Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Els 3 àmbits d'estudi amb més titulats universitaris

Notícia

Els graduats en estudis relacionats amb negocis, administració i dret són els més nombrosos, segons un informe de la Fundació CYD

  • 25/03/2024
  • Temps de lectura 5 mins

  • Valora

Noelia Carmona. Redacció d'Educaweb.
199.048 estudiants van finalitzar els seus estudis de grau a les universitats espanyoles el curs 2021-2022, segons l'Informe CYD 2023, publicat per la Fundació CYD (Conocimiento y Desarrollo).

No obstant això, els egressats no es reparteixen per igual entre totes les branques de coneixement, és més, el 50% d'ells es concentra tan sols en 3 àmbits d'estudi:
 
Per contra, els sectors que registren xifres més baixes de titulats són:
 
Davant d'aquesta disparitat de graduats per àmbits de coneixement, l'estudi qüestiona: "Són suficients els 6.650 titulats en graus en l'àmbit de les tecnologies de la informació i comunicació? És coherent tenir-ne més de 9.000 en psicologia, gairebé 4.000 en esport i 2.500 en criminologia cada curs, davant els només 1.500-1.700 de física o de matemàtiques?"

Per donar resposta a aquestes preguntes, Montse Álvarez, membre del gabinet tècnic de la Fundació CYD aposta per realitzar una investigació més profunda. "Per determinar la idoneïtat del repartiment d'egressats per àmbits i camps caldria revisar si l'estructura productiva espanyola està en línia amb aquesta proporció de titulats", ha afirmat en un comunicat.
 
graduados-universitarios
La meitat dels titulats universitaris es concentren en 3 branques de coneixement. Imatge: Freepik.

Espanya, a la cua en titulats STEM a la UE

Espanya registra un 19% d'egressats universitaris en titulacions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), un percentatge inferior a la mitjana de la Unió Europea (UE), que se situa en el 25%.

Aquesta xifra porta al país a situar-se a la cua en graduats de l'àmbit cientificotecnològic, només per davant de Xipre, Malta i Bèlgica.

"És fonamental treballar en estratègies que fomentin l'increment de titulats en carreres STEM a Espanya, que exerceixen un paper crucial en la innovació, el desenvolupament tecnològic i el creixement econòmic", argumenta Álvarez.

Oferir orientació acadèmica i professional sobre aquests estudis resulta clau perquè més alumnes estudiïn i es titulin de carreres STEM, segons un informe de l'Asociación Española para la Digitalización.

Menys graduats a la universitat pública

Des del curs 2013-2014, i amb l'excepció del 2019-2020 (el primer de la pandèmia), el nombre d'egressats universitaris ha anat a la baixa.

"Aquest descens en l'última dècada es deu íntegrament a les universitats públiques, que han registrat gairebé 35.000 titulats menys en aquest període", detalla l'informe.

Els egressats d'institucions públiques han caigut un 5,4% el curs 2021-2022, mentre que els de les universitats privades han crescut en un 1,4%.  
 
universitarios
El 73% dels universitaris tenen menys de 25 anyos. Imatge: Freepik.

El 41% de l'alumnat finalitza els seus estudis de grau en 4 anys

En els programes de grau de 4 anys, el 41% de l'estudiantat assoleix la titulació en el temps teòric establert, conegut com la taxa d'idoneïtat.

Les dones mostren un acompliment acadèmic superior al dels homes: el 49% d'elles finalitza els estudis de grau en 4 anys, mentre que només el 31% dels nois ho aconsegueix.

Per àmbits de coneixement, destaquen, amb les taxes més altes d'idoneïtat, educació i salut: 2 de cada 3 aconsegueix graduar-se en el període estipulat.

Per subàmbits, en educació sobresurt el Grau en Educació Infantil (71%), i en salut el Grau en Infermeria (77%).

A l'altre extrem hi ha els estudis del sector primari, enginyeria, indústria i construcció, i informàtica, en els quals menys del 25% es titula quan toca.

Sabies que...?

  • Les dones suposen el 60,5% de l'alumnat egressat d'un grau, el 57,2% de màster i el 49,9% de doctorat.
  • Madrid, Catalunya, Andalucía i la Comunitat Valenciana concentren la majoria dels titulats de les universitats presencials: 66,1% en grau, 68,3% en doctorat i 70% en màster.

Fitxa tècnica

L'Informe CYD 2023, publicat per la Fundació CYD, té com a principal objectiu examinar la contribució de les universitats al desenvolupament econòmic i social d'Espanya.