Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Acadèmica

Test d'orientació: una ajuda per decidir sobre el teu futur

Què és un test d'orientació?

Un test d'orientació és una eina que et permet realitzar un procés d'autoconeixement a través de diferents preguntes i reflexionar sobre les característiques del teu perfil i els camps o àrees professionals que estan relacionats amb aquest a partir dels resultats obtinguts.

Els test d'orientació tracten d'avaluar diferents aspectes com els trets de personalitat, les habilitats i competències, els valors ocupacionals i els interessos per ajudar-te a identificar les entorns professionals que poden encaixar millor amb tu.Aquesta eina t'ajudarà a esclarir els dubtes sobre el teu futur acadèmic i professional, però és un recurs més, no l'únic element a tenir en compte per realitzar la teva elecció.

Actualment pots trobar test que se centren únicament en els teus interessos i preferències professionals, i altres test que compaginen la part dels interessos amb fer-te reflexionar sobre com ets. 

En tots dos casos, el resultat que obtens és cap a quin camp o àmbit professional mostres majors interessos o quines són les teves característiques personals i amb quins camps estan relacionades. Es tracta d'una orientació que et permetrà reflexionar sobre els resultats i valorar si realment es corresponen amb les teves expectatives. A partir d'aquí, podràs continuar dissenyant el teu itinerari acadèmic i professional amb l'ajuda d'especialistes de l'orientació.

Quan utilitzar un test d'orientació?

Sempre que et trobis dins d'un procés de decisió sobre el teu projecte de vida i professional en el qual hagis de decidir quins estudis realitzar i quines professions t'agradaria exercir, els test d'orientació poden ajudar-te.

Si decideixes utilitzar aquesta eina, és important que responguis amb sinceritat i sàpigues llegir bé els resultats. Et recomanem que un orientador o una orientadora acadèmica i/o professional pugui acompanyar-te en aquest pas.  Abans de realitzar el test, informa't bé de a qui va dirigit i el tipus d'informació que t'ofereix cada test.

En alguns processos d'orientació realitzats per professionals de l'àmbit, els test s'utilitzen com una eina addicional que ajuda a conèixer millor a la persona, i sobre la qual es pot començar a treballar l'autoconeixement.

Avantatges i limitacions dels test d'orientació

El test pot ser una eina molt útil, però en alguns casos pot també provocar frustració. El test no és una bola màgica que endevina el futur, sinó que a través de les teves respostes t'ofereix uns resultats. Si tens bastant clars els teus interessos o mostres interès en camps semblants, els resultats seran bastant clars; en cas contrari, pot ser que els resultats siguin molt amplis, i no t'ajudin a resoldre els teus dubtes.

Com tota eina, els test presenten una sèrie d'avantatges i limitacions:

Avantatges dels test d'orientació

  • A través de les diferents preguntes, permeten que reflexions sobre les teves característiques i interessos.
  • Alguns els pots realitzar de manera en línia i obtens els resultats al moment.
  • Els pots repetir sempre que vulguis i realitzar tants com vulguis.
  • No existeixen respostes correctes o incorrectes, tot depèn de com siguis.

Limitacions dels test d'orientació

  • Cada test pot tenir un percentatge major o menor de fiabilitat.
  • En els casos de les persones que tenen molts dubtes, els resultats reflecteixen això, uns interessos dispars.
  • El seu resultat no sempre coincideix amb les expectatives. Si això passa, es requereix un major treball d'autoconeixement.
  • Moltes vegades requereixen de la intervenció d'un professional per ajudar a entendre i interpretar els resultats i ajudar a fixar els següents passos.

Test i otros recursos d'orientació

A continuació pots trobar alguns exemples dels diferents test que existeixen actualment en línia:

Test d'orientació GR (Gran Recorregut). Aquest qüestionari de Educaweb et permet reflexionar sobre els grups ocupacionals que més t'interessen, les matèries escolars que més t'agraden, els teus valors enfront d'un treball, les teves aptituds i habilitats i els teus interessos professionals. En finalitzar el test reps una orientació sobre el teu perfil personal, els grups ocupacionals relacionats amb el teu perfil i un llistat amb exemples d'estudis que poden interessar-te. Com més elevat sigui el teu percentatge en un grup ocupacional concret, major serà l'adequació del teu perfil amb el d'aquests estudis i professions.

Test GR


Plataforma d'orientació acadèmica i professional MyWayPass. La Fundació Bertelsmann comparteix diferents recursos d'orientació dirigits tant a joves com a famílies i centres educatius, amb la finalitat d'aportar eines que ajudin a definir itineraris vocacionals. Concretament, MyWayPass pretén facilitar la presa de decisions sobre el futur professional i acadèmic a joves d'entre 14 i 18 anys.

Test d'interessos professionals de Barcelona Activa. Aquest test t'ajuda a identificar les ocupacions més afins als propis interessos professionals. A través de diverses preguntes sobre el teu gust per diferents activitats professionals, t'ofereix uns resultats sobre les professions que tenen un major grau d'afinitat amb les teves respostes.

Psicotècnics test. El test de psicotecnicostest.com se centra en els interessos professionals. Es realitzen una sèrie de preguntes sobre activitats professionals a les quals has de respondre si t'agraden o no. En finalitzar obtens una puntuació relativa als interessos i les aptituds en diferents activitats professionals i es destaquen les activitats professionals en les quals has obtingut majors puntuacions en referència als interessos i les aptituds.

Qüestionari d'interessos professionals d'Ibercaja. El qüestionari es troba dins de l'eina d'orientació Ibercaja orienta. Has d'expressar el teu grau d'interès en diferents activitats professionals. En finalitzar, t'indica en quins camps has mostrat major interès i et permet sol·licitar més informació dels estudis que estan relacionats amb aquest àmbit per continuar informant-te.

Recursos d'orientació de D'EP Institut. D'EP ofereix als i les joves recursos i eines perquè puguin dur a terme una presa de decisions vocacional basada en la reflexió. Les diferents seccions en les quals s'estructura la web brinden l'acompanyament necessari perquè els estudiants puguin avançar en la construcció del seu projecte professional.

CareerExplorer. El test de CareerExplorer utilitza l'aprenentatge automàtic i la psicometria per orientar-te en la construcció del teu projecte de vida i professional a través de quatre dimensions: felicitat en el lloc de treball, experiències educatives i laborals condicionants, interessos i personalitat. 

Consultori preuniversitari Mira, te cuento. Aquesta iniciativa llançada per la Fundació Universitat-Empresa (FUE) consisteix en un consultori preuniversitari en línia dirigit a estudiants que desitgen estudiar una carrera universitària el pròxim curs.

Test i otros recursos d'orientació per a la universitat

Algunes universitats han desenvolupat els seus propis test. Responent a les diferents preguntes que et fan t'ofereixen el llistat d'estudis universitaris més afins als teus interessos. A continuació trobaràs alguns exemples d'aquests test:

Aquests test t'ajuden a resoldre dubtes sobre els teus interessos i a conèixer les opcions formatives relacionades amb les universitats.
 
Sigui com sigui el test que realitzis, pot ser que necessitis el suport d'un professional que t'ajudi a comprendre millor els resultats i et proporcioni activitats o exercicis complementaris que et permetin conèixer-te millor per poder decidir sobre el teu futur acadèmic i professional.
 
I recorda, un test és una eina útil, però no l'única en la teva elecció.