Orientació Acadèmica

Estudiar a l'estranger - Ajudes, beques i programes per estudiar a l'estranger

Ajudes, beques i programes per estudiar a l'estranger

Informa't dels programes que la Unió Europea i diferents institucions ofereixen per potenciar la mobilitat dels estudiants dels diferents països.
Ajudes, beques i programes per estudiar a l'estranger
 • Existeixen diferents tipus d'ajudes, beques i programes, tant d'institucions públiques com privades, que et poden facilitar els teus estudis a l'estranger, tant a nivell  d'organització i gestió de tràmits, com a nivell econòmic.

  Programes promoguts per la Unió Europea

  La Unió Europea ha posat en marxa una sèrie de programes comunitaris destinats a potenciar la mobilitat dels estudiants entre els diferents països de la Unió.

  El programa Erasmus+ oferix oportunitats d'estudi, formació, experiència laboral o voluntariat a l'estranger, com també, oportunitats de col·laboració entre institucions d'educació, formació, joventut i esport.

  En el programa Erasmus+ es desenvolupen els següents programes:

  Educació escolar: ofereix als professionals dels ensenyaments de preescolar, primària i secundària oportunitats de mobilitat per a l'aprenentatge, amb l'objectiu d'ampliar i millorar el seu desenvolupament professional. Aquestes oportunitats estan dirigides tant al professorat com al personal no docent, per realitzar activitats de desenvolupament a l'estranger, d'ampliació de coneixements i aptituds.

  També s'ofereixen accions de cooperació entre centres escolars o altres organitzacions amb la finalitat de millorar el  nivell i la qualitat de l'ensenyament. Entres aquestes accions de cooperació està la cooperació online entre centres escolars eTwinning.

  Formació professional: oferix oportunitats de mobilitat per a l'aprenentatge per realitzar estudis i pràctiques a l'estranger a alumnes, professors i personal que imparteix ensenyaments de Formació Professional Bàsica i Cicles Formatius de Grau Mitjà. A més, ajuda a les institucions d'FP a crear Associacions Estratègiques amb altres organitzacions i empreses per poder establir relacions sòlides en el món laboral.

  Les oportunitats per a l'alumnat d'FP són poder realitzar pràctiques a l'estranger per augmentar l'ocupabilitat i millorar les seves expectatives laborals.

  Les oportunitat per al professorat i el personal no docent són realitzar activitats de desenvolupament professional de cara a millorar les seves competències, augmentar la capacitat de modernitzar les seves institucions i ampliar els seus coneixements de pràctiques, polítiques i sistemes.

  Educació superior: aquest programa ofereix oportunitats d'intercanvi a estudiants de Cicles Formatius de Grau Superior, estudiants universitaris, estudiants de doctorat, professorat i institucions de tot el món. Les accions d'aquest programa són:
   
  • Oportunitats de mobilitat per a l'aprenentatge en estudis de: cicles formatius de grau superior, graus i màsters.
  • Oportunitats pel professorat i personal no docent de realitzar activitats de desenvolupament professional.
  • Cooperació entre institucions: associacions estratègiques, programes de màster conjunt.
  • Cooperació entre empreses: aliances pel coneixement.
  • Cooperació fora de l'UE: realització de projectes conjunts, projectes estructurals o oportunitats de mobilitat internacional.
  • Activitats Jean Monnet: aquestes activitats promouen l'ensenyament i la investigació, les xarxes de projectes de cooperació, les conferències i les publicacions en matèria d'estudis europeus.

  Educació de persones adultes: oportunitats de mobilitat per a l'aprenentatge al personal d'Educació de Persones Adultes, amb l'objectiu d'ampliar i millorar el seu desenvolupament professional, a més de possibilitar la col·laboració amb els seus homòlegs d'altres països. A través d'Associacions Estratègiques es recolza l'intercanvi de bones pràctiques i criteris d'innovació.

  Joventut: ofereix recolzament als joves en el camp de l'educació no formal i informal. Les accions de joventut són:

  • Mobilitat de les persones en l'àmbit de l'educació, la formació i la joventut: intercanvis juvenils, servei voluntari europeu, mobilitat dels treballadors en l'àmbit de joventut.
  • Cooperació per a la innovació i l'intercanvi de bones pràctiques: associacions estratègiques en l'àmbit de l'educació, la formació i la joventut.
  • Recolzament a les reformes polítiques: contactes entre els joves i els responsables de la presa de decisions en l'àmbit de la joventut.

