Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Les millors universitats d'Europa per estudiar un grau universitari

Notícia

Els centres britànics són els més destacats d'Europa i a Espanya despunta la Universitat Autònoma de Barcelona, segons el QS World University Ranking 2024

  • 08/09/2023
  • Temps de lectura 6 mins

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


Si el prestigi de la universitat en la qual cursaràs un grau universitari és un dels factors de pes per tu a l'hora de triar on realitzar els teus estudis, t'interessarà saber que 5 de les 10 millors universitats a nivell mundial es troben a Europa, segons el QS World University Ranking 2024. De fet 4 d'elles s'ubiquen a Regne Unit i 1 a Suïssa.

Un total de 501 universitats europees figuren entre les millors del món, segons l'esmentat ranking, aproximadament un terç de les analitzades en la classificació. Entre elles destaquen especialment les del Regne Unit, país que compta amb el major nombre d'universitats d'Europa classificades internacionalment (90), seguit d'Alemanya (49) i Itàlia (42). 
 
Així mateix, cal destacar que per a l'elaboració de la vintena edició del QS World University Rankings 2024 s'han tingut en compte 1.500 institucions de 104 ubicacions. També, s'han implementat millores metodològiques introduint tres noves mètriques a les ja existents: sostenibilitat, resultats laborals i xarxa internacional de recerca.
 

Les universitats britàniques, les millors d'Europa

La University of Cambridge lidera la classificació dels millors centres universitaris d'Europa i, a més a més, és la segona millor institució a nivell mundial, superada només pel Massachusetts Institute of Technology (MIT), als Estats Units, que ocupa el primer lloc del món per dotzè any consecutiu.   
 
Aquesta universitat britànica ha obtingut una puntuació global de 99,2 i destaca en els següents indicadors amb la puntuació màxima (100): reputació acadèmica, reputació entre els ocupadors, ràtio d'estudiants per professor, ràtio de docents internacionals i resultats laborals, segons aquest ranking elaborat per la consultora internacional d'educació superior Quacquarelli Symonds (QS).   
 
En segon lloc, a nivell europeu, es troba la University of Oxford amb una puntuació global de 98,9, que, a més a més, la situa com la tercera millor universitat del món. Tanquen el top 5 europeu l'Imperial College London (97,8), ETH Zurich (93,3) i London's Global University (UCL) (92,4).

A continuació, et mostrem la resta d'universitats europees que conformen el top 10 de les millors del continent, segons el QS World University Ranking 2024.

Posició a Europa

Posició a nivell mundial

Universitat

País

1

2

University of Cambridge

Regne Unit

2

3

University of Oxford

Regne Unit

3

6

Imperial College London

Regne Unit

4

7

ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology

Suïssa

5

9

London's Global University (UCL)

Regne Unit

6

22

The University of Edinburgh

Regne Unit

7

24

Université PSL

França

8

32

The University of Manchester

Regne Unit

9

36

École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL)

Suïssa

10

37

Technical University of Munich

Alemanya

La Universitat Autònoma de Barcelona, la més destacada a Espanya

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és la més ben posicionada a Espanya. De fet, aquesta institució situada a Bellaterra (Barcelona) ha anat millorant la seva posició en l'esmentat rànquing durant tres anys consecutius aconseguint passar del lloc 213è el 2021 al 149è al 2024 a nivell mundial, el seu millor resultat en l'última dècada. 
 
A més a més, la UAB se situa dins del top 100 europeu ocupant el lloc 63è del ranking que classifica les millors universitats d'Europa. L'entitat ha destacat especialment en els indicadors de sostenibilitat (94,6) i en xarxes de recerca internacional (84,2). 
 
Molt d'aprop la segueix una altra universitat catalana, la Universitat de Barcelona (UB), que amb una puntuació global de 49.7 ocupa el lloc 70è a nivell europeu i el 164è a escala mundial. La UB també despunta en els mateixos indicadors que la seva antecessora: en sostenibilitat (98,1) i en xarxes de recerca internacional (97,8). 
 
També, dues universitats espanyoles més han aconseguit posicionar-se en el top 100 per cursar els estudis de grau a Europa. La Universitat Complutense de Madrid (UCM) (lloc 73è) i la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) (lloc 84è). Ambdues institucions també destaquen pels indicadors de sostenibilitat i xarxes de recerca internacional. 
 
Cal destacar que la Universitat Complutense de Madrid ha fet un salt important en al ranking mundial respecte a l'any anterior, passant del lloc 226è al 171è
 
A continuació, et mostrem el top 10 d'universitats espanyoles més ben posicionades a Espanya i al món segons el QS World University Ranking 2024.
 

Posició a Espanya

Posició a nivell mundial

Universitat

1

149

Universitat Autònoma de Barcelona

2

164

Universitat de Barcelona

3

171

Universidad Complutense de Madrid

4

199

Universidad Autónoma de Madrid

5

280

Universidad de Navarra

6

310

Universitat Pompeu Fabra

7

319

Universidad Carlos lll de Madrid

8

349

Universidad Politécnica de Madrid

9

354

Universitat Politècnica de Catalunya

10

403

Universidad de Granada

 
Recorda que el prestigi d'una universitat no hauria de ser l'únic factor que determini la teva elecció sobre on estudiar la carrera universitària. A Educaweb t'expliquem quins altres criteris has de tenir en compte a l'hora de triar on estudiar un grau universitari, com ara les seves instal·lacions, professorat, serveis complementaris que ofereix i nombre d'alumnes per classe, entre d'altres.

Fitxa tècnica

El QS World University Ranking es dona a conèixer cada any per tal d'ajudar els futurs estudiants a identificar les universitats líders a nivell mundial.


Aquesta edició del QS World University Ranking 2024 ha estat la vintena i ha comptat amb 1.500 institucions de 104 ubicacions per a l'elaboració de la classificació. A més, s'han afegit tres indicadors més als ja existents: sostenibilitat, resultats laborals i xarxa internacional de recerca.

La puntuació global de cada universitat que apareix en el ranking es basa en els següents indicadors: reputació acadèmica, reputació entre els ocupadors, ràtio d'estudiants per professor, cites en articles de recerca, ràtio de docents internacionals, ràtio d'estudiants internacionals, xarxa internacional de recerca, resultats laborals i sostenibilitat.

Els resultats es fonamenten en l'anàlisi de 17,5 milions d'articles acadèmics i les opinions d'experts formats per més de 240.000 professors i ocupadors.

Noelia Carmona Núñez Redactora
Sóc periodista, redactora i editora de continguts a Educaweb, on també gestiono les xarxes socials corporatives.

Vaig estudiar el Grau en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona amb Menció en Periodisme Especialitzat en Cultura i Societat. Treballo a Educaweb amb la il·lusió d'informar les persones perquè prenguin decisions sobre el seu futur acadèmic i professional a través de les nostres publicacions sobre formació, educació i treball.
Deixa el teu comentari