de les persones al llarg de tota la vida. És a dir, que ofereixi formacions adaptades a les necessitats de cada persona a cada moment i que permeti als treballadors sense titulació certificar la seva experiència de manera oficial. Sobre aquest tema, ponents i experts d'una recent jornada dedicada a l'FP, organitzada per la Diputació de Barcelona, i un estudi de Cedefop consideren que l'FP és fonamental perquè més persones, especialment les més vulnerables, accedeixin a oportunitats d'aprenentatge i ocupació.
 
Entre Entre les actuacions que s'estan realitzant per a potenciar els estudis d'FP es troba la recent injecció econòmica de 1.200 milions d'euros aprovades pel govern. Imatge: Freepik.

Altres actuacions per a impulsar l'FP són la recent injecció econòmica de 1.200 milions d'euros aprovada pel govern, destinats a la creació de noves places, la formació de treballadors i l'acreditació de competències professionals; o l'Aliança per l‘FP, que fomenta la col·laboració entre les entitats i el món empresarial i que compta amb més de 100 agents, entre ells Educaweb.
 
Els esforços d'administracions i empreses per a posar en valor l'FP comencen a donar els seus primers fruits després d'anys "en què aquesta opció no ha estat prou atesa", explica Clara Sanz, qui recorda que "tot l'esforç que fem per a donar a conèixer a les famílies, els centres i el professorat el que és l'FP és fonamental".
 
Aquests fets, i la voluntat i el convenciment de posar en valor aquesta opció formativa consolidada, així com donar a conèixer tot el seu potencial i la seva vigència en el mercat laboral a joves i adults, han motivat a Educaweb a llançar AhoraFP, la nova publicació dedicada a la Formació Professional.

 
Els objectius i continguts d‘AhoraFP

AhoraFP vol ser un punt de trobada i de referència entre centres de formació, professionals de la docència i de l'orientació, famílies, alumnat, persones que volen formar-se, empreses i administracions.
 
Cada número estarà dedicat a una família professional i proporcionarà una "radiografia" de la mateixa a través d'informació rigorosa i en profunditat sobre la seva oferta formativa i les seves oportunitats laborals, entre altres aspectes.
 
Així, la publicació oferirà reportatges; entrevistes a persones clau de l'àmbit de l'FP i de la família professional que s'abordi en cada número; infografies amb dades rellevants sobre cada família (cicles que la componen, oferta, demanda, inserció laboral, etc.); així com testimonis d'estudiants, docents i titulats d'FP, que compartiran les seves experiències i oferiran als lectors una visió personal del valor de la formació professional.
 
AhoraFP també recopilarà dades clau per a ressaltar les característiques d'aquests ensenyaments i mostrar les oportunitats i la riquesa d'un sistema que pretén donar resposta a les necessitats d'un mercat laboral canviant.
 

AhoraFP, una publicació amb clara vocació orientadora

Un dels principals objectius d'AhoraFP és el d'orientar sobre les possibilitats formatives i laborals de la Formació Professional, oferint continguts d'actualitat i d'orientació dedicats a aquesta opció formativa.
 
Per això, la publicació tindrà en compte a tots els perfils d'estudiants: joves, població adulta, i qualsevol persona que vulgui iniciar-se, especialitzar-se, ampliar la seva formació o actualitzar-la a través de la Formació Professional.
 

Un referent per als centres d'FP

Al costat dels reportatges, les entrevistes, els vídeos i les infografies, AhoraFP constitueix una plataforma divulgativa per als centres educatius que ofereixen Formació Professional i que desitgin difondre la seva oferta formativa, el seu projecte educatiu i la seva proposta singular.
 
La publicació ofereix la possibilitat de sol·licitar informació sobre cicles formatius i cursos directament als centres formatius que els ofereixen, de manera que els potencials estudiants podran conèixer-los per a prendre la decisió que més s'adapti a les seves necessitats formatives, acadèmiques i professionals.
 
La nova revista, digital i gratuïta, s'afegeix als continguts que la plataforma publica periòdicament, com el monogràfic o el butlletí d'actualitat amb més de 45.000 subscriptors. Vols formar part d'aquesta nova publicació? Et convidem a subscriure't i participar!
Deixa el teu comentari