Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Graus: estudiar a la universitat

Article d'opinió


  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
El 61% de les ofertes de feina d'Adecco s'adrecen a titulats universitaris, el 39% requereixen
el títol de batxillerat, de formació professional o d'altres i el 5% són per a candidats amb formació de postgrau. No hi ha dubte que estudiar un grau, malgrat les dificultats per trobar feina actualment, ofereix més oportunitats laborals.

Ara som al període de les preinscripcions i les matriculacions. És el moment de pendre decisions! Concentra't en la teva tria i no improvitzis. Saps quin grau vols estudiar? Coneixes tota l'oferta formativa que tens a l'abast? Vols accedir a la universitat però no tens el títol de batxillerat?

Diferents maneres d'accedir a un grau

Fa mesos vam publicar un especial sobre la selectivitat amb totes les novetats previstes en la LOMCE. Les proves d'accés a la universitat (PAU) s'adrecen a estudiants amb el títol de batxillerat i és imprescindible aprovar-les per poder cursar un grau en una universitat pública. Però aquesta no és l'única via per accedir a les carreres universitàries: els titulats en formació professional i els majors de 25 i 45 anys també poden presentar-se a una sèrie d'exàmens. A continuació t'informem d'algunes de les opcions:

- Accés a la universitat per a majors de 25 anys: per presentar-s'hi cal tenir 25 anys i no disposar del títol de batxillerat ni posseir el títol de cicle formatiu de grau superior (o un d'equivalent). Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el 2012 van fer aquestes proves 28.211 estudiants, un 59,5% dels quals les van superar.

La prova consta d'una fase general i una d'específica, segons l'opció triada i els estudis que es volen cursar. Els estudiants que volen accedir a la universitat per mitjà d'aquest sistema tenen reservat el 3% de les places de cada tipus d'ensenyament homologat.

- Accés a la universitat per a majors de 45 anys: aquesta prova, implantada per primer cop el 2010, s'adreça a les persones majors de 45 anys que no tenen cap titulació acadèmica que els permeti accedir a la universitat per altres vies. El procés és diferent de la prova per a majors de 25 anys, sobretot perquè no inclou l'examen de llengua estrangera. Consta de tres exercicis: un comentari de text o desenvolupament d'un tema general d'actualitat, un examen de llengua castellana i un examen de la llengua cooficial de la comunitat autònoma.

Els exàmens d'accés a la universitat per a majors de 25 anys i 45 anys es duen a terme al centre on es vol cursar la titulació escollida, llevat d'Andalusia, Catalunya i la Comunitat Valenciana, que permeten accedir a qualsevol universitat, sigui pública o privada, del territori autonòmic.

Un cop clares les vies d'accés, vols conèixer els detalls d'un grau i les notes de tall per accedir-hi? Et recomanem el diccionari d'estudis, on podràs cercar-hi una titulació concreta, veure'n les característiques, el pla d'estudis, i comprovar les notes de tall i les universitats on s'imparteix. A més, a la revista Qestudio hi trobaràs la informació que t'ajudarà a resoldre els teus dubtes.

Orienta't i tria el grau adequat

Aviat has de fer la matrícula i encara tens dubtes sobre quina carrera vols estudiar? T'oferim una sèrie de consells que et serviran per orientar-te:

1. Pensa quin àmbit de coneixement t'interessa. No ho tens clar? Dubtes entre uns quants? Et recomanem que entris al test GR. Eina d'autoaplicació per a l'orientació acadèmica i professional, un programa gratuït en línia que et donarà a conèixer les teves habilitats, competències i interessos i et permetrà reflexionar sobre el teu futur i planificar-te'l.

2. Informa't dels graus i les seves sortides laborals. Com més dades recopilis pel que fa a les titulacions, més informació tindràs per comparar totes les opcions. Per fer-ho, et recomanem que visitis el diccionari d'estudis d'Educaweb, on trobaràs la informació necessària per escollir l'adequat.

3. Tria la universitat on vols estudiar la carrera. Fes la teva llista de les universitats i dels tipus d'estudis que ofereixen (sovint pots trobar-hi la mateixa titulació semblant amb noms diferents).
Deixa el teu comentari