Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

"L'objectiu és que els joves es formin independentment dels recursos econòmics"

Entrevista

El projecte Creamos Oportunidades, guanyador del Premi Bertelsmann-Educaweb d'Orientació per a Empreses 2023, capacita i orienta els joves amb vocació en el sector de l'hostaleria i el turisme

  • Temps de lectura 7 mins

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


Virginia Lucca de Tena. Directora de la Fundación Mahou San Miguel
El Premi Educaweb 2023 de la categoria Empreses ha estat per a la Fundación Mahou San Miguel pel seu programa Creamos Oportunidades en Hostelería y Turismo, dirigit a joves en situació de desocupació.
 
Aquesta iniciativa, que es du a terme des del 2014, té com a objectiu formar els joves amb talent i vocació en els àmbits de l'hostaleria i el turisme facilitant-los formació i orientació acadèmica i professional contínua, amb el suport d'una àmplia xarxa de professionals, escoles d'hostaleria i entitats col·laboradores.
 
Per aconseguir el seu propòsit, la iniciativa compta amb la col·laboració de 16 centres formatius i més de 300 establiments d'hostaleria de tota Espanya, que ofereixen als participants formació teòrica i pràctica a través de la FP Dual d'Hostaleria i Turisme i un programa d'especialització en Direcció de Sala.
 
Així mateix, el projecte també compta amb la col·laboració de professionals d'orientació de Fundación Exit i Fundación Hechos, que ofereixen acompanyament i seguiment personalitzat als participants, així com també amb professionals voluntaris de Mahou San Miguel, que posen a la disposició dels alumnes moltes de les seves habilitats i coneixements.
 
Addicionalment, tots els participants, quan acaben la formació, passen a formar part de Linkados, una comunitat alumni que els permet accedir a beques per continuar especialitzant-se, accedir a formació actualitzada, participar en esdeveniments del sector i a la borsa d'ocupació.

El jurat ha valorat la consecució dels objetius, projecció i continuitat prevista de la iniciativa, així com la coherència entre la justificació teòrica, els objectius, les activitats, els recursos i la metodologia exposada.

 

Què els ha motivat a desenvolupar un programa per fomentar les vocacions en el sector de l'hostaleria i el turisme, i basat en l'FP Dual?
 
A la Fundación Mahou San Miguel treballem des dels orígens per promoure iniciatives que responguin a les necessitats del nostre entorn de manera sostenible i que promoguin la igualtat d'oportunitats d'accés a la formació i la inserció laboral per als joves.
 
El sector de l'hostaleria i el turisme és un dels que més contribueix a l'economia nacional. Segons les dades de l'INE, al 2022 va suposar un 8% del nostre PIB, que va generar un 11,4% de l'ocupació total. Això ens va fer adonar del ventall ampli d'oportunitats que podia oferir als joves amb talent i vocació. Per això, només un any després de la nostra creació, vam posar en marxa el programa Creamos Oportunidades en Hostelería i Turismo.
 
L'aposta per la Formació Dual va ser clara des del principi, perquè aquesta modalitat educativa agrupa els coneixements teòrics amb les habilitats pràctiques per formar a professionals qualificats i completament adaptats a les demandes del sector.
 
Quins agents i/o entitats col·laboren en el desenvolupament del programa i quin paper hi juguen?
 
Una de les claus del programa Creamos Oportunidades és el treball en xarxa. Per aconseguir l'excel·lència treballem de la mà d'entitats que tenen una àmplia trajectòria i que han sumat a la iniciativa els seus coneixements i experiència.
 
És el cas de Fundación Exit, organització destinada a prevenir l'abandonament educatiu dels joves, que ens ajuda a fer un seguiment personalitzat dels alumnes per resoldre qualsevol dubte que els sorgeixi, i perquè puguin sentir-se acompanyats a l'hora d'orientar la seva carrera laboral i aconseguir les seves metes.
 
En aquest itinerari formatiu també juguen un paper fonamental els centres educatius, les escoles d'hostaleria en les quals s'imparteix el programa i els professors, amb els quals col·laborem per oferir la formació més actualitzada i adaptada a les demandes del sector.
Els establiments hostalers són una altra part essencial, en primer lloc, perquè són els que finalment tenen la capacitat d'oferir una oportunitat laboral al jove i, d'una altra banda, són fonamentals a l'hora d'identificar les tendències i necessitats del sector.
 
Entre tots, hem creat un programa educatiu capaç de formar professionals qualificats amb capacitat per accedir de manera directa al mercat laboral.

Què han de fer els joves per poder participar en aquest programa i quins requisits han de complir?
 
Aquesta formació es dirigeix a tots els joves amb vocació i que tinguin interès pel sector de l'hostaleria i el turisme. Per entrar a forma part del programa Creamos Oportunidades, que es desenvolupa de la mà de centres privats i públics de vuit comunitats autònomes, els joves només han s'han de matricular en un d'aquests centres, tant en la modalitat Dual de grau mitjà i superior, com en el cas de l'especialització en Direcció de Sala. Tota la informació sobre aquest tema la podran trobar a la pàgina web.
 
