Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Els perfils de formació professional que el sector logístic més necessita

Notícia

La indústria logística demanda més conductors de tràilers i camions, personal de magatzem, tècnics en comerç internacional amb idiomes i habilitats digitals, segons un estudi de XarxaFP European VET Mobility Network

 • 27/03/2023
 • Temps de lectura 9 mins

 • Valora

 • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
Amb l'evolució contínua de la tecnologia i la incursió de l'automatització i la robotització en el sector logístic, les empreses reclamen perfils professionals amb competències diferents als que acostumaven a necessitar en el passat, i que, cada cop més, els costa d'aconseguir. Així ho destaca l'informe Report on the Present and Future Scenario for VET & Logistics in Europe.
 
L'estudi ha estat elaborat per la Fundació BCN Formació Professional, en col·laboració amb l'associació europea XarxaFP European VET Mobility Network, una organització creada el 1999 que reuneix més de 600 centres d'FP de la Unió Europea (UE) situats a 39 ciutats europees de 15 països i que busca fomentar la innovació en la Formació Professional.
 
Aquest informe posa l'accent en el fet que la indústria logística pateix escassetat de perfils professionals qualificats i descriu les raons per les quals les empreses no els troben. També, dona a conèixer quins són els professionals més demandats tant en el present com en el futur del sector; i les competències i habilitats imprescindibles que han de tenir.
 

Les cinc professions més demandades en el sector logístic actualment

L'estudi identifica quins són els perfils més requerits per la indústria logística en l'actualitat i que són molt difícils de trobar. En tots els països analitzats per l'estudi, entre els quals hi ha Espanya, cal personal per a aquests tres llocs de treball:
 

1. Conductor de tràilers

conductor de trailer


Actualment hi ha una escassetat important de conductors qualificats de tràilers amb remolcs o semiremolcs i trens de carretera, perquè, segons l'informe, molts han deixat la indústria per buscar feines amb sous, beneficis i condicions laborals millors.
 
Al mateix temps, la pandèmia ha provocat que hi hagi menys tràilers i remolcs, perquè l'augment de la demanda ha portat a una reduir-ne l'oferta. Segons l'estudi, aquestes condicions, sumades a la manca de personal, fan difícil trobar professionals que treballin com a conductors d'aquests vehicles.
 
Ara bé, per adquirir les competències i els coneixements necessaris per exercir aquesta professió es requereixen estudis d'FP, com el Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Conducció de Vehicles de Transport per Carretera.
 

2. Camioner (conductor de camions i operador de grues)

Els camioners i els operadors de grues també són molt demandats, especialment, els primers. Aquests s'encarreguen de transportar les comandes i distribuir-les al client final. Aquest perfil requereix d'una persona amb orientació mecànica, bon sentit de l'orientació, determinació i capacitat de resolució de problemes. Segons l'informe, és una feina que requereix molt compromís, perquè es passen moltes hores fora de casa, sobretot a la carretera.
 
Alguns factors, com ara una força laboral que envelleix i un nombre insuficient d'empleats nous a causa de les condicions laborals i els problemes d'imatge relacionats amb la professió, fa que aquest perfil sigui un dels més demandats per la indústria.
 

3. Personal de magatzem

personal de almacén

El personal de magatzem, com els mossos de magatzem o gerents de magatzem, són responsables del maneig, l'emmagatzematge, la reposició d'existències i les comandes. L'automatització d'alguns processos ha contribuït a millorar i completar les responsabilitats d'aquests perfils professionals, per la qual cosa cal que els treballadors estiguin familiaritzats amb les noves tecnologies. Per exercir aquest lloc de treball es requereix, per exemple, formació de Tècnic Superior en Transport i Logística.
 
A més dels perfils que són demandats en el sector logístic dels països analitzats en l'estudi, es necessiten uns altres d'específics a Espanya, concretament a Barcelona, segons l'informe. Aquests són els següents:
 

4. Tècnic en comerç internacional

Técnico en comercio internacional

La funció principal del tècnic en comerç internacional és la compra i venda de béns i serveis per part d'empreses de diferents països. Per exemple, matèries primeres, aliments i altres productes. Totes les compres i vendes es fan al mercat internacional. L'objectiu és ampliar els mercats de les empreses i accedir a béns i serveis.
 