  Programes promoguts per entitats públiques i privades

  Diferents entitats públiques i privades promouen beques i ajudes que faciliten una estada a l'estranger. A continuació us en mostrem algunes:

  BEQUES PER APRENDRE IDIOMES: Anualment el Ministeri d'Educació convoca diverses convocatòries de beques i ajudes per aprendre idiomes a l'estranger, o en territori espanyol:
  • Beques MEC per estudiar anglès, francès o alemany a l'estranger: estada d'un mínim de 3 setmanes a l'estranger per aprendre anglès, francès o alemany. Els requisits per accedir poden canviar una mica d'un any a l'altre, però en general  aquestes beques van dirigides a estudiants majors de 16 anys que estiguin matriculats en alguna universitat, cicle formatiu de grau superior, arts plàstiques o disseny, ensenyaments artístics superiors o ensenyaments esportius. S'exigeix una nota mínima de l'expedient, i la quantia econòmica dependrà del país de destí.
  • Ajudes per cursos de llengua anglesa a l'estranger: destinats a titulats del Màster en Professorat d'ensenyament secundari obligatori i batxillerat, formació professional,  ensenyament d'idiomes i mestres.
  • Ajudes per cursos d'immersió en llengua anglesa de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo: destinats a titulats del Màster en Professorat d'ensenyament secundari obligatori i batxillerat, formació professional,  ensenyament d'idiomes i mestres. Són ajudes per una estada en règim d'internat a Granada, Santander, Cuenca o València.
  • Ajudes pel Programa d'Immersió Lingüística en colònies d'estiu en anglès: per estudiants de cinquè o sisè de primària, o de primer curs de l'ESO, de màxim 13 anys, que vulguin participar en unes colònies d'estiu de màxim dues setmanes en territori espanyol.
  • Beques d'ajudes per cursos de francès a França durant el mes de juliol: en règim de concurrència competitiva. Per alumnes d'entre 17 i 20 anys, estudiants de batxillerat, ensenyaments professionals de música i dansa, grau mig de formació professional, grau mig d'ensenyaments esportius o ensenyament d'idiomes de nivell intermig o avançat. Ha de tenir la condició de becari de la convocatòria general de beques de caràcter general i mobilitat del MEC i una nota mínima de 7 en l'assignatura de francès.
  • Ajudes per cursos de llengua anglesa durant l'estiu, destinades a joves entre 16  i 30 anys, en règim de concurrència competitiva.
  • Ajudes per participar en cursos d'immersió en llengua anglesa, organitzats per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, en territori espanyol.

  UNIVERSITÀRIS O POSTUNIVERSITÀRIS

  A més del programa PAP de la Unió Europea, existeixen múltiples programes i convocatòries de beques per estudiants universitaris i postuniversitaris. Aquestes poden estar organitzades pels ministeris o altres institucions públiques, així com entitats privades, i estan destinades als estudiants de qualsevol universitat. Alguns programes tenen un caire més genèric, però també existeixen programes i beques de mobilitat per determinats àmbits concrets: tecnològic, matemàtiques, ciències socials, salut, etc.

  Cada universitat també té el seu propi programa de mobilitat internacional, i convenis bilaterals amb diferents institucions. Són programes dirigits als seus propis estudiants, pel que cal que t'informis al departament de relacions internacionals de la teva universitat. Per exemple:

  - Programes de mobilitat i intercanvi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
  - Servei de Relacions Internacionals de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

  Gràcies a la nova estructura de la formació europea, existeix la possibilitat de fer estudis de Doble Titulació. Aquests estudis permeten obtenir dues titulacions oficials en menys temps que si els realitzessis els dos graus de manera independent, i et permet també obtenir la segona titulació d'una universitat estrangera. El  programa consisteix en fer aproximadament 4 anys d'estudis en la universitat d'origen, i entre un any i mig i 2 anys en una altra universitat estrangera d'acollida. Al final d'aquest procés obtindràs el títol oficial de les dues universitats, el que és molt ben valorat en un currículum. Tant és així, que ja existeixen alguns casos de Triple Titulació, com el Triple Grau en Periodisme-Comunicaicó Audiovisual i Multimèdia-Comunicació Publicitari, de la Universitat Europea de Madrid.