A més, al 2021 vam crear les beques Crecemos, destinades a joves que tenen recursos econòmics reduïts i que es vulguin formar a través de l'FP en qualsevol escola d'Espanya. L'objectiu de la Fundació és que els joves puguin accedir a una formació de qualitat amb independència de les possibilitats econòmiques.
 
En què consisteix l'orientació acadèmica i professional que s'ofereix als joves que participen en el programa Creamos Oportunidades en Hostelería y Turismo?
 
Creamos Oportunidades és més que un programa formatiu, és una xarxa d'educació i ocupació que busca que tots els joves que en formen part rebin orientació i acompanyament per assolir les seves metes amb èxit.
 
Com hem comentat, per aconseguir-ho, col·laborem amb entitats amb una trajectòria llarga, com la Fundación Exit, específicament destinades a reduir l'abandonament educatiu primerenc de joves en situació de vulnerabilitat social a través de projectes formatius.
 
L'acompanyament personalitzat dels alumnes no es produeix només durant l'itinerari acadèmic, sinó també posteriorment, a través de la plataforma Linkados, una comunitat alumni que permet que els antics alumnes de Creamos Oportunidades continuïn connectats durant la seva trajectòria professional, estiguin al dia de tot el que passa al sector i que accedeixin a beques per especialitzar-se, a més d'accedir a continguts exclusius.
 
Quines han estat les fites més importants del programa des que es va crear el 2014 fins ara? Quin impacte i abast ha tingut?
 
Tot i que hi ha hagut molts moments importants, n'hi ha alguns que són inesborrables, especialment els que involucren les persones que formen part d'aquest projecte, com el primer lliurament de diplomes, l'última fa només uns mesos, el llançament de Linkados, així com aquelles activitats que fem regularment a les escoles.
 
També quan tenim l'oportunitat de parlar amb exalumnes i ens transmeten les seves històries personals i com ha evolucionat la seva carrera professional gràcies a aquest projecte. És molt gratificant veure com molts dels alumnes de les primeres edicions han construït carreres sòlides al sector i, fins i tot, ja aconsellen i orienten els nous alumnes. Em ve al cap, per exemple, el cas d'un antic estudiant de Creamos Oportunidades que actualment és un dels formadors del programa. L'impacte tan positiu que té aquesta formació i que el nombre d'alumnes creixi any rere any és la veritable recompensa.  
Quins han estat els reptes principals amb els quals s'han trobat durant el desenvolupament del projecte i com els han afrontat?
 
Diria que els primers passos sempre són els més difícils i, durant aquests primers anys, vam anar polint diferents aspectes. Quan el programa va començar a tenir una certa maduresa vam anar aprofundint en les necessitats que té el sector i adaptant els continguts que aportem des de la Fundación i les masterclass. També intentem sempre que la formació ajudi els alumnes a estar motivats, alhora que tractem d'elevar la professió.
 
Per descomptat, un abans i un després va ser la pandèmia, que va afectar molt l'ensenyament. En aquest període, vam donar més importància a la digitalització dels processos i vam buscar la manera de continuar connectats. Precisament, va ser aleshores quan va sorgir la idea de crear Linkados, la nostra comunitat alumni.
 
Per què és important que les empreses s'involucrin en la formació i l'orientació dels joves?
 
La finalitat d'aquest programa de formació és que l'alumnat s'incorpori al mercat laboral havent adquirit les capacitats necessàries per desenvolupar la feina amb un nivell excel·lent. Per això és tan important que els alumnes adquireixin les habilitats pràctiques en el propi entorn de treball de la mà dels professionals del sector. Una cosa que no només beneficia els alumnes, sinó també els professionals, que tenen l'oportunitat de comptar amb nois i noies amb talent i vocació que poden aportar molt al seu negoci.
 
Què els va motivar a presentar-se als Premis Educaweb d'orientació acadèmica i professional?
 
Després de nou anys desenvolupant aquest programa de formació amb uns resultats excel·lents, tant pel que fa a les xifres de matriculació com respecte a les d'inserció laboral, pensem que la tasca conjunta realitzada per totes les persones implicades es mereixia un reconeixement com aquest.
 
Aquest és un premi a l'esforç de tota la xarxa de col·laboració que forma Creamos Oportunidades, que ha impactat positivament en la vida de més de 1.800 joves estudiants des del seu naixement i que encara té molt per oferir al sector de l'hostaleria i el turisme.
Noelia Carmona Núñez Redactora
Sóc periodista, redactora i editora de continguts a Educaweb, on també gestiono les xarxes socials corporatives.

Vaig estudiar el Grau en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona amb Menció en Periodisme Especialitzat en Cultura i Societat. Treballo a Educaweb amb la il·lusió d'informar les persones perquè prenguin decisions sobre el seu futur acadèmic i professional a través de les nostres publicacions sobre formació, educació i treball.
Deixa el teu comentari