Per exercir aquesta feina cal titular-se en un cicle formatiu de Grau Superior en Comerç Internacional o en una altra titulació relacionada, tot i que l'informe deixa entreveure que la indústria logística prioritza els perfils amb Formació Professional.
 

5. Operador o gestor de transport

Un gestor o una gestora de transport en el sector logístic s'encarrega del manteniment i la gestió del servei de transport de les mercaderies i els productes. Generalment, es tracta de perfils tècnics amb Formació Professional en Transport i Logística.

 
Els perfils que més es necessitaran en la indústria logística en el futur

De cara al futur, els perfils professionals més demandats i difícils de trobar seran els relacionats amb les noves tecnologies i, com passa en l'actualitat, els conductors de tràilers i camioners, segons l'estudi. Així, el sector logístic necessitarà persones amb els perfils següents:
 
 • Desenvolupador de programari

Un desenvolupador de programari o programador informàtic és un professional responsable de dissenyar i codificar programari per a empreses i consumidors. Els desenvolupadors treballen en col·laboració estreta amb els clients per determinar què necessiten i, posteriorment, creen programes per mitjà de llenguatges de programació. Han de disposar de competències transversals, com ara pensament crític i resolució de problemes. La introducció de la tecnologia i el machine learning en la indústria logística ha augmentat la demanda d'aquest perfil.
 
 • Tècnic informàtic

Es tracta del professional responsable d'instal·lar, mantenir i reparar els components de maquinari i programari dels ordinadors d'una organització. Els tècnics informàtics de serveis de suport, titulats en general en cicles d'FP de la família Informàtica i Comunicacions, proporcionen suport tècnic als sistemes informàtics d'una empresa a través de l'accés remot o de visites al lloc, segons ho necessitin els equips de gestió de l'organització. Segons l'informe, aquests professionals es demandaran encara més en el sector logístic del futur.
 
 • Gestor de comerç electrònic

Amb l'augment de l'ús i la popularitat d'Internet entre els clients de tots els segments, la majoria de les empreses venen ja els seus productes i serveis en línia. D'aquí ve que els gestors de comerç electrònic estiguin adquirint més protagonisme en la indústria. La seva funció és actualitzar la cadena de subministrament, augmentant la planificació i organització i millorant la comercialització en línia.
 
Per fer aquestes funcions cal tenir coneixements de comerç electrònic per mitjà d'una formació relacionada, com, per exemple, un Cicle Formatiu de Grau Superior en Màrqueting i Publicitat amb especialitat en Comerç Electrònic.
 
 • Operador de robot

operador de robot

Aquest és un dels perfils més demandats específicament a Barcelona. La funció principal és programar el moviment dels robots perquè facin tasques específiques, utilitzant un programari determinat. També s'encarreguen de la soldadura, la pintura i el muntatge. Per dur a terme aquesta professió cal tenir estudis relacionats amb robòtica, com el Cicle Formatiu de Grau Superior en Automatització i Robòtica Industrial.

 
Les competències més demandades en el sector logístic

L'estudi revela que el sector logístic necessita personal que tingui tres tipus de competències claus que són les més demandades per les empreses:
 
 • Competències digitals

Les empreses del sector logístic necessiten treballadors que tinguin coneixements sòlids en eines computacionals, com ara Excel, o programari de gestió del tipus d'Ecofleet. Així mateix, als centres d'emmagatzematge i a la indústria forestal fan falta persones amb habilitats avançades en machine learning.
 
A més, la digitalització, la robotització i el blockchain formen part del lèxic dels professionals de la indústria logística. Per tant, cal que les persones que treballin en el sector estiguin al corrent de les noves tecnologies emprades i que es reciclin en conseqüència. Els experts als quals s'ha consultat per a l'estudi indiquen que els treballadors han de conèixer les tendències de la indústria i tenir habilitats digitals per als seus llocs de treball.
 
