Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

"L'orientació és una responsabilitat compartida entre els centres i les empreses"

Entrevista

LaJornada d'Automoció de Monlau Formació Professional, projecte guanyador del Premi iFP-Educaweb per a Centres de Formació Professional, posa en contacte l'alumnat amb els professionals del sector, segons els organitzador

  • Temps de lectura 6 mins

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


Carlos Salazar i Montse Barrera. Director de Monlau Formació Professional - Àrea d'Automoció, i directora del Departament d'Orientació i Promoció Laboral del mateix centre, respectivament
En la 16a edició dels Premis Educaweb es reconeix per segon any l'orientació que es du a terme als centres d'FP a través del Premi iFP-Educaweb per a Centres de Formació Professional. Aquest cop, el guanyador del Premi Educaweb en aquesta categoria ha estat un projecte d'orientació del centre Monlau Formació Professional: la Jornada de l'Automoció: orientació i especialització dels perfils tècnics. Quines competències valoren les empreses? Els perfils professionals més demandats del sector.

La Jornada de l'Automoció constitueix un punt de trobada entre l'alumnat, el professorat i els representants de les empreses que participen en la iniciativa conjuntament tant en l'organització com en l'execució. La iniciativa forma part del Pla d'Orientació de Monlau Formació Professional, que inclou també la realització de diverses activitats orientadores al llarg del curs en les quals s'impliquen les empreses.

Durant la segona edició de la Jornada de l'Automoció, duta a terme al maig d'aquest any, van participar més de 800 persones i es van fer diverses activitats, com ara: xerrades d'orientació acadèmica i professional, taules rodones, activitats de captació i talent, i entrevistes, sessions de networking entre l'alumnat i els representants de les empreses, i la presentació dels projectes finals dels cicles formatius relacionats amb l'automoció.

La iniciativa es dirigeix especialment a estudiants de 4t d'ESO i 2n de Batxillerat interessats en formar-se en l'àmbit de l'automoció, així com a l'alumnat i als exalumnes dels cicles formatius de grau mitjà i superior de Monlau. Així mateix, uns altres destinataris de l'esdeveniment són les empreses que participen com a expositores per donar-se a conèixer entre els estudiants i els titulats d'FP, i atreure nou talent.
 
El jurat ha destacat la contribució d'aquest projecte a l'orientació acadèmica i professional, i la originalitat i innovació en el seu plantejament. 


Quins són els motius pels quals han creat un esdeveniment d'orientació com la Jornada de l'Automoció?  
 
La Jornada de l'Automoció té com a propòsit posar en contacte tota la comunitat educativa amb l'estructura professional del sector.
 
El mercat laboral de l'automoció, actualment, necessita perfils professionals diversos, i aquest esdeveniment ha permès que les empreses tinguessin l'oportunitat de conèixer els projectes dels futurs professionals i promoure l'ocupabilitat.
 
En què consisteix el Pla d'Orientació de Monlau Formació Professional?
 
El Pla d'Orientació de Monlau inclou diferents accions d'orientació acadèmica i professional que es duen a terme durant els dos cursos acadèmics del cicle formatiu, a més, el fem extensiu a la comunitat Alumni mitjançant l'accés a la borsa de treball i la formació contínua.
 
La majoria de les activitats es duen a terme al llarg del segon i el tercer trimestre del segon curs, en què es fan diverses jornades d'orientació acadèmica, i tallers tècnics i temàtics. A més, el pla d'orientació es complementa amb la feina realitzada pels tutors acadèmics amb l'acció tutorial a l'aula.
 
També proporcionem a l'alumnat l'oportunitat d'entrar en contacte amb empreses del sector per promoure la inserció laboral. Tot això acompanyat amb metodologies innovadores pel que fa a l'orientació, com l'ús d'eines d'IA per a l'elaboració del CV i la preparació d'entrevistes.

Quines activitats formen part de la Jornada de l'Automoció i què aporten al Pla d'Orientació del centre?
 
