Després de mesos de preparació, els estudiants han buidat tots els seus coneixements en aquests exàmens i les emocions afloren. Alguns senten alleujament, alegria, frustració, decepció o nervis per saber si la nota obtinguda serà suficient per poder cursar els estudis que volen, mentre que d'altres es pregunten, i ara què?
Després d'ocupar tot el seu temps en la preparació d'aquests exàmens, els i les joves s'enfronten a un període d'espera que no és fàcil d'omplir. Des d'Educaweb proposem algunes accions perquè l'espera de la nota de l'EBAU sigui de profit per afrontar el següent pas amb confiança: l'elecció del grau i del centre de formació.
"En breu començarà un altre moment clau de preinscripció i matrícula que pot allargar-se per les successives assignacions de plaça, així que convé recuperar forces per tornar a la càrrega i seguir treballant en la definició de l'itinerari acadèmic i professional", apunta García Miraz.
Mentre esperes la publicació de les notes de la teva comunitat pots aprofitar aquests dies per:
Conèixer l'oferta de graus i centres en profunditat
Triar quina carrera estudiar és una decisió important que convé prendre amb calma i des de la reflexió. No hi ha un criteri únic per decidir què estudiar, sinó que factors com el salari, la taxa d'ocupació, les sortides professionals o la vocació són alguns d'ells.
García Miraz recomana als nois i noies que "no es conformin amb el que creuen saber sobre l'itinerari escollit. Seguir explorant professions i estudis és clau per estar preparats si la nota no és l'esperada o simplement per estar segurs que s'han valorat totes les opcions. A més, la nota d'admissió obtinguda pot condicionar l'elecció de carrera, per la qual cosa convé haver valorat les alternatives d'estudis que siguin afins a l'opció preferent".
Igual d'important és l'elecció del centre formatiu. Aquest pot ser un component eliminatori per a molts estudiants, que bé vulguin cursar els seus estudis a prop de casa o, per contra, vulguin posar rumb a una altra regió.
Però per a una elecció correcta d'universitat, la que sigui millor per a tu, és important identificar els graus que ofereix cada centre, valorar les modalitats (online o presencial) que millor s'adapten a les teves necessitats, descobrir les instal·lacions que ofereixen, informar-te sobre el professorat, conèixer la ràtio d'alumnes per classe, el seu pla d'estudis, la seva ubicació i el reconeixement de la institució mitjançant la consulta dels diferents rànquing existents.
Igualment, García Miraz sosté que és aconsellable "sondejar coneguts i familiars sobre les seves professions perquè comparteixin detalls del seu dia a dia i del que més els satisfà de la seva feina i contactar amb altres estudiants que ja estiguin cursant una carrera i preguntar-los com l'estan vivint i si respon a les seves expectatives".
Descobrir altres itineraris formatius
Elaborar, durant aquests dies, un llistat de segones opcions és també una eina valuosa que podràs utilitzar a l'hora d'afrontar el procés de decisió de la teva vida acadèmica i laboral.
"Cal tenir molt en compte que hi ha múltiples camins per assolir la satisfacció laboral. En cas que el camí triat quedi frustrat, és important que tinguis clares altres opcions i que coneguis els terminis d' inscripció als mateixos. En molts casos, els tràmits s'han d'iniciar en paral·lel a la preinscripció universitària", explica Eloi Tomàs Domingo, psicòleg i creador de continguts d'orientació acadèmica i professional a Educaweb.
Pots investigar al diccionari d'estudis, altres itineraris formatius afins al grau que més t'agradaria realitzar, ja que si la nota que obtens no és la desitjada, matricular-te en una altra titulació, amb assignatures comunes o plans d'estudi semblants, seria una oportunitat.
No obstant això, un altre camí que pots valorar és el del Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS). Després dels dos anys d'aquests estudis, podràs intentar accedir de nou a la universitat si així ho desitges, cursar un altre CFGS o endinsar-te ja en el món laboral.
Prendre't un any sabàtic, explorar la formació no reglada o estudiar a l'estranger també són itineraris que pots explorar o valorar.
Esbrinar quins graus universitaris requereixen d'un màster obligatori
Els màsters habilitants són formacions oficials orientades exclusivament a una determinada professió i inclouen també un període de pràctiques formatives dins del pla d'estudis. Informar-se d'aquest requisit amb anterioritat evitarà sorpreses indesitjades en finalitzar el grau universitari.
En l'apartat d'orientació d'Educaweb, dedicat a aquesta qüestió, pots consultar totes les professions regulades que requereixen d'un màster habilitant oficial i, a més a més, conèixer la diferència entre un màster oficial i un de propi.
Cercar i comparar les notes de tall d'anys anteriors
"Les notes de tall proporcionen una referència que orienta sobre la nota d'admissió que pots necessitar per ingressar en un grau universitari, tot i que no et garanteixen l'admissió per a aquest curs, ja que poden variar respecte a anys anteriors. Quan obtinguis les teves notes de la selectivitat, aquestes poden ajudar-te a ordenar les preferències abans que finalitzi el període de preinscripció", argumenta Tomàs.
Realitzar el Test GR
Si encara no tens clar què estudiar, pots experimentar amb el Test GR (Gran Recorregut) que, mitjançant una sèrie de preguntes, et guiarà per començar el teu projecte acadèmic i professional amb més fonament i confiança.
La prova està conformada per un qüestionari basat en el Programa d'Orientació Professional Autoaplicat (POPA) i la seva finalitat és aprofundir en l'autoconeixement per ajudar-te a entendre millor com ets i esbrinar els teus interessos formatius i laborals, per determinar quin és l'àmbit d'estudis que més aprofita i posa en joc el teu perfil.
Amb aquesta eina gratuïta d'Educaweb podràs tenir una primera base en la qual forjar les teves idees per realitzar una bona elecció d'estudis.
També disposes en aquest portal d'un diccionari de professions en el qual aprofundir en les figures existents en el mercat laboral, descobrir les seves funcions, el perfil professional ideal per a cada lloc de treball i estudis necessaris per accedir-hi.