Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

La formació dels treballadors: el 97% de les empreses la finançarà amb fons propis

Notícia

Tot i així, la meitat de les companyies a Espanya considera important rebre finançament públic per a aquesta finalitat, segons informes de Randstad i Cegos

  • 18/01/2024
  • Temps de lectura 7 mins

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb.
Són diverses les veus expertes que porten temps alertant de la necessitat que les persones treballadores rebin formació al llarg de la seva vida per reduir el risc de quedar obsoletes, i per fer front a les necessitats que demandarà la societat i el mercat de treball en un futur pròxim. 

I és que el 18% dels llocs de feina corren el risc d'obsolescència en les seves competències en els pròxims tres anys, assegura la consultoria de recursos humans Cegos, en el seu Barómetro internacional 2023: Transformaciones, competencias y aprendizaje

Davant d'aquest escenari i conscients de la importància de que els seus treballadors i treballadores adquireixin nous coneixements i reciclin les seves competències, el 97% de les empreses a Espanya preveu finançar la formació que necessiten amb fons propis, segons l'informe Tendencias de Formación. Anticipando la formación del futuro desde las tendencias estructurales de cambio del mercado laboral (2023), elaborat per la consultora Randstad Research. 

Les empreses demanen més inversió pública destinada a programes formatius

Tot i que la gran majoria de les companyies estan disposades a destinar una partida dels pressupostos a formar els seus empleats, el 45% d'elles considera clau el finançament públic per a aquesta finalitat, segons dades del Fòrum Econòmic Mundial recollides per Randstad en el seu estudi. A més a més, aquestes organitzacions creuen que la inversió en formació contínua hauria de ser la política més important entre totes les desenvolupades per l'administració pública. 

Per tant, tan sols el 21% de les companyies espanyoles preveu finançar les seves formacions amb fons públics, afirmen les empreses consultades per Randstad. Així mateix, 4 de cada 10 recorrerà a cursos gratuïts per fer front a les necessitats d'aprenentatge de les seves plantilles.

 
formación
Quasi la totalitat de les empreses destina una part del seu pressupost a finançar formacions pels seus treballadors. Imatge: Freepik.

Empreses i persones treballadores consideren necessari invertir en formació per progressar

Empleats i ocupadors tenen clar que és fonamental formar-se al llarg de la vida per progressar professionalment. De fet, 6 de cada 10 persones treballadores estarien disposades a finançar personalment part de la seva formació, afirmen entre les més de 5.000 consultades per Cegos. 
 
En aquest sentit, el 57% dels departaments de recursos humans donen suport als seus treballadors i els incentiven a actualitzar les seves habilitats, especialment les digitals, detalla l' esmentada consultora. 
 
No obstant això, des del punt de vista dels empleats, les empreses haurien d'anticipar millor les seves necessitats formatives, ja que el 41% d'elles considera que la seva organització satisfà les seves necessitats "just a temps", mentre que el 44% afirma que la formació que reben, sovint, arriba "massa tard", afirma l'estudi de Cegos.

Quines seran les necessitats de formació predominants?

En l'era en què la digitalització, l'automatització i la transició cap a economies sostenibles han cobrat més rellevància, caldrà invertir en "formar professionals en camps tecnològics com la intel·ligència artificial (IA), la robòtica, la realitat immersiva o les ocupacions verdes", detalla Randstad. 
 
Així mateix, l'esmentada consultora, recomana a aquells professionals que treballen en sectors que corren el risc de quedar obsolets, que es reciclin per accedir a noves ocupacions. 
 
D'altra banda, s'haurà d'invertir en formar els treballadors en camps com la sanitat o la cura de les persones, que hauran d'afrontar l'envelliment poblacional. 
 
En aquesta línia, per facilitar el procés d'aprenentatge, "cada vegada més universitats utilitzen la realitat virtual i augmentada per facilitar la formació, per exemple, simulant operacions quirúrgiques, reanimacions, reaccions anafilàctiques, maneig postquirúrgic o emergències pediàtriques", assegura Randstad.
 
competencias digitales
És necessari invertir en format a professionals en camps tecnològics com la intel·ligència artificial (IA), la robòtica i la realitat inmersiva. Imatge: Freepik.

El nivell formatiu, cada vegada més important per accedir al mercat laboral

La formació serà cada vegada més important per participar en el mercat laboral, ja que entre 2023 i 2035 s'espera que 2 de cada 3 (67%) llocs de feina creats requereixin un nivell educatiu alt. Tan sols el 29% de les vacants exigiran un nivell educatiu mitjà i només un 4% un nivell baix, estima Randstad. 
 
I així ho demostren les tendències de contractació en els últims 15 anys, on s'han creat 2,5 milions d'ocupacions dirigides a persones amb nivells educatius alts, i s'han destruït 2,8 milions de feines per a empleats amb nivell educatiu baix, afirma l'estudi. 

A més, la formació també és important per optar a més oportunitats laborals. "La taxa d'atur entre els joves amb menor formació duplica la dels joves amb formació alta, per la qual cosa resulta imprescindible comptar amb un mínim d'estudis per accedir al mercat laboral", apunta Randstad. 
 
En aquest sentit, es preveu que el percentatge de persones treballadores amb nivell formatiu alt creixerà del 47% al 59% fins al 2035, mentre que el de nivell educatiu baix descendirà del 28% al 14%, i el de nivell mitjà passarà del 24% al 27%, augura aquesta consultora de recursos humans.

Sabies que…?

  • Els empleats són més propensos a comprometre's amb la formació si està relacionada amb una situació laboral real (65%); si el contingut és de fàcil accés (58%); o si va acompanyada d'un tutor o formador (47%), segons Cegos.
 
  • Sectors com la sanitat o l'administració pública compten amb plantilles més envellides que la mitjana, on els treballadors amb 50 anys o més superen el 40%, per la qual cosa és urgent trobar talent format en aquests àmbits, segons Randstad. 


Fitxa tècnica

El Barómetro internacional 2023: Transformaciones, competencias y aprendizaje, elaborat per la consultora Cegos, té per objectiu aprofundir en els àmbits i modalitats de formació que esperen les organitzacions i els treballadors en el futur, així com conèixer les prioritats de transformació que impacten les empreses.

L'enquesta d'aquesta edició s'ha realitzat entre juny i juliol de 2023 a França, Alemanya, Itàlia, Portugal, Espanya, Singapur, Brasil, Mèxic i Xile. En total, es van enquestar 5.048 empleats i 488 directors o caps de recursos humans, tots ells treballadors d'organitzacions del sector privat i públic amb 50 treballadors o més.

L' informe Tendencias de Formación. Anticipando la formación del futuro desde las tendencias estructurales de cambio del mercado laboral, elaborat per Randstad Research, ofereix un anàlisi de les tendències de formació a partir dels canvis que experimenta el mercat laboral.

Deixa el teu comentari