Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

L'FP d'Instal·lació i Manteniment: alta ocupabilitat i poc alumnat

Nota de premsa

  • 23/01/2024

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


  • Els tècnics i tècnics superiors de la família professional Instal·lació i Manteniment presenten la tercera taxa d'afiliació més alta de tota la Formació Professional als 4 anys de graduar-se (76% i 77,1%, respectivament), desvetlla l'últim número de la publicació AhoraFP, d'Educaweb.
     
  • Aquests professionals tenen elevades taxes d'inserció laboral, i tanmateix només estudien cicles d'aquesta família el 2% de tot l'alumnat d'FP de Grau Superior i el 3,1% del d'FP de Grau Mitjà.
     
  • Les dades estadístiques i testimonis del professorat i representants del teixit empresarial recollides per la publicació AhoraFP d'Educaweb desvetlla que la demanda de titulats d'aquesta família professional està en creixement i que hi ha una important escassetat de professionals especialitzats en aquests àmbits.   
 
Barcelona a 23 de gener de 2024.
 
La Formació Professional brinda a les persones que l'estudien una alta ocupabilitat, sent els tècnics i tècnics superiors de l'FP d'Instal·lació i Manteniment els qui tenen la tercera taxa d'afiliació més alta de l'FP als 4 anys de graduar-se (76% per als titulats de cicles de grau mitjà i 77,1% per als superiors), desvetllen les estadístiques del Ministerio de Educación, Formación Profesional y Deportes (MEFPD), recollides i analitzades en la publicació AhoraFP, del portal d'orientació acadèmica i professional Educaweb.
 
Un exemple de que les contractacions d'aquests professionals estan a l'alça és que l'activitat econòmica de reparació i instal·lació de maquinària i equip, que requereix de titulats d'aquesta família professional, ha experimentat el 2022 un increment interanual de contractacions, assolint els valors més alts dels últims 10 anys. Així ho desvetlla l'informe Tendencias del Mercado de Trabajo en España (2023), de l'Observatori de les Ocupacions del Servei Públic d'Ocupació Estatal, que també alerta que és una de les activitats en les quals s'ha detectat major nombre de vacants sense cobrir.
 
En aquest sentit, estudiants i titulats d'aquesta família professional consultats per AhoraFP ressalten l'alta ocupabilitat dels seus estudis. "Per mi estudiar una FP ha estat la millor decisió que he pres en la meva vida", assegura en un entrevista Núria Fernández García, Tècnica en Manteniment Electromecànic i Tècnica Superior en Mecatrònica, qui fa èmfasi en que l'FP d'Instal·lació i Manteniment té "moltes sortides professionals, i aporta també pràctiques en les empreses".
 
"És molt recomanable fer aquesta FP. Sortiràs d'aquí amb experiència laboral", assenyala per la seva banda Pablo Martín, estudiant del Cicle Formatiu de Grau Superior en Mecatrònica Industrial a l'Institut Escola del Treball de Barcelona.
 
Encara que els estudis d'FP d'Instal·lació i Manteniment presenten altes taxes d'ocupabilitat per als seus titulats, només el 0,8% dels estudiants d'FP de Grau Bàsic; el 3,1% dels de Grau Mitjà i el 2% de Grau Superior, s'han matriculat en algun cicle d'aquesta família, segons l'Estadística del curs 2021-2022 del MEFPD. "Ara per ara, no som capaços de donar resposta a les necessitats que ens traslladen els empresaris del sector", afegeix al respecte, en entrevista a AhoraFP, Carlos Bornay, professor i cap de departament dels cicles d'aquesta família professional al CIFP Politècnic de Cartagena.
 
De fet, un estudi elaborat pel Banc d'Espanya, en col·laboració amb Educaweb, alerta que escassegen places en els centres d'FP de famílies professionals amb alta ocupabilitat, com la d'Instal·lació i Manteniment, la qual cosa provoca un desequilibri entre l'oferta formativa d'FP i les necessitats de les empreses.
 

Falten tècnics i tècnics superiors de la família Instal·lació i Manteniment

FP Instalación y Mantenimiento
Les empreses consideren que calen professionals qualificats en aquest sector, assegura Francisco Alonso, president de la Confederació Nacional d'Associacions d'Empreses Instal·ladores i Mantenidores d'Energia i Fluids (CONAIF), en entrevista a AhoraFP.
 
