Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Els graus universitaris preferits pels joves

Notícia

Amb 5 sol·licituds per cada plaça ofertada, els estudis de l'àmbit de la salut són els més populars, segons un informe de la Fundación CYD

  • 14/05/2024
  • Temps de lectura 5 mins

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Noelia Carmona. Redacció d'Educaweb.

Quines són les preferències dels i les estudiants universitaris a l'hora de triar els estudis de grau?

L'estudi Informe CYD 2023, publicat per la Fundació CYD (Coneixement i Desenvolupament), desvetlla quines carreres trien els joves com a primera opció. Esbrina-les!
 

estudiantes-medicina
El Grau en Medicina és el més popular. Imatge: Freepik.

Medicina i veterinària, els estudis preferits pels estudiants

L'àmbit de la salut és el que més èxit té entre els joves: registra 5 sol·licituds per cada plaça ofertada.

En concret, el Grau en Medicina, amb 13 sol·licituds en primera opció per cada plaça, és el preferit pels futurs universitaris. El segueix el Grau en Veterinària (amb 8,5 peticions), el Grau en Infermeria (4,6) i el Grau en Psicologia (3,3).

Dins de l'àmbit de les ciències, els estudis de matemàtiques i estadística són els que generen més interès, amb 2,7 demandes per plaça. El segueixen ciències de la vida amb 2,2, i ciències físiques, químiques i geològiques (1,9).

En l'extrem oposat, amb menys d'una demanda per plaça es troben els graus relacionats amb l'hostaleria i el turisme, i els del sector primari (agricultura, ramaderia i pesca). I amb menys d'1,2 demandes per plaça se situen els estudis relacionats amb llengües, enginyeries i humanitats.

 
infgrafia-grados-preferidos
Elaboració pròpia en base a dades de l'Informe CYD 2023.

Cal ajustar les preferències amb les necessitats del mercat laboral

El Sistema Universitari Espanyol (SUE) s'hauria de cenyir a les necessitats econòmiques i socials del país, afirma l'estudi. 

"Per exemple, hi ha una escasa preferència per les enginyeries, però, és un àmbit necessari pel sistema productiu i això es demostra en els resultats positius d'inserció laboral que registra", assenyala l'informe. 

A més a més, els professionals de l'àmbit de la salut seran cada vegada més necessaris "davant l'increment de l'esperança de vida i el progressiu envelliment de la població espanyola, per la qual cosa serà necessari adaptar l'oferta de places en aquest àmbit", afirma.

Per disminuir aquests desajustos la Fundació CYD aposta per "millorar l'orientació i informació que reben els estudiants per modelar les seves preferències, juntament amb una oferta que prioritzi les necessitats del país i augmenti en les àrees adequades", explica.

Augmenta el nombre de titulacions entre les quals triar

Les universitats públiques presencials a Espanya van oferir 244.008 places repartides en 2.610 graus durant el curs 2022-2023, segons l'informe. 
 
En comparació amb el curs 2017-2018 el nombre de places ha descendit un 0,5%, però el nombre de titulacions ha augmentat un 11,11%. 
 
"Hi ha més graus entre els quals triar, la qual cosa es pot atribuir a una major diversificació i especificitat en els estudis. No obstant això, hi ha menys places ofertades per carrera, cosa que va en paral·lel a la previsió de reducció de la població jove en l'edat típica universitària", explica l'estudi. 

Per tant, la xifra d'estudiants que poden cursar el grau escollit en primera opció disminueix: el nombre de places per cada grau ha passat de ser de 104,2 el curs 2017-2018 a 93,5 el 2022-2023.

Fitxa tècnica

L'Informe CYD 2023, publicat per la Fundació CYD, té com a principal objectiu analitzar la contribució de les universitats al desenvolupament econòmic i social d'Espanya.

Aquest estudi anual, que acumula 19 edicions, compta amb la col·laboració d'experts nacionals i internacionals que analitzen, diagnostiquen i proposen línies de millora per a la universitat espanyola.

Deixa el teu comentari