Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Els treballadors sènior es mostren proactius a seguir formant-se

Notícia

Els professionals majors de 50 anys estan més interessats en adquirir competències tecnològiques i habilitats en lideratge d'equips, segons un informe de Randstad Research

  • 15/11/2023
  • Temps de lectura 6 mins

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
Els treballadors majors de 50 anys són proactius davant la formació: ells mateixos busquen els cursos més propers als seus interessos i necessitats, assegura l'informe Mercado laboral de los seniors. Retos y oportunidades (2023), elaborat per Randstad Research.

El 48% dels empleats d'entre 50 i 64 anys vol seguir formant-se i admet que busca els ensenyaments que li interessen pel seu compte, per tal d'adquirir noves habilitats que els permetin seguir creixent professionalment i encaixar millor davant les noves necessitats del mercat i l'evolució tecnològica, recull l'informe d'aquesta consultora de recursos humans. 

De fet, 1 de cada 4 (24,7%) ha realitzat anualment un curs en els últims 5 anys, mentre que el 61% afirma haver participat en alguna formació en l'últim lustre, segons l'informe, que ha tingut en compte l'opinió de 1.383 persones majors de 50 anys. 

També cal destacar que els treballadors sènior que van participar en algun tipus de formació van preferir la modalitat online (47%) enfront de la presencial (43%) o l'híbrida (10%). 

Entre les temàtiques d'estudi que més interès desperten entre els treballadors d'aquesta franja d'edat per formar-se es troben:  
formación en mayores de 50 años
La meitat dels treballadors de més de 50 anys vol continuar aprenent i recicla els seus coneixements a través de cursos de formació. Imatge: Freepik.

Per què es volen formar els professionals majors de 50 anys?

La majoria dels treballadors sènior decideix formar-se per desenvolupar-se millor professionalment (65%), i gran part d'ells també per reciclar-se i reduir el risc de quedar obsolets (50%). 

Aquests professionals també tenen interès en realitzar cursos de formació per ampliar les seves opcions de treballar en altres àrees de la mateixa empresa (45%), per estar al dia en el seu àmbit d'especialització (31%) i en menor mesura per optar a millores salarials (27%) o per augmentar les seves opcions de trobar una millor ocupació (20%).
 

Els que no es formen no ho fan per motius econòmics

No obstant això, hi ha un percentatge petit de treballadors sènior (14%) que es troben en actiu i que no ha rebut cap tipus de formació en els últims 5 anys. La meitat d'ells (47%) al·ludeix a la situació econòmica desfavorable com a raó principal per no formar-se, i 2 de cada 10 (20%) diu no fer-ho per no trobar cap curs d'utilitat ni interessant en termes de contingut, recull l'informe. 

Un altre dels motius és per la falta de temps (20%), perquè la seva empresa no els ho exigeix (18%), perquè no ho veuen necessari i creuen que no els reportarà res (9%) i perquè pensen que tenen els coneixements i habilitats suficients (7%).

trabajador senior
Els treballadors sèniors es mostren desesperançats davant les possibilitats de canviar de feina perquè creuen que l'edat és un impediment. Imatge: Freepik.

Només 2 de cada 10 sèniors es recicla amb l'objectiu de canviar de feina

La formació pot ser un element valuós per als qui busquen un canvi laboral, encara que només 2 de cada 10 es recicla amb aquest objectiu, assenyala l'informe.

Els qui decideixen formar-se per tal de canviar de feina ho fan principalment per 3 raons: la recerca d'un salari més alt (34%), la necessitat de trobar nous reptes professionals (24%), i per trobar una millor conciliació laboral i familiar (20%), segons l'informe.   

En menor mesura, alguns sèniors consultats van confessar voler canviar d'ocupació perquè no se senten a gust en el seu actual lloc de treball i empresa. La majoria d'ells van atribuir la necessitat de canviar de feina a que no es consideren valorats, ni reconeguts ni realitzats en la seva actual empresa (16%), o bé perquè se senten estancats i sense oportunitats d'ascendir (14%) o perquè volen sortir d'un mal clima laboral (9%), sosté l'estudi.

Els professionals sènior creuen que l'edat és un impediment per canviar de feina

Buscar una nova ocupació no és tasca senzilla per als treballadors majors de 50 anys i els que volen fer-ho es mostren desesperançats: 6 de cada 10 creuen que les seves probabilitats de canvi són "molt" o "bastant baixes", recull l'informe. 
 
Qüestionats pels motius de les seves baixes expectatives de canvi aquests van contestar que les empreses són reàcies a contractar persones majors de 50 anys (67%), d'altres opinen que l'edat és un impediment (52%) i que les empreses valoren més la joventut que l'experiència (43%).

Sabies que...?

  • 1 de cada 3 empleats a Espanya té més de 50 anys.
 
  • Els treballadors majors de 55 anys (34%) dupliquen el grup d'edat entre els 15 i 30 anys (16%). Per al 2050, la bretxa entre tots dos grups d'edat s'ampliarà a 28 punts.
 
  • El 57% dels professionals d'entre 50 i 64 anys té un nivell educatiu mitjà.
 
  • En aquest contingut d'Educaweb s'ofereixen recomanacions perquè les persones aturades majors de 55 anys trobin feina.

  
Fitxa tècnica

L'informe Mercado laboral de los Seniors. Retos y oportunidades (2023), elaborat per Randstad Research, recull les opinions de 1.383 persones majors de 50 anys
 
L'estudi analitza l'estat de la formació entre els treballadors d'entre 50 i 64 anys, les seves trajectòries professionals, les seves expectatives i com els ha afectat la reforma laboral.

Deixa el teu comentari