Orientació Acadèmica

Com triar uns estudis i una professió - Passos per escollir el teu futur

 • ¿Has de triar uns estudis?

  ¿Ha arribat el moment de triar ? ¿Tens un munt de dubtes sobre com fer-ho?

  Segur que tens molts dubtes, i com més t'informes, més te'n sorgeixen. Això és bo, significa que és una decisió important per a tu i que la vols prendre amb la màxima informació.

  Cada dia prens varies decisions: què et poses de roba, què menges, quines sèries mires, etc. Són decisions tan habituals que no et suposen cap dificultat. Però segur que abans de cada petita decisió, segueixes els següents passos:
  • T'informes
  • Reflexiones (tenint en compte els teus gustos)
  • Decideixes
  Per a poder escollir uns estudis i una futura professió, el procés és el mateix, però hauràs de tenir en compte més variables i t'hauràs d'informar bé d'alguns aspectes que és possible que no coneguis o els coneguis poc.

  A més, aquest procés no té una única resposta, és a dir, per a arribar a un mateix objectiu ho pots fer des de diferents camins, o pots introduir canvis en el teu camí al llarg del procés.

  El que és important és que prenguis la decisió informant-te i valorant totes les opcions.

  A continuació hi ha els tres principals passos del procés de decisió i la informació sobre què fer en cada un d'ells:
   
  PAS 1: CONEIX-TE

  AutoconeixementIdentifica les teves: habilitats, competències, personalitat, valors i interessos.

  Aquest pas el pots fer reflexionant i seguint els consells del nostre apartat de descobreix com ets, o pots fer un test d'orientació, com el nostre test d'orientació GR.

  A banda de reflexionar, pregunta als demés com et veuen, això t'ajudarà a identificar algunes de les teves qualitats.

   
  PAS 2: INFORMA'T DE TOTA L'OFERTA FORMATIVA

  Oferta acadèmicaDescobreix tots els cicles formatius, les carreres universitàries, els màsters i els cursos que existeixen.

  Segur que n'hi ha molts més dels que t'imaginaves.

  A banda de conèixer'ls, és important que llegeixis amb atenció: les seves característiques, els requisits d'accés, la titulació que s'obté i les sortides professionals.

  Per a poder escollir, has de confirmar dos aspectes bàsics: que disposes dels requisits d'accés als estudis que t'interessen, i que t'agraden i t'interessen les sortides professionals dels estudis.

  Dos recursos que t'ajudaran en aquesta tria són:
    La majoria de centres realitzen jornades de portes obertes. Aprofita aquesta oportunitat per conèixer més de prop els estudis i els diferents centres formatius. Allà podràs preguntar i conèixer a estudiants i professors que t'ajudaran a resoldre els teus dubtes.
   
  PAS 3: EXPLORA EL MERCAT DE TREBALL

  Mercat de treballEl mercat de treball ofereix milions d'oportunitats, en professions més clàssiques i en noves professions.

  Per poder trobar la teva professió has de conèixer els diferents sectors professionals i investigar les diferents professions: tasques que realitza el professional, llocs on treballa, aptituds necessàries per poder exercir bé la professió, estudis necessaris per accedir-hi, etc.

  El diccionari de professions t'ajudarà a conèixer de prop moltes de les professions.

  Una altra forma de conèixer les professions i els professionals és preguntant. Si coneixes a persones que es dediquen a un sector que t'interessa, pregunta'ls com és la seva feina, si tens la oportunitat de visitar una empresa, fes-ho. Tota aquesta informació de primera mà t'ajudarà molt en conèixer de prop la professió.


  Aquests tres passos t'ajudaran a poder prendre la teva decisió. Es tracta d'un procés que requereix temps, així que no esperis al darrer dia i aprofita totes les oportunitats que et poden ajudar en aquesta elecció.

  I si tens més dubtes, segueix navegant per la nostra secció d'orientació.
Cursos relacionats