Durant la Jornada de l'Automoció s'han fet diferents activitats, totes alineades amb els objectius del Pla d'Orientació de Monlau.
 
S'han organitzat taules rodones amb la participació d'empreses del sector de l'automoció, i s'ha dut a terme la defensa i presentació dels projectes dels alumnes que han estat avaluats in situ pels tribunals acadèmics. A més, les empreses han pogut veure els resultats de l'aprenentatge durant el cicle formatiu i han intercanviat experiències.
 
S'ha promogut el networking per a la captació de talent i s'han compartit novetats del sector de l'automoció. A més, s'ha disposat de punts d'orientació que inclouen la internacionalització i, finalment, ha estat un focus d'inspiració i d'orientació per als alumnes dels primers cursos dels cicles i per als seus projectes futurs.
 
Quin paper juguen les empreses col·laboradores en la Jornada de l'Automoció? Per què han decidit involucrar-les?
 
El paper de les empreses ha estat vital per intercanviar coneixements i, sobretot, per generar oportunitats de contractació per als qui s'acaben de titular.
 
Les empreses tenen l'oportunitat de conèixer talent i captar futurs professionals a més d'intercanviar bones pràctiques i noves tecnologies.
 
Per què és important que les empreses participin en l'orientació acadèmica i professional de l'alumnat?
 
Estem convençuts que l'orientació acadèmica i professional és una responsabilitat compartida en la qual han de participar tant els centres educatius com les empreses. Aquestes són les coneixedores de la realitat del sector i ens aporten idees i novetats que contribueixen a l'evolució dels currículums del centre.  
Quins són els reptes més importants als quals s'han hagut d'enfrontar en l'organització i execució d'aquesta iniciativa guanyadora del Premi Educaweb?
 
Un dels reptes més importants per al desenvolupament de la Jornada de l'Automoció ha estat que les empreses entenguessin la importància de la necessitat de participar en l'esdeveniment.
 
També ha suposat un repte l'organització i la logística per mobilitzar els més de 800 assistents tenint en compte la diversitat de perfils: alumnes de primers cursos que van anar com a visitants, alumnes de segons cursos que presentaven projectes, empreses expositores, empreses visitants, professorat i assistents externs.
 
En els cicles d'FP relatius a l'automoció hi ha molt poques dones. Estan fent o tenen planificat fer alguna acció en el seu Pla d'Orientació i la Jornada de l'Automoció per reduir aquesta bretxa de gènere?
 
Es preveu que es puguin dur a terme activitats d'orientació acadèmica, així com tallers o activitats pràctiques per a alumnes d'ESO, que puguin cursar un grau mitjà, i de Batxillerat, que puguin cursar un grau superior. A més, per a la propera edició de la Jornada de l'Automoció tenim previst incloure xerrades sobre el paper de la dona en el sector.
 
Què significa per a vostès haver guanyat el Premi Educaweb de Formació Professional? Què pensa que aportarà a la iniciativa guanyar aquest guardó?
 
Abans de res, és un reconeixement a l'esforç que ens ha suposat el desenvolupament i l'execució de la Jornada de l'Automoció, tant per als qui l'hem organitzat com per a tots els participants: professorat, alumnat i empreses.
 
Estem segurs que guanyar aquest premi contribuirà a donar visibilitat a la importància que els centres acadèmics tinguin un Pla d'Orientació Acadèmica i Professional, per posar a la disposició de l'alumnat eines que l'ajudi a decidir sobre el seu futur, tant acadèmic com professional.
Noelia Carmona Núñez Redactora
Sóc periodista, redactora i editora de continguts a Educaweb, on també gestiono les xarxes socials corporatives.

Vaig estudiar el Grau en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona amb Menció en Periodisme Especialitzat en Cultura i Societat. Treballo a Educaweb amb la il·lusió d'informar les persones perquè prenguin decisions sobre el seu futur acadèmic i professional a través de les nostres publicacions sobre formació, educació i treball.
Deixa el teu comentari