Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

El metavers i els videojocs irrompen en els processos de selecció

Notícia

Aquestes noves tecnologies permeten avaluar de manera eficaç i lliure d'estereotips als candidats d'un lloc de treball, segons experts que participen en una jornada de Barcelona Activa, l'agència de desenvolupament local de l'Ajuntament de Barcelona

  • Temps de lectura 5 mins

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb

T'imagines que durant el procés de selecció per a aconseguir una feina t'avaluessin si encaixes en el lloc de treball a través d'un videojoc en el metavers? O que poguessis experimentar com treballaries en una empresa a través de l'entorn virtual immersiu que ofereix aquesta nova tecnologia?
 
Experts que han participat en la jornada virtual Metavers, nova tendència en la selecció del talent, organitzada per Barcelona Activa, han indicat que els professionals de recursos humans comptaran amb el metavers per a avaluar de manera eficaç, i en temps real, les competències i habilitats dels i les candidates a un lloc de treball.
 
Així, durant els processos de selecció, els aspirants a un lloc de treballpodrien ser avaluats a través d'experiències virtuals complexes que hauran de superar, i que permetran donar a conèixer als ocupadors quines són les seves fortaleses i punts febles d'una manera més ràpida, segons han coincidit els ponents de l'esdeveniment.
 
En la jornada han participat com a conferenciants Javier Krawicki, cofundador i CEO de Nawaiam; Germán Cuenca, CEO i cofundador de l'empresa Ethikos 3.0; i Quirze Salomó, CEO i impulsor del CatVers centre Blockchain Catalunya.
 
La irrupció del metavers i dels videojocs en els processos de selecció és per a alguns dels ponents una evolució necessària perquè no es pot "valorar a professionals del futur amb eines del passat", ha afirmat Krawicki. Per part seva, Cuenca ha assegurat que "la ludificació i el metavers per a avaluar candidats ha vingut i es quedarà. En altres països ja es fa".
 
Encara que els experts que han participat en la trobada veuen en aquesta nova tecnologia oportunitats de millorar els processos de selecció, Cuenca considera que "la majoria de les empreses estan entrant amb una certa cautela en l'ús de metavers en la selecció de personal".
 
Encara així, entre les organitzacions que ja utilitzen el metavers per a reclutar talent hi ha Carrefour. L'empresa ha realitzat entrevistes de treball a través de la plataforma de metavers The Sandbox per a contractar analistes i científics de dades el mes de maig passat de 2022, segons ha anunciat la seva CEO, Alexandre Bompard, a través de Twitter.  

 

Què és el metavers?

El terme metavers va aparèixer per primera vegada el 1992 en la novel·la de ciència-ficció Snow Crash, de Neal Stephenson, en la qual l'autor el descrivia com un ciberespai de realitat virtual on es pot experimentar una "segona vida" a través d'avatars digitals.
 
Videojocs com Fornite o Second Life han establert les bases delmetavers, segons alguns experts, encara que sense l'experiència immersiva que suposa l'esmentada nova tecnologia. Empreses com ara Meta (abans Facebook), Microsoft o Amazon, entre altres, ja estan aplicant aquesta nova tecnologia i intentant millorar el seu desenvolupament.
 
El metavers "és un entorn virtual en el qual els éssers humans interactuen social i econòmicament amb avatars, a través de dispositius físics (ulleres, sensors) i que representa una metàfora del món real, però sense limitacions físiques", explica en un recent informe de la UOC l'investigador i expert en noves tecnologies Marc Cortés.
 
"La paraula metavers té molt màrqueting darrere, però en realitat és una nova experiència immersiva. És una evolució de la realitat augmentada i el gaming", assegura per la seva part Krawicki, cofundador de Nawaiam, una empresa que ha desenvolupat una aplicació per a avaluar les competències d'empleats o candidats a una ocupació a través de videojocs.


El metavers permet eliminar estereotips en els processos de selecció

Un dels principals avantatges que els experts veuen al metavers a l'hora de seleccionar talent és que es podrà millorar la inclusió de col·lectius vulnerables en els processos de selecció, ja que a vegades es discriminen inconscientment.
 
"El metavers és brutal a l'hora de seleccionar perfils de manera inclusiva perquè no avalues si és home, dona, si és major o menor de 45 anys, sinó si aquesta persona s'adequa a les funcions que les empreses estan requerint", ha comentat sobre aquest tema Germán Cuenca, CEO i cofundador de l'empresa Ethikos 3.0, que ofereix una nova tecnologia per a ludificar el reclutament de talent.
 
Per a l'expert en recursos humans, "crear ludificació per a veure com es desenvolupa un candidat o candidata en una situació real a través d'un entorn virtual dona una capacitat d'avaluació i rapidesa més gran que si es fa presencialment. Ajuda a evitar biaixos i condicionants a l'hora de seleccionar al personal".
 
Més enllà dels processos de selecció, els experts consideren que el metavers també pot ajudar a avaluar les competències dels empleats. A més, aquesta nova tecnologia suposa també l'adquisició de noves habilitats. "El metavers estarà associat també a nous skills per als programadors, màrqueting, gestió de talent. Tots hauran de tenir incorporat el gaming entre les seves competències", ha assegurat Krawicki, CEO de Nawaiam.
 
Ara bé, atès que moltes persones poden tenir habilitats digitals limitades, "el procés de selecció ludificat o a través del metavers ha de ser opcional, ser inclusiu perquè hi ha persones que no tenen les habilitats per a manejar-se en un videojoc", ha assenyalat Cuenca. "Els candidats no han d'apostar pel metavers si no se senten segurs. Una competència digital no ho és tot, no invalida unes altres".
 

Videojocs per a autoconèixer-se o avaluar candidats

Durant la jornada de Barcelona Activa s'han presentat dos recursos lligats al metavers i al gaming que poden servir com a eines d'autoconeixement o bé d'avaluació de candidats a un lloc de treball.
 
Un d'ells és Nawaiam, que defineix el perfil conductual d'una persona a través d'un videojoc. Aquest presenta una sèrie de reptes en els quals els jugadors han de prendre decisions per a salvar el món. Una vegada que finalitza el joc, s'envia a les persones com a resultat una avaluació dels seus punts forts i de millora enfront de situacions laborals.
 
Un altre dels recursos presentats és Ethikos, un entorn virtual ludificat per a avaluar a les persones sobre la base dels seus valors.
 
Així mateix, durant la sessió s'ha donat a conèixer el CatVers, un metavers català, que està en ple desenvolupament i l'objectiu del qual serà difondre la cultura catalana de manera immersiva, mitjançant la blockchain, la realitat virtual, la intel·ligència artificial, el 5G, etc. "És una experiència immersiva, una plataforma oberta i col·laborativa. Hi ha molts metaversos que s'estan creant i Catalunya està desenvolupant el seu", ha indicat Salomó.
 
I tu què penses sobre les possibilitats del metavers per a la cerca de candidats o candidates a un lloc de treball? O bé per a autoconèixer-se o aconseguir una feina? Deixa'ns la teva opinió a través d'un comentari.

Deixa el teu comentari