"Hi ha un dèficit de mà d'obra qualificada i disposada a incorporar-se a les empreses instal·ladores", assegura. En l'actualitat, "el 65% d'elles necessita personal per a poder atendre els serveis que presten als clients. I d'aquestes, a gairebé al 100% els resulta impossible aconseguir treballadors amb la formació adequada".
 
Alonso afegeix que és una paradoxa que el país superi la xifra de 3 milions d'aturats "mentre que en el sector de les instal·lacions hi ha més de 10.000 llocs de treball disponibles que no s'arriben a cobrir".
 
A més a més,  la necessitat d'aquests professionals seguirà creixent en el futur, segons els entrevistats de l'últim número de la revista AhoraFP, dedicat a aquesta família professional, i altres fonts consultades, per la qual cosa resulta fonamental atraure més alumnat cap a aquests estudis.
 
Per exemple, en el cas dels instal·ladors de sistemes tèrmics, la European Heating Industry assenyala, en un informe recent, que el nombre de professionals especialitzats en aquest àmbit a la Unió Europea (UE) haurà d'augmentar en un 50% per complir els objectius de l'anomenat REPowerEU, el pla de la UE per reduir, d'aquí fins al 2030,  la dependència d'Europa cap als combustibles fòssils i avançar amb rapidesa en la transició ecològica.
 
 

Els cicles d'FP d'Instal·lació i Manteniment amb més oportunitats laborals

Pel que fa a sortides professionals, en general els cicles formatius de la família Instal·lació i Manteniment amb més demanda per part dels estudiants són els que compten amb millors perspectives laborals, coincideixen diverses fonts consultades per AhoraFP.
 
En aquest sentit, el Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Manteniment Electromecànic és un dels que més matriculats i sortides professionals té: l'estudiava més de la meitat de l'alumnat d'FP de Grau Mitjà d'aquesta família professional (56%) en el curs 2021-2022, segons dades del MEFPD, analitzades per AhoraFP.
 
Els Tècnics de Manteniment Electromecànic "tenen una bona sortida professional en empreses del sector de la instal·lació i manteniment d'elevadors, de l'agroalimentari o de manteniment general. Principalment, pel seu caràcter tècnic polivalent i, en el cas del manteniment dels elevadors, pel requisit legal que impedeix accedir a aquesta professió sense un títol d'aquesta família professional", assegura Bornay.
 
Per la seva banda, el 44% dels estudiants de l'FP d'Instal·lació i Manteniment estan matriculats en un cicle d'FP Superior, sent el Cicle Formatiu de Grau Superior en Mecatrònica Industrial el que més demanda té entre l'alumnat i les empreses: el van triar 8 de cada 10 joves que van voler cursar aquest nivell formatiu en aquesta família en el curs 2021-2022,  desvetllen les estadístiques del MEFPD sobre l'FP.
 
En concret, en la següent infografia d'AhoraFP es mostren les 5 titulacions d'FP d'aquesta família amb més persones contractades, segons un anàlisi d'AhoraFP dels informes Información anual de mercado de trabajo de Formación Profesional i Información de mercado de trabajo de certificados de profesionalidad, publicats pel SEPE en base a dades del 2022.
 

Les 5 titulacions de l'FP Instal.lació i Manteniment amb més persones contractades el 2022

Els principals reptes de l'FP d'Instal·lació i Manteniment

A la revista AhoraFP també s'han analitzat els principals reptes d'aquesta família professional, entre els quals destaca captar més alumnat, especialment noies. "Costa molt atraure als nanos i en particular a dones", sosté Alonso, president de la CONAIF.
 
I és que Instal·lació i Manteniment és una de les famílies professionals d'FP amb més alumnat masculí: en general, 9 de cada 10 estudiants són nois (93%). En concret, ells representen el 97,4% en l'FP de Grau Bàsic, el 97,7% en la de Grau Mitjà, i el 95,5% en la de Grau Superior.
 