 • Idiomes

La internacionalització i el comerç electrònic han augmentat l'abast dels mercats i, en conseqüència, el nombre de clients i empreses que els tracten. Per tant, els idiomes han esdevingut una habilitat essencial en la indústria logística. Tots els països analitzats en l'informe assenyalen que saber anglès és essencial per a qualsevol lloc de treball de l'àmbit logístic. No obstant això, en alguns països, com Estònia, Finlàndia o Suècia, es nota la necessitat de personal que sàpiga comunicar-se en rus i que conegui els idiomes locals.
 
 • Competències transversals

L'informe assenyala que actualment es requereix que les persones que treballin en el sector logístic tinguin les competències transversals claus següents: servei al client, habilitats socials, com comunicació i treball en equip, adaptabilitat per fer diferents tasques i treballs al mateix temps.

 
Per què les empreses logístiques no troben el personal que necessiten?

L'estudi posa l'accent en el fet que les empreses del sector logístic tenen dificultats serioses per trobar el perfil de treballadors que requereixen per cobrir les necessitats de la indústria i que això es deu als factors següents:
 

Escassetat de treballadors qualificats

En tots els països de la UE, les empreses del sector logístic tenen problemes per trobar el talent que necessiten. Entre els perfils que més escassegen hi ha el personal de magatzem i els conductors de tràilers i camions.
 
Les condicions laborals d'aquests perfils, moltes vegades amb ingressos baixos i manca de progressió en les seves carreres professionals, dificulten que les persones vulguin dedicar-se a aquestes feines.

 
Falta d'oferta formativa per exercir alguns llocs de treball

La formació d'alguns perfils requerits per la indústria és costosa, perquè inclou l'ús de maquinària complexa i cara de la qual els centres formatius no disposa. Això comporta que faltin opcions formatives per poder arribar a exercir algunes feines. Per exemple, les empreses de la indústria forestal d'alguns països del nord de la UE no troben perfils qualificats per la falta d'opcions formatives que preparin les persones en aquest àmbit.
 
Increment de la legislació relacionada amb la seguretat en el treball
Els últims anys, la UE ha augmentat l'actuació en matèria de seguretat i salut en el treball. El juny del 2021, la Comissió Europea va publicar el Marc Estratègic de la UE de Salut i Seguretat en el Treball 2021-2027. Aquest inclou, entre altres qüestions, l'obligació de fer cursos específics per exercir uns treballs determinats, la qual cosa comporta més costos per als treballadors i les empreses.
 

Més demanda de competències tecnològiques en la indústria

A causa de la incursió de les noves tecnologies en el sector logístic, cada cop es requereixen més persones amb habilitats de desenvolupament de programari, coneixements de big data, etc. No obstant això, els requisits de coneixements tècnics adaptats al sector logístic són tan específics que no s'inclouen en les opcions formatives existents i, per tant, no hi ha prou persones preparades en aquest àmbit.
 

Fitxa tècnica

Els resultats de l'informe  Report on the Present and Future Scenario for VET & Logistics in Europe es basen en l'anàlisi de tres fonts d'informació:
 

 • Dades existents del sector dels sis països estudiats (Espanya, Estònia, Finlàndia, Països Baixos, Portugal i Suècia).
 • Trenta-quatre bones pràctiques de centres formatius i empreses de la indústria en aquests llocs.
 • Seixanta entrevistes en profunditat realitzades a representants d'empreses i pimes del sector, cambres de comerç, centres formatius i experts).
 
L'estudi destaca els reptes i les tendències de futur en l'àmbit de la logística i com les empreses s'estan adaptant als models nous; així com també els perfils i les competències professionals d'FP més demandats en l'actualitat i en el futur.
 

Sabies que…?

 • El 2020, el sector logístic d'Espanya va ocupar 127.307 persones, segons l'informe
 • El perfil dels empleats que treballen en la indústria logística de Catalunya és un home d'entre 36 i 55 anys amb estudis d'FP, apunta l'estudi.
 • Logistics VET Hub és una associació internacional de centres d'FP, empreses i institucions de més de 6 països d'Europa, entre els quals hi ha Espanya, reunits per l'interès i la voluntat de cooperar, compartir bones pràctiques i impulsar enfocaments nous per actualitzar i adaptar els estudis d'FP a l'escenari logístic mundial.


Vols formar-te en algun dels perfils més demandats pel sector de la logística? Consulta a Educaweb les opcions formatives relacionades.

Deixa el teu comentari