Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Els perfils professionals que més necessita la indústria i com preparar-se per a ells

Reportatge

Les empreses busquen talent altament qualificat, perfils tècnics i joves que garanteixin el relleu generacional

  • Temps de lectura 6 mins

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


El sector industrial necessita comptar amb professionals altament qualificats, perfils tècnics i joves que garanteixin el relleu generacional, coincideixen els experts consultats pel monogràfic d'Educaweb sobre Les oportunitats laborals en la indústria.

I és que aquest àmbit és un dels que més ocupació genera a Espanya. Està integrat per al voltant de 194.000 empreses, on treballen prop de 2.726.000 persones, segons la Guia salarial Adecco Industrial 2024.

Ara bé, la seva continuïtat i creixement passa per adaptar els seus processos productius per fer-los més automàtics i sostenibles.

Per exemple, en la indústria de l'automoció les empreses "es troben en una profunda transformació relacionada amb grans tendències com el vehicle connectat i automatitzat, el camí cap a les zero emissions i la descarbonització", explica Cecilia Medina Marín, gerent d'innovació i talent de l'Asociación Española de Proveedores de Automoción (SERNAUTO).

Quins professionals necessitarà la indústria per afrontar els canvis en matèria de sostenibilitat, digitalització i automatització del sector? i quina formació necessitaran els futurs professionals? Descubreix-ho a continuació!
 

carretillera
El sector alimentari és el que més feina genera en la indústria manufacturera. Imatge: Freepik.

Els professionals que més necessiten les empreses del sector industrial

Les activitats econòmiques relacionades amb la indústria abasten les indústries extractives; la indústria manufacturera; el subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat; i el subministrament d'aigua, activitats de gestió de residus i descontaminació, segons l'informe La Formación Profesional en el sector de la industria, elaborat per l'Observatori de l'FP de CaixaBank Dualiza.

No obstant això, la indústria que acapara el 90% de les persones ocupades d'aquest sector és la manufacturera. Aquesta engloba activitats molt diverses, entre les quals destaquen per les seves perspectives laborals i productivitat les següents, segons un informe del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), i una anàlisi sectorial de CaixaBank Research:
 
  • La indústria alimentària.
  • La indústria de l'automòbil i un altre transport
  • La indústria química
  • La indústria farmacèutica

Consulta en la següent taula quines posicions necessiten cobrir les empreses d'algunes d'aquestes indústries, segons experts que han participat en aquest monogràfic i informes sectorials de la consultora Adecco.
 
Indústria Llocs de treball buscats per les empreses
Alimentària
De l'automòbil i altres transport
  • Operaris, mecànics, muntadors, electricistes i instal·ladors.
  • Tècnics de manteniment.
  • Especialistes digitals.
  • Gerents digitals en automoció i experts en producte.
  • Directors del centre de desenvolupament del negoci i operadors del mateix.
  • Gestors de relacions amb el client.
  • Social Media Manager i experts en màrqueting digital.
  • Experts en experiència d' usuari.
Química
  • Tècnics i enginyers en manteniment industrial.
  • Experts en sostenibilitat.
  • Enginyers sènior de processos.
  • Tècnics de qualitat.
  • Enginyers o graduats en àrees tecnològiques.
  • Experts en automatització de sistemes.
Farmacèutica
  • Operaris de condicionament primari i secundari.
  • Tècnics de laboratori.
  • Tècnics d' R + D.
  • Operaris de Granulat, Mesclat i Compressió.
  • Visitadors Farmacèutics.
Elaboració pròpia a partir de les fonts consultades pel monogràfic 413 d'Educaweb. 

Què estudiar per treballar a la indústria?

1. Els titulats d'FP, cada vegada més importants per a aquest sector

El nivell formatiu dels treballadors de la indústria manufacturera és divers, però cada vegada cobren més rellevància els titulats de Formació Professional (FP).

"L'FP Dual és l'opció formativa que més afavoreix les empreses perquè permet a l'estudiant integrar-se en el món laboral amb més experiència", assenyala Karina Pereira, directora de Finances, Estudis Econòmics i Talent de la Federación Española de Industrias de Alimentación y Bebidas (FIAB).

També coincideix amb aquesta idea Medina Marín, de SERNAUTO: "és important potenciar els plans formatius duals per afavorir l'aprenentatge basat en l'experiència pràctica".

