Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Laboral

Com formar-se per les noves feines?

Com formar-se per a una feina que no existeix?

L'actual mercat de treball es caracteritza per ser ràpid, canviant i competitiu. La digitalització i la globalització estan impactant notablement en el món laboral i, mentre algunes professions estan desapareixent, unes altres a penes estan emergint.

L'elecció d'uns estudis o d'una professió no és una tasca ni fàcil ni ràpida. A més, pot resultar encara més complicada quan potser el treball que exerceixis en el teu futur no existeix encara.No obstant això, aquesta incertesa aclaparadora permet pensar en infinites possibilitats formatives i laborals. Pots començar per realitzar una planificació a curt-mig termini tenint en compte, d'una banda, els teus interessos, valors i habilitats i, per un altre, les opcions formatives que existeixen i estarien vinculades al sector professional en el qual agradaria treballar.

Un altre aspecte important és que en aquesta planificació, el camí no ha de ser recte i ascendent, existeixen multitud de camins a seguir que t'ajudaran a trobar les professions i activitats que t'interessin i t'ajudin en el teu desenvolupament personal i professional.

Recorda que el "treball per a tota la vida" és cada vegada menys freqüent, per aquest motiu, al llarg de la teva trajectòria hauràs d'anar-te fixant objectius i planificar les accions que t'ajudaran a aconseguir-los.

Abans de decidir sobre el teu futur acadèmic i professional, és important que tinguis present aquests tres punts clau:
  • Coneix-te. Analitza el teu perfil personal i busca la formació que t'ajudi a desenvolupar el teu projecte de vida professional. 
  • Informa't bé de tota l'oferta formativa que tens al teu abast. Hi ha una gran varietat de formacions que poden ajudar-te a aconseguir els teus objectius. Coneix a fons tota l'oferta formativa existent i enfronta't a tot allò que pugui condicionar la teva tria.
  • No tinguis por d'equivocar-te. Dels errors també se n'aprèn. Si comences uns estudis i descobreixes que no t'agraden i no són el que realment esperaves, canvia d'estudis, canviar no significa fracassar, canviar és corregir per poder trobar allò que realment t'agrada, t'interessa i pel que et sents motivat.

Claus per preparar-te pel futur laboral

La formació és una eina fonamental per afrontar i fins i tot anticipar els reptes del demà. A continuació, et presentem una sèrie de consells que t'ajudaran a estar preparat o preparada en un entorn laboral que exigirà nous coneixements i habilitats.
  • Formació contínua. La formació constitueix un punt clau al llarg de la vida, és a dir, després dels estudis obligatoris et formaràs en uns estudis que et conduiran a poder treballar en un determinat sector professional, però si vols prosperar en aquest sector o canviar, és necessari que no deixis de formar-te al llarg de la teva carrera professional, aquesta serà la clau del teu èxit i només així podràs aconseguir els teus objectius. d'altra banda, és crucial que tinguis present el canvi constant que viu el mercat de treball, i per tant la importància de continuar formant-te al llarg de la vida.

  • Competències transversals. No et formis només en aspectes tècnics de la teva professió, realitza també una formació més transversal, per exemple en comunicació, lideratge, treball en equip, gestió del canvi, creativitat i planificació i organització. Un treballador, a més de tenir uns bons coneixements de l'àmbit en el qual treballa, és necessari que tingui altres competències transversals que l'ajudin a desenvolupar de manera efectiva i amb èxit la professió.

  • Competències digitals. Les noves tecnologies han envaït pràcticament tots els àmbits de la nostra societat. Actualment, per desenvolupar qualsevol treball és essencial comptar amb un conjunt de coneixements, habilitats i actituds per operar en entorns digitals, i a més, fer ús d'aquests mitjans de manera responsable.

  • Idiomes. Aprendre altres idiomes és clau en un context internacional. Diverses recerques demostren que dominar altres llengües estrangeres augmenta les oportunitats de desenvolupar-te professionalment. La demanda d'idiomes com a requisit per accedir a un lloc de treball ha incrementat i es preveu que en el futur el continuï fent.

  • Marca personal. Treballar la marca personal és el que t'ajudarà a diferenciar-te dels altres. Les teves competències transversals, formació específica, experiència no formal i tot allò que et faci únic serà clau per destacar per sobre dels altres i aconseguir els treballs desitjats. Mai has d'oblidar cuidar la teva marca en xarxes socials.

Assegura't de mantenir-te informat i actualitzat, no oblidis la formació al llarg de la teva vida, posa't objectius i adapta't als canvis per progressar en la teva carrera professional.

Coneix les competències més demandades pels ocupadors i analitza el teu CV per trobar la formació que t'ajudarà a progressar i millorar-lo.