Per poder atraure més alumnes a aquests estudis, especialment dones, cal oferir més orientació acadèmica i professional als instituts sobre aquesta família professional, assegura per la seva banda Bornay, professor de l'FP d'Instal·lació i Manteniment al CIFP Politècnic de Cartagena. A més, recomana oferir xerrades divulgatives, incloure a les pàgines web dels centres d'FP testimonis d'exalumnes que expliquin la seva experiència en aquesta família professional, i involucrar les empreses en les accions de difusió d'aquests estudis entre les noies.

AhoraFP, una publicació per posar en valor l'FP

AhoraFP és la publicació d'Educaweb dedicada a aquests estudis, erigint-se com a punt de trobada i de referència entre centres de formació, professionals de la docència i de l'orientació, famílies, alumnat, persones que desitgen formar-se, empreses i administracions. La revista, llançada el 2022, busca posar en valor la Formació Professional, una opció formativa que creix tant en alumnat com en oportunitats laborals.
 
Per complir amb el seu propòsit, cada número se centra en una de les 26 famílies professionals que formen part del sistema integrat d'FP i proporciona una "radiografia" sobre aquesta mitjançant reportatges i notícies; entrevistes; infografies amb dades rellevants i evidències d' investigacions sobre aquesta opció formativa; així com amb testimonis d'estudiants, titulats i professorat que comparteixen la seva experiència i visió sobre ella.
 
El cinquè número de la revista, dedicat a l'FP d'Instal·lació i Manteniment, inclou entrevistes amb Francisco Alonso, president de la Confederació Nacional d'Associacions d'Empreses Instal·ladores i Mantenidores d'Energia i Fluids; així com Carlos Bornay, cap d'estudis dels cicles formatius d'aquesta família al Centre Integrat de Formació Professional Politècnic de Cartagena.
 
La publicació també compta amb el testimoni de Nuria Fernández García, Tècnica en Manteniment Electromecànic i Tècnica Superior en Mecatrònica Industrial, i amb una infografia descarregable sobre dades claus d'aquesta família (oferta formativa, estudiants matriculats, taxes d'afiliació, etc.), entre altres continguts.
 
La revista, digital i gratuïta, que va abordar l'FP de Sanitat, la de Transport i Manteniment de Vehicles, Serveis Socioculturals i a la Comunitat i Informàtica i Comunicacions en els seus primers quatre números, forma part dels continguts d'actualitat que Educaweb publica periòdicament, com els monogràfics o els butlletins, que compten amb més de 40.000 subscriptors. Les persones interessades poden seguir aquesta nova publicació, subscrivint-se a través d' aquest formulari.
 

Educaweb, l'únic portal referent en orientació acadèmica i professional

Educaweb és un cercador d'educació i formació especialitzat en orientació acadèmica i professional que des de 1998 facilita als usuaris la informació que necessiten per trobar la formació més adequada per desenvolupar el seu projecte professional i de vida. Al seu portal, que compta amb un cercador amb més de 30.000 cursos i 20.000 centres de formació, ofereix continguts, eines i serveis d'accés lliure que ajuden l'usuari a escollir la formació més adequada.
 
Educaweb ha aconseguit destacar com a eina essencial per a la recerca de formació i informació, amb gairebé 27 milions de visites durant el 2021 i uns 900.000 usuaris registrats en l'últim any.
 
Educaweb forma part del Grup Educaedu, que compta amb més de 50 portals de formació a 20 països que generen una audiència global de pràcticament 120 milions de visites l'any a tot el món. Aquesta audiència el converteix en el líder dels cercadors de formació en països com Espanya, Mèxic, Colòmbia i Xile. En concret, a Espanya el grup ha aconseguit una audiència de gairebé 50 milions d'usuaris en l'últim any, cosa que el converteix en el líder del mercat.
 
Per a més informació:
Mayra Bosada Morán Redactora
Sóc redactora i editora de continguts d'actualitat d'Educaweb sobre temes d’educació, formació, treball i orientació; i també en sóc la responsable de comunicació. Em motiva que la meva feina contribueixi a ajudar a les persones a decidir el seu projecte de vida i professional.

Vaig estudiar la Llicenciatura en Comunicació i el Maestría en Mercadotècnia al Tec de Monterrey (Mèxic); així com un Màster en Periodisme a la Universitat de Barcelona-Columbia University. I també compto amb més de 30 anys d'experiència com a periodista i gestora de continguts en empreses dedicades a l'educació i la comunicació a Espanya i Mèxic.
Deixa el teu comentari