  ALTRES PROGRAMES I BEQUES
  • Beques MAEC-AECID: Són beques promogudes pel Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació a través de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament. Les beques estan destinades a estudiants estrangers que vulguin estudiar a Espanya i a espanyols que vulguin estudiar o realitzar pràctiques a països receptors de l'ajuda oficial al desenvolupament. Està dirigit a persones llicenciades i amb una experiència acadèmica coherent amb cada convocatòria, i s'atorguen desprès d'un exigent procés de selecció. 
  • Programa Vulcanus: Programa d'un any de durada per realitzar pràctiques en empreses al Japó per a estudiants universitaris nacionals de la Unió Europea i  que estiguin estudiant com a mínim el  tercer any, en l'àmbit de l'enginyeria i les ciències.
  • Beques del govern xinès: El Ministeri d'Educació de la República Popular de Xina convoca anualment beques per a universitaris o llicenciats per ampliar estudis de llicenciatura, màster, doctorat o investigació superior.
  • Beques del DAAD (Servei Alemany d'Intercanvi Acadèmic):  convoca diferents tipus de beques per estudiants universitaris, investigadors i professorat  a Alemanya. Consulteu al web del DAAD o al centre d'informació a Barcelona els diferents tipus de beques.
  • Beques Fulbright: Beques destinades a titulats superiors, doctors, artistes i personal funcionari de determinats ministeris , per estudiar, investigar o ensenyar als Estats Units.
  • Programa CINDA:és un programa del  Centro Interuniversitario de Desarrollo, que reuneix a 30 de les més  prestigioses universitats d'Amèrica Llatina, Espanya, Bèlgica i Itàlia, per afavorir la mobilitat entre els seus estudiants. Per participar-hi has de ser seleccionat  i presentat per la teva universitat, si forma part d'aquest programa.
  • Beques UNESCO. L'agència de l'Organització de les Nacions Unides per l'Educació, la Ciència i l'Esport organitza estades de curta durada perquè els beneficiaris s'especialitzin en un postgrau.

  En el cas de Catalunya, l'Agència de Gesió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) és un instrument de suport a les persones i institucions que formen part del sistema universitari i de recerca català. En la seva web pot trobar més informació sobre les convocatòries de beques i ajuts per a estudiants universitaris, predoctorals i postdoctorals, així com programes de suport a la formació i la recerca. Entre ells hi ha diferents programes de mobilitat internacional:
  • Beques d'excel·lència acadèmica: beques per a estades de mobilitat internacional, amb reconeixement acadèmic, per a l'alumnat de les universitats públiques catalanes i de la Universitat Oberta de Catalunya que demostri un rendiment acadèmic especial
  • MOBINT: Ajuts a la mobilitat internacional per a estudiants : ajuts que es convoquen anualment ajuts per als estudiants que hagin obtingut una estada acadèmica de mobilitat, per tal de contribuir al finançament de les despeses que comporta la realització d'estudis en altres països.
  Els criteris de selecció de les sol·licituds són els criteris acadèmics, el coneixement de la llengua de docència de la universitat de destinació i el país de destinació.

  ENTITATS PRIVADES:
  • Beques La Caixa: L'Obra Social "la Caixa" convoca 145 beques per estudiar postgraus a Espanya, Europa, l'Amèrica del Nord i l'Àsia. També tenen una convocatòria de beques de periodisme en les delegacions internacionals de l'Agència EFE a Europa, països iberoamericans, Amèrica del Nord, Àfrica i Àsia. També hi ha una convocatòria de beques dirigides a alumnes de 4rt d'ESO o 1r de Batxillerat per cursar el Batxillerat Internacional en un dels centres integrats a la Fundació de Colegios del Mundo Unido
  • Beques Fundació Montemadrid: Beques per estudiar un màster, un postgrau o treballs d'investigació a Europa, Canadà o EEUU, en les següents àrees de coneixement: social i jurídica; biosanitària, politècnica, ciències i música.
  • Beques Argo Global: Beques per a persones que ja tinguin una titulació universitària i vulguin realitzar pràctiques en empreses d'Europa, Àsia, Canadà i EEUU, per un periode d'entre 3 i 12 mesos
  • Beques Faro Global: beques per realitzar una experiència pràctica de 6-7 mesos en empreses i organitzacions d´Europa, Estats Units, Canadà i Àsia. Cal ser estudiant dels últims cursos de qualsevol titulació universitària espanyola.
  • Beques Colegios del Mundo Unido: Beques per estudiar el batxillerat internacional en alguna escola de l'organització Colegios del Mundo Unido.
  • Ajuts del Patronat Catalunya Món.: Amb la voluntat de formar especialistes en qüestions relatives a les relacions internacionals, el Patronat Catalunya Món ha establert el programa d'Ajuts en estudis internacionals, l'objectiu del qual és oferir ajut econòmic per realitzar estudis de postgrau en un centre situat a qualsevol país del món, fora de l'Estat espanyol.
  • Beques Santander: beques pes estudiants de grau,  professorat i personal investigador , especialment a països d'Iberoamèrica.
  • Fundació Ramón Aceres: beques per estudis a l'estranger relacionats amb les Ciències socials (postgrau) i les Ciències de la vida i la matèria (postdoctoral)

  WEBS ON CERCAR ALTRES BEQUES

  Ploteus : informació sobre les possibilitats d'aprenentatge en l'Espai Europeu.
  Portal Scholarship: cercador de beques per estudiar a Europa.
Cursos relacionats