Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Descobreix les millors universitats europees per estudiar matemàtiques i estadística

Notícia

La Universitat de Barcelona és la millor d'Espanya per cursar aquests estudis, segons el World University Rankings by Subject 2024 de Times Higher Education

  • 08/11/2023
  • Temps de lectura 6 mins

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb

Si tens en ment cursar un grau universitari relacionat amb les matemàtiques o l'estadística t'interessa saber quines són les universitats més prestigioses d'Espanya i Europa per realitzar aquests estudis.

Fins a 3 institucions europees es troben entre el top 10 de les millors del món per cursar el Grau en Matemàtiques o el Grau en Estadística, a banda dels possibles graus relacionats amb aquestes matèries, segons el World University Rankings by Subject 2024 de Times Higher Education.

Per determinar quines són les millors institucions universitàries en aquests àmbits, l'esmentat rànquing, en la seva 20a edició, ha analitzat 1.370 universitats aquest any, 63 més que en l'anterior. 

Per a l'elaboració de la classificació s'han examinat diversos indicadors, agrupats en cinc àrees d'acompliment:

  • Ensenyament: té en compte aspectes com la ràtio d'estudiants i la reputació del professorat, entre d'altres.
  • Entorn de la recerca: analitza el volum, els ingressos i la reputació de les investigacions que es realitzen.
  • Qualitat de la recerca: examina el seu impacte, solidesa, excel·lència i influència.
  • Perspectiva internacional: comptabilitza el nombre d'estudiants, docents i investigacions internacionals.
  • Indústria: examina quantes patents i ingressos es generen en cada universitat.

"En aquesta edició hem passat de 13 a 18 indicadors d'acompliment acuradament calibrats per brindar les comparacions més completes i equilibrades, en les quals confien estudiants, acadèmics, líders universitaris, la indústria i els governs", expliquen al web de Times Higher Education.

La Universitat de Barcelona és la més ben posicionada a Espanya

La Universitat de Barcelona (UB) és la millor universitat espanyola per estudiar matemàtiques i estadística, segons l'última edició del World University Rankings by Subject 2024, que la situa en la franja de 176-200 a nivell mundial. 

La UB destaca en els indicadors de qualitat de recerca, amb 81,7 punts sobre 100; en indústria, amb una qualificació de 66,3; i en perspectiva internacional amb 60,6 punts.

La segona institució espanyola que despunta per realitzar aquests estudis és la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que es troba entre els llocs 2001-250 de la classificació mundial. Tanmateix, la UAB té la millor puntuació, d'entre totes les universitats de l'Estat en un dels indicadors, el de qualitat de la recerca (82 punts), superant fins i tot la UB.  

Per la seva banda, la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) és la tercera a nivell nacional per cursar aquests estudis universitaris i es troba en la franja 251-300 de la classificació mundial. La UAM ha obtingut millors valoracions en els indicadors de qualitat de recerca (74,4) i en el de perspectiva internacional (60,8).  

A continuació, et presentem les universitats espanyoles més ben posicionades per estudiar carreres relacionades amb les matemàtiques i l'estadística, segons el rànquing.

Posició a Espanya Posició a nivell mundial Universitat
1 176-200 Universitat de Barcelona
2 201-250 Universitat Autònoma de Barcelona
3 251-300 Universidad Autónoma de Madrid
4 301-400 Universitat de València
5 401-500 Universidad de La Laguna
6 401-500 Universitat Politècnica de Catalunya
7 401-500 Universitat Politècnica de València
8 401-500 Universitat Rovira i Virgili
9 501-600 Universitat de les Illes Balears
10 501-600 Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatea
Elaboració pròpia en base al World University Rankings by Subject 2024 del Times Higher Education.

¿Quines són les millors universitats d'Europa per estudiar Matemàtiques i Estadística?

Ara bé, si tens oportunitat d'estudiar en algun país europeu una carrera en matemàtiques o estadística, la University of Cambridge, a Regne Unit, és la millor institució universitària d'Europa, i la cinquena al món, per estudiar un grau en aquests àmbits, segons la classificació de Times Higher Education.

L'esmentada universitat ha obtingut una puntuació per sobre de 90 punts sobre 100 en tots els indicadors analitzats, destacant especialment en l'entorn de la recerca (99,5) i en la seva qualitat (96,5). 
 
De fet, les universitats angleses són les més ben posicionades, ja que tres d'elles es troben dins del top 5 europeu: l'esmentada University of Cambridge, la University of Oxford (segona a nivell europeu i vuitena a escala mundial) i l'Imperial College London (quarta i onzena, respectivament).

Cal destacar que la University of Oxford ostenta la millor puntuació, d'entre totes les institucions europees analitzades, en l'indicador d'entorn de la recerca (97,7).

Coneix a continuació totes les universitats que conformen el top 10 d'Europa, entre les quals hi ha: 3 universitats de Regne Unit, 2 de Suïssa, 2 de França i 3 d'Alemanya.
 
Posició a 
Espanya
Posició a
nivell mundial
Universitat
1 5 University of Cambridge (Reino Unido)
2 8 University of Oxford (Reino Unido)
3 9 ETH Zurich (Suiza)
4 11 Imperial College London (Reino Unido)
5 19 École Polytechnique Fédérale de Lausanne (Suiza)
6 20 Paris Sciences et Lettres -PSL Research University Paris (Francia)
7 22 Technical University of Munich (Alemania)
8 27 LMU Munich (Alemania)
9 30 Institut Polytechnique de Paris (Francia)
10 32 Université Paris-Saclay (Francia)
Elaboració pròpia en base al World University Rankings by Subject 2024 del Times Higher Education.
La informació que proporcionen els rànquings internacionals com el World University Rankings by Subject 2024 de Times Higher Education, pot ser un dels factors a tenir en compte a l'hora de triar on estudiar. 
 
No obstant això, aquesta no hauria de ser l'única variable a valorar abans de prendre una decisió tan important, ja que n'hi ha d'altres com les seves instal·lacions, el pla d'estudis, o la seva connexió amb el transport públic, entre altres aspectes.

Per prendre una decisió informada sobre els teus estudis universitaris, explora els recursos i continguts d'orientació que Educaweb posa a la teva disposició sobre el tema, i que t'ajudaran a valorar tots els factors que hauries de tenir en compte a l'hora de decidir la universitat on cursaràs els teus estudis de grau. 

Fitxa tècnica

World University Rankings by Subject 2024 de Times Higher Education ha analitzat les millors universitats en les àrees de: art i humanitats, empresa i economia, salut, ciències computacionals, educació, enginyeria, dret, ciències de la vida, ciències físiques, psicologia i ciències socials. 

Per a l'elaboració del rànquing s'han tingut en compte 1.370 universitats dins de la subàrea de matemàtiques i estadística. 

A banda de matemàtiques i estadística, els següents estudis també formen part de la branca de coneixement de ciències físiques: física i astronomia, química, geologia, ciències mediambientals, i ciències marines i de la terra. 

Aquesta ha estat la 20a edició del rànquing i per a ell s'han puntuat a les universitats sota els següents indicadors i ponderacions per a cadascun: ensenyament (29,5), entorn de la recerca (29), qualitat de la recerca (30), perspectiva internacional (7,5) i indústria (4).

Deixa el teu comentari