Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

T'interessen el periodisme i la comunicació? Forma't!

Article d'opinió

  • 04/10/2013

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


Redacció d'Educaweb
Periodisme i Comunicació són alguns dels graus que tenen les notes de tall més altes. En algunes comunitats autònomes superen el 8 de mitjana, com en la Facultat de Comunicació de la Universitat de Sevilla, o fins i tot el 10, com en la Universitat de Saragossa, i l'11, com en la Universitat Pompeu Fabra.

Per dedicar-se al periodisme és imprescindible haver cursat la formació de base i professionalitzadora a la universitat, però, a més, com que es tracta d'un sector en evolució constant, és necessari actualitzar coneixements, sobretot en idiomes, TIC, etc. Hi ha molts professionals en el mercat laboral; per tant, aprofita el temps al màxim i forma't per aportar valor al teu currículum.

El periodisme a Internet

Internet i els mitjans de comunicació electrònics plantegen un repte als sistemes informatius tradicionals, especialment a la premsa i a la ràdio i televisió, així com als professionals de cada mitjà, que han d'estar al corrent de les novetats.

Què poden fer els periodistes davant aquests canvis? La resposta és evident: aliar-se amb les noves tecnologies, actualitzar els coneixements per mitjà de la formació continuada i obrir la ment a totes les possibilitats que ofereixen les noves professions sorgides amb relació a les TIC.

Un dels nous perfils de moda és el de community manager. Les funcions dels professionals que s'hi dediquen consisteixen a establir ponts de comunicació entre l'empresa i la comunitat virtual. Actualment hi ha molts cursos de gestió de comunitats en línia, que et permetran conèixer les estratègies de redacció de continguts i les xarxes socials i plataformes més visitades (Facebook, Twitter, Pinterest, Google +…).

Les oportunitats laborals a l'estranger

Buscar feina a l'estranger ha passat de ser una opció minoritària a ser a la ment d'una gran part dels candidats. Els professionals del sector de la comunicació i del periodisme també es plantegen el mercat internacional com un punt destacat en la seva carrera.

Encara que les ofertes per a periodistes no abunden dins d'un mercat laboral competitiu, disposar d'un perfil internacional, idiomes i formació continuada és clau per aconseguir un bon lloc de treball. A més, els estudiants tenen l'opció de sol·licitar una beca, la qual cosa els permet introduir-se en un circuit laboral més ampli.

Per obtenir el màxim rendiment de l'experiència destaquem tres consells bàsics que t'orientaran en la pràctica com a periodista estranger:

1. Aprofita l'oportunitat per especialitzar-te. Si el teu objectiu és cursar formació continua de periodisme a l'exterior, és recomanable que triïs un programa o beca sobre el tema que domines o que vulguis dominar. No sol·licitis una beca a l'estranger si la teva única motivació és conèixer un país i viure'n l'experiència.

2. Troba contactes que t'ajudin a desenvolupar la teva feina. En el món del periodisme és fonamental tenir bons contactes, tan si treballes a l'estranger com al teu país. No tan sols t'ajudaran a elaborar reportatges amb informació de primera mà, sinó que et permetran donar continuïtat als teus projectes, sobretot si treballes com a autònom. Et recomanem que et posis en contacte amb persones i empreses relacionades amb la teva especialitat (periodisme esportiu, polític, etc.) o que et puguin ser útils a l'hora de buscar feina: bloguers, corresponsals, experts, etc.

3. Comença la cerca de feina des d'Espanya. En aquest sentit hi ha diversos webs de feina que poden consultar-se des d'aquí i que faciliten l'accés a llocs de treball a l'estranger. Un  d'aquests és la Xarxa EURES. Es tracta d'una eina que connecta els serveis públics de feina de 31 estats europeus, la qual cosa permet conèixer les necessitats laborals de cada país. A més, inclou l'opció de publicar el currículum i dóna informació sobre les condicions de vida i de treball dels diferents estats membres de la Unió Europea.
Deixa el teu comentari