Per exemple, en la indústria química es busquen professionals que comptin com a mínim amb una FP. "2 dels estudis que permeten treballar en aquest àmbit són: el cicle formatiu de grau mitjà (CFGM) en Operacions de Procés de Planta Química, i el cicle formatiu de grau superior (CFGS) en Mecatrònica Industrial", apunta Cristina Vázquez, directora d'Afers Sociolaborals i RHHH de la Federación Empresarial de la Industria Química Española (Feique).

D'altra banda, els titulats de cicles formatius de les famílies d'FP Electricitat i Electrònica, Energia i Aigua, Fabricació Mecànica, o Instal·lació i Manteniment, són molt valorats per les empreses, segons Inmaculada Jiménez Ledo, professora del departament d'Edificació i Obra Civil al CIFP Tecnològic Industrial (Castella i Lleó). "Lamentablement, la majoria dels cicles formatius d'aquestes famílies professionals no són demandats per l'alumnat", afegeix.

2. Els graduats universitaris i de màster continuen sent rellevants

Igual d'importants són els graus i màsters universitaris. "Aquests estudis es troben en auge per part d'aquells que busquen una ocupació en temàtiques com les energies renovables i la gestió de la producció industrial", assenyala Melanie González Herrero, responsable de comunicació a ESSAE Formació.

Per exemple, en la indústria de l'automòbil es valoren els graduats en Enginyeria Mecànica, Enginyeria Industrial o Disseny. A més a més "estan cobrant rellevància altres enginyeries com la Informàtica, la de Sistemes Computacionals i la de Tecnologies de la Informació", expliquen des de SERNAUTO.

A més, en el cas de llocs directius o comandaments intermedis la competència completa en anglès és indispensable, afirma, Cristina Vázquez de Feique.
 
montador
A la indústria de l'automoció es necessiten muntadors, mecànics, i electricistes i instal·ladors, entre d'altres. Imatge: Freepik.

És clau que les empreses ofereixin formació contínua als seus treballadors

Fonts expertes del sector consideren que és de vital importància oferir formació contínua a les persones treballadores de les empreses industrials. "Els plans de formació interna els permet mantenir la seva ocupació i accedir a noves oportunitats de creixement en el context de la transició digital i sostenible", afirma Medina Marín.

De fet, moltes de les companyies ja estan implantant plans de formació i de desenvolupament personal per als treballadors que ja formen part de la plantilla. "Cada vegada es troben més instaurats dins de les companyies els programes d'acreditació i certificació de competències professionals", assenyala Pereira.

Com a exemple, en la indústria química els programes de formació per a les i els treballadors s'enfoquen en potenciar els coneixements en àrees com la digitalització, sostenibilitat, gestió energètica, seguretat, salut i higiene, prevenció de riscos, i qualitat, explica Cristina Vázquez.

6 accions per atraure nou talent a la indústria

En la pròxima dècada, es generaran més de 2 milions d'oportunitats de feina en la indústria, per la qual cosa assegurar el relleu generacional és clau per assolir aquest creixement, estima l'estudi La Formación Profesional en el sector de la industria, elaborat per l'Observatori de l'FP de CaixaBank Dualiza.

Segons els experts consultats, l'atracció i retenció del talent passa per treballar en les següents direccions:
 
  • Facilitar la incorporació dels joves perquè iniciïn la seva activitat professional a les pimes.
  • Simplificar tràmits legislatius per afavorir la incorporació d'investigadors estrangers i la seva integració social.
     
  • Adequar el nivell salarial per fer el sector més atractiu davant d'altres països.
     
  • Cal assegurar que les empreses millorin el nivell de competències dels seus treballadors.
     
  • Impulsar programes de beques i incentius a l'estudi.
     
  • Donar a conèixer el sector entre joves i adolescents en fires d'ocupació i educatives, entre d'altres.
Noelia Carmona Núñez Redactora
Sóc periodista, redactora i editora de continguts a Educaweb, on també gestiono les xarxes socials corporatives.

Vaig estudiar el Grau en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona amb Menció en Periodisme Especialitzat en Cultura i Societat. Treballo a Educaweb amb la il·lusió d'informar les persones perquè prenguin decisions sobre el seu futur acadèmic i professional a través de les nostres publicacions sobre formació, educació i treball.
Deixa el teu comentari