Com formar-se per a una feina que no existeix?

Triar la teva futura professió és una decisió important, però pot resultar-te molt difícil sabent que potser treballaran en alguna cosa que avui no existeix.
Per a planificar la carrera professional has de fer-ho a mig termini. El concepte d'una feina per a tota la vida ha desaparegut, per aquest motiu, al llarg de la teva carrera hauràs de fixar-te objectius i planificar les accions que t'ajudaran a aconseguir-los. Un altre aspecte important és que en aquesta planificació, el camí no ha de ser recte i ascendent, hi ha una gran varietat de camins a seguir que t'ajudaran a trobar les professions i activitats que t'interessin i t'ajudin en el teu desenvolupament personal i professional.
Abans de decidir, 3 punts clau:
- Coneix-te, analitza el teu perfil personal i busca la formació que t'ajudi a desenvolupar el teu projecte de vida professional.
- Informa't bé de tota l'oferta formativa que tens al teu abast. Hi ha una gran varietat de formacions que poden ajudar-te a aconseguir els teus objectius. Coneix a fons tota l'oferta formativa existent i enfronta't a tot allò que pugui condicionar la teva tria.
- No tinguis por d'equivocar-te. Dels errors també se n'aprèn. Si comences uns estudis i descobreixes que no t'agraden i no són el que realment esperaves, canvia d'estudis, canviar no significa fracassar, canviar és corregir per poder trobar allò que realment t'agrada, t'interessa i pel que et sents motivat.
Claus pel desenvolupament professional
- La formació no es realitza només després de l'etapa d'estudis obligatoris. Es fa al llarg de la vida, és a dir, després dels estudis obligatoris escolliràs uns estudis que t'obriran les portes al mercat de treball en una professió i sector professional, però si vols prosperar dins d'aquest sector o canviar, és necessari que no deixis de formar-te al llarg de la teva carrera professional, aquesta serà la clau del teu èxit i només així podràs aconseguir els teus objectius.
- No et formis només en continguts tècnics i teòrics de la teva professió, fes també una formació transversal en idiomes, comunicació, competències TIC, conèixer una altra cultura o el desenvolupament de competències professionals. Un treballador, a banda de tenir uns bons coneixements de l'àmbit on treballa, és necessari que disposi d'altres competències transversals que l'ajudin a desenvolupar de forma efectiva la seva professió.
- Treballa la teva marca personal: la marca personal és el que t'ajudarà a diferenciar-te dels demés, les teves competències transversals, la formació específica, l'experiència no formal i tot allò que et pugui fer únic serà clau per destacar per sobre dels demés i aconseguir les feines desitjades. Mai has d'oblidar cuidar la teva marca.
- Treballa la teva xarxa de contactes (networking), allà hi ha la majoria de les oportunitats de feina. Sigues actiu a les xarxes socials i contacta amb totes aquelles persones que en un futur, puguin servir-te per aconseguir una feina.
Algunes de les competències i habilitats que es tenen en compte en els processos de selecció són:
- Capacitats tècniques i d'orientació a resultats: concentració i abstracció, orientació a la qualitat.
- Habilitats de col·laboració: treball en equip, treball de forma remota.
- Habilitats de gestió del canvi: flexibilitat, polivalència i adaptació al canvi, resiliència, aprenentatge constant i curiositat, intraemprendiment i innovació.
- Comunicació i habilitats interpersonals: capacitat de comunicació i habilitats socials, capacitat de lideratge.
- Habilitats internacionals.
- Habilitats personals.
- Actituds i competències transversals.
- Habilitats tècniques.
- Valors socials.
- Gestió de la pròpia imatge.
- Activitats extracurriculars.
Estigues actualitzat, no oblidis la teva formació, posa't objectius i adapta't als canvis per tal de poder progressar en la teva carrera professional.
Coneix les competències i analitza el teu CV per trobar els cursos que t'ajudaran a millorar-lo.