Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

La dona a la universitat: els 3 factors que influeixen en la seva elecció d'estudis

Notícia

El 50% de les dones entre 25 i 49 anys escolliria una altra carrera

 • 12/03/2024
 • Temps de lectura 6 mins

 • Valora

 • Deixa el teu comentari
Noelia Carmona. Redacció d'Educaweb.
Sabies que les dones són majoria en tots els estudis universitaris? En els graus són el 56,4%, en màsters el 54,9%, i en doctorats el 50,2%, detalla l'estudi Mujer y universidad: ¿Qué factores influyen en la elección de sus estudios?, elaborat per la Fundación CYD. 

Elles estan especialment presents en estudis relacionats amb l'educació, arts, humanitats i llengües, i salut i serveis socials, ja que 5 de cada 10 dones consultades en aquesta investigació ha cursat o cursa estudis universitaris d'aquests àmbits. 

Però quins factors hi influeixen quan trien què volen estudiar? Descobreix què han respost les 800 dones que han participat en l'esmentat informe.
 
dona i universitat
La majoria de les dones tria la carrera universitària per afinitat amb la matèria. Imatge: Freepik.

Els 3 factors que més influeixen en les dones a l'hora de triar carrera

 • L'afinitat: la majoria de les dones escull l'àmbit d' estudi per afinitat envers la matèria. El 43% d'elles afirma que aquesta és la principal motivació a l'hora de decantar-se per estudiar carreres d'unes o altres branques de coneixement.
 
 • La vocació: el 22% tria els seus estudis perquè senten vocació des de petites cap a una branca de coneixement. "Vaig estudiar Química perquè des de petita hi havia una predisposició natural en mi i una inquietud pel que hi havia al voltant d'aquesta matèria", ha afirmat Beatriz Miguel Hernández, doctora en Ciències Químiques i rectora de la Universidad Politécnica de Cartagena (UPCT), durant la presentació de l'informe.
 
 • Les sortides laborals: el 19% de les dones trien els seus estudis en funció de les oportunitats laborals que aquests ofereixen en finalitzar-los.  
Aquest motiu varia en funció de l'edat de les dones: només per al 12% de les majors de 65 anys és un element clau, mentre que pel 27% de 35 a 49 anys és la raó principal de la seva elecció.

La influència de l'entorn proper

El 8% de les dones tria l'àmbit d'estudi per influència familiar i d'amics. "Els meus avis i els meus pares van ser mestres, és a dir, vinc d'una família dedicada a l'educació, tot i que mai em vaig sentir obligada a treballar en aquest àmbit perquè per a mi és el més bonic", explica Nieves Segovia, educadora i presidenta de SEK Education Group. 

Els docents que acompanyen l'alumnat durant la Primària i la Secundària també són fonamentals per despertar interessos. "Vaig estudiar matemàtiques per la meva professora Eva a l'institut. Ella em va animar a estudiar aquesta matèria i va ser qui me la va descobrir", recorda Alba Lirón, graduada en aquest àmbit. 

"Els professors de Secundària són clau. Influeixen moltíssim més que l'entorn familiar o social. Si trobes un docent que pugui arribar a apassionar-te segurament et dediquis a això", reflexiona Beatriz Miguel Hernández, rectora de la UPCT.

Si poguéssis tornar a triar, ¿escolliries el mateix àmbit d'estudi?

El 50% de les dones entre 25 i 49 anys canviaria la seva elecció. Per contra, les qui estan més contentes amb la seva decisió són les dones més grans (64 a 99 anys), i les més joves (18 a 24 anys), on almenys el 70% tornarien a triar el mateix àmbit d'estudi.

Les més descontentes amb la seva decisió afirmen que canviarien els estudis que han cursat per altres:
 
 • Que els agradessin més (18%).
 • Amb més sortides laborals (17%).
 • Fins i tot optarien per formació que no fos universitària (4%).

Els biaixos de gènere en l'elecció de carrera

El 69% de les enquestades sosté que existeixen biaixos de gènere en l'elecció de la carrera universitària, tot i que únicament el 27% considera haver-se sentit influenciada per ells a l'hora de triar els seus estudis i professió.

4 de cada 10 afirma que a les dones se les orienta des de petites cap a àmbits d'estudi com l'educació o la salut.

I un 15% considera que elles solen descartar en major mesura àmbits més tecnològics i tècnics amb més presència masculina.

Sabies que...?

 • Els àmbits d'estudi amb menor presència de dones són: agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca (0,4%), matemàtiques i estadística (1%), arquitectura i construcció (2%), informàtica i tecnologia (3%) i enginyeries (4%).
 • El 25% de les enquestades creu que la seva feina no s'adequa a la seva formació universitària.

Fitxa tècnica

L'estudi Mujer y universidad: ¿Qué factores influyen en la elección de sus estudios?, de la Fundación CYD, dóna a conèixer els factors que influeixen en la dona en el moment de triar estudis universitaris.
 
Per fer la investigació s'han entrevistat via online a 800 dones espanyoles, entre 18 i 99 anys, graduades universitàries o que actualment estan cursant estudis universitaris.

Deixa el teu comentari