Orientació Acadèmica

Com sol·licitar una beca?

10 consells per sol·licitar una beca

Sol·licitar una beca no és complicat, però hi ha una sèrie de passos que has de realitzar i és important que no te'n saltis cap i els realitzis correctament, sinó, la teva sol·licitud pot quedar desestimada per la falta d'un document o per incomplir amb les dates del calendari.

beca

A continuació pots trobar 10 consells que t'ajudaran a sol·licitar correctament la teva beca:
 • Informa't de totes les beques que tens al teu abast. Busca-les en funció de l'etapa educativa, el tipus de préstec, en relació al que pots cobrir amb l'ajuda rebuda, etc. Et recomanem que exploris les possibilitats que tens a l'abast abans de decantar-te per una. 
   
 • Llegeix atentament les bases de les convocatòries. Cadascuna de les ajudes i beques especifica els requisits, la documentació que necessites presentar, els terminis de lliurament de la sol·licitud i quin compromís tens en rebre aquesta ajuda. Mantén-te en constant actualització per no perdre't cap detall.
   
 • Fes una llista amb les ajudes i beques al teu abast. Després d'explorar i conèixer a fons en què consisteix cadascuna, es bo que ordenis les idees. Crea un llistat de totes les beques, ja que t'ajudarà a prioritzar quines d'elles són les que has de sol·licitar. En alguns casos podràs sol·licitar més d'una beca, però en altres casos, la sol·licitud de més d'una beca és incompatible.
   
 • Crea un calendari de planificació. Busca-les mesos abans al període de matriculació. En un calendari, incorpora les dates clau, i així segur que respectes els terminis de lliurament de les sol·licituds. Anota les dades de contacte, com el correu electrònic, telèfon, o seu presencial, per no perdre la pista d'on buscar assessorament. Aquest pas t'ajudarà amb la planificació i seguiment de la teva sol·licitud.
   
 • Prepara la documentació. Els principals tràmits es fan de manera online. Tingues a mà el DNI o passaport, les dades bancàries, les dades del centre o de la universitat, l'acreditació de família nombrosa, de discapacitat, etc. Necessites tenir a mà tota la documentació per tal que no se't tanqui la sessió com a usuari abans d'acabar la tramitació de la beca.
   
 • Omple la sol·licitud. Solen ser formularis estàndard, amb preguntes generals per a tots els usuaris. Recorda que pot ser necessari complementar-ho amb la presentació de la documentació en seus oficials. Si primer cal crear un usuari i una contrasenya, posa-t'ho fàcil! Utilitza dades que puguis recordar bé. I si no és així, perquè vénen predefinits, apunta'ls per tenir a mà el teu accés online.
   
 • Revisa totes les teves dades. Abans d'enviar la sol·licitud, repassa que totes les dades siguin correctes; que segueixen sent les que vas començar en l'esborrany. És important que revisis que has escrit correctament el correu electrònic o el correu postal, perquè és on arribarà el veredicte d'assignació, així com, el compte bancari, que és on ingressaran la prestació.
   
 • Tramita la beca. És el moment d'enviar tota la documentació. És clau tenir un justificant o un certificat conforme ha arribat tot correctament que verifiqui que estàs dins del procés. Si no ho tens clar, truca als referents.
   
 • Segueix la sol·licitud. No deixis passar el temps. Segueix la teva sol·licitud des del primer moment. Això t'ajudarà a avançar-te a qualsevol problema que pugui passar. Pensa que amb l'usuari online, pots connectar-te estiguis on estiguis, a qualsevol moment.
   
 • Període de reclamació. Si t'arriba un avís que l'ajuda o beca que has sol·licitat ha estat denegada, t'especificaran les raons en l'enviament del dictamen. Si és necessària més documentació, et proposaran un període de temps perquè puguis enviar-ho o aclarir els dubtes. Si així i tot, segueixen denegant la teva sol·licitud, recorda que existeixen altres alternatives.

Quins són els requisits per accedir a una beca?


Coneix totes les beques i ajudes que tens